ПАРЄ у резолюції не назвала українських моряків військовополоненими

120912

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про загострення в Азовському морі та Керченській протоці.

Про це повідомляє ЄП.

За ухвалення документа проголосувало 103 депутати, проти – 3, 16 утрималися.

Водночас під час дискусії депутати вирішили не згадувати в документі термін «військовополонені», на якому наполягала українська сторона.

У середу представники української делегації та низки інших держав внесли поправку до резолюції про визнання за українськими моряками статусу військовополонених. Пропонувалося внести до тексту фразу про те, що медична, консульська та юридична допомога має надаватися їм «як для військовополонених, як передбачено відповідними нормами міжнародного права».

Як стало відомо, напередодні представники України провели низку зустрічей з посадовцями ПАРЄ, в тому числі з доповідачем по Азову, німецьким депутатом Андреасом Ніком, намагаючись переконати його у потребі юридичного визнання статусу військовополонених, але він відмовився.

«Згадка формулювання «військовополонений» не допомогла би деескалації», - пояснив Нік свою позицію під час обговорення документа у пленарній залі.

Водночас було знайдене компромісне формулювання, яке задовольнило українську сторону. До резолюції додали згадку, що захоплені росіянами українські моряки підпадають під дію «міжнародного гуманітарного права, включаючи Женевські конвенції». Як відомо, саме комплекс Женевських конвенцій, ухвалених 1949 року, регулюють статус військовополонених та правила поводження з ними.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи у четвер проводить дебати зі схваленням резолюції про наслідки морської агресії Росії проти України.

Раніше Бюро ПАРЄ пом’якшило формулювання і відмовилося від згадок про «зрив мирного процесу» у назві майбутнього рішення асамблеї - документ має назву «Зростання напруження навколо Азову та Керченської протоки і загрози для європейської безпеки».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: