Вражаючі античні винаходи, секрети яких були загублені на тисячоліття (фото)

maxresdefault
Фото: Архімед. Відкриті джерела

Всесвіт повен таємниць, які кидають виклик науці. У цій статті ми розповімо про різноманітні феномени, які нерідко виходять за рамки розуміння сучасної науки.

На жаль, секрети багатьох корисних винаходів, зроблених тисячі років тому, ті, які знаходили широке застосування в ранні періоди розвитку людства, в даний час загублені і досі збивають з пантелику інженерів і винахідників рівнем розвитку технології, пише видання Всвіті.

Сучасні аналоги деяких з цих винаходів з’явилися зовсім недавно.

Грецький вогонь: таємнича хімічна зброя

Похожее изображение

У VII-XII століттях візантійці використовували таємничу речовину в морських боях для підпалювання своїх ворогів. Ця рідина, вихлюпуючись на ворога за допомогою труб або сифонів, горіла навіть у воді. Вогонь можна було погасити тільки оцтом, піском, або сечею. Це хімічна зброя було відомою як грецький вогонь. Ми досі не знаємо, що це була за речовина. Візантійці зберігали її рецепт у найсуворішій таємниці, його знали лише деякі обрані, і в кінцевому підсумку він був загублений.

Гнучке скло: занадто дорога речовина

Мармурова статуя імператора Тіберія, 37 р. н.е.

У трьох античних джерелах, які дійшли до наших днів, містяться згадки про гнучке скло. Однак вони не достатньо детальні, щоб однозначно стверджувати, що така речовина дійсно існувала. Історія цього винаходу вперше була розказана Петронієм (63 р н.е.).

Він писав про склодува, який подарував імператору Тиберію (правив у 14-37 н.е.) скляну посудину. Склодув попросив імператора повернути йому посудину і, коли отримав її, кинув на підлогу. Посудина не зламався, а лише деформувалася, і склодув швидко повернув їй первинну форму. Побоюючись зниження вартості дорогоцінних металів, Тиберій наказав обезголовити винахідника, щоб його секрет помер разом з ним.

Одна версія цієї історії міститься в писаннях Плінія Старшого, а інша була розказана кілька сотень років потому Діоном Кассієм: головним героєм в ній виступає не склодув, а маг. Коли посудину кинули на підлогу, вона розбилася, і майстер повернув її в початковий стан голими руками.

У 2012 році скляна компанія Corning представила гнучке «вербове скло» – жаростійкий і настільки гнучкий матеріал, щоб його можна скручувати в рулони. Цей винахід знайшов широке застосування для виробництва сонячних батарей.

Якщо нещасний римський склодув дійсно винайшов гнучке скло, він на тисячі років випередив свій час.

3. Протиотрута від всіх отрут

Цар Мітрідат VI Понтійський

Розробку так званої «універсальної протиотрути» приписували царю Митридату VI Понтійському (правив в 120-63 до н.е.). А її вдосконалення – особистому лікарю імператора Нерона. Оригінальна формула отрути була загублена, але збереглася інформація про інгредієнти.

Серед них були опіум, нарізані гадюки, поєднання малих доз отрут і їх протиотрут. Про це розповідає Едріен Мейор, фольклорист та історик зі Стенфордського університету в своїй роботі 2008 під назвою «Грецький вогонь, отруйні стріли і скорпіонові бомби: хімічна та біологічна зброя стародавнього світу».

Ця речовина була відома як мітрідатіум, на честь царя Мітрідата VI.

Мейор також говорить, що Сергій Попов, колишній радянський провідний розробник біологічної зброї, який втік у США в 1992 році, намагався зробити сучасний мітрідатіум.

Теплова променева зброя

Картинки по запросу Теплова променева зброя

Грецький математик Архімед (212 р. до н.е.) розробив променеву зброю, яку намагалися відтворити в 2004 році автори програми «Руйнівники легенд» каналу Discovery. Едріен Мейор описав цю зброю, як «ряди полірованих бронзових щитів, що відбивають сонячні промені на ворожі кораблі».

«Руйнівникам легенд» не вдалося відтворити ця стародавню зброю, і вони визнали її міфом, але студенти Массачусетського Технологічного Інституту в 2005 році змогли спалити човен у гавані Сан-Франциско за допомогою цієї зброї, винайденої 2200 років тому.

Мейор також описав сучасну мікрохвильову теплову променеву зброю, яка діє на «шкіру жертви, нагріваючи її до 55 ° C і створює відчуття, що людина у вогні». Цей винахід було представлено в 2001 році Агентством перспективних оборонних досліджень DARPA.

Римський бетон

Картинки по запросу римський бетон

Численні римські будівлі, які простояли тисячі років, є прямим доказом більш високої якості римського бетону в порівнянні з сучасним, будівлі з якого починають руйнуватися вже через 50 років після будівництва.

Секрет довговічності цього древнього бетону був відкритий зовсім недавно. Секретним інгредієнтом виявився вулканічний попіл.

У статті, опублікованій в 2013 році новинним центром Каліфорнійського університету в Берклі, повідомляється, що дослідники вперше описали механізм, завдяки якому надстабільное з’єднання кальцій-алюміній-силікат-гідрат пов’язує матеріал. У процесі його виробництва в атмосферу викидається менше вуглекислого газу, ніж при виробництві будь-якого сучасного бетону. До його недоліків слід віднести більш тривалий час сушіння і меншу міцність, ніж у сучасного бетону, незважаючи на велику довговічність.

Дамаська сталь

Меч з дамаської сталі

У середньовіччі на Близькому Сході з дамаської сталі кували мечі. Вихідним матеріалом був булат – сплав азіатського походження. Дамаська сталь – дуже міцний метал. До початку епохи промислової революції він залишався найбільш міцним металом, відомим людині.

Секрет виготовлення близькосхідної дамаської сталі був відновлений тільки в сучасних лабораторіях з використанням скануючої електронної мікроскопії. Людина опанувала цю технологію близько 300 р до н.е. і втратила її в середині XVIII століття.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: