Які свята відзначають 26 січня (іменини, народні прикмети)

630_360_1453726645-4715

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 26 січня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 26 січня в Україні і світі.

Свята та події 26 січня

Цей день по праву вважається днем народження Всесвітньої митної організації. Саме 26 січня 1953 року в Брюсселі розпочала свою роботу перша сесія Ради митного співробітництва.

26 січня 1993 року був підписаний Закон № 2939-XII «ПРО державну контрольно-ревізійну службу в Україні». З тих пір 26 січня в країні відзначається професійне свято - День працівника контрольно-ревізійної служби України.

Сьогодні національне свято Австралії – День Австралії. 26 січня 1788 року перші британські поселенці на чолі з офіцером Королівського флоту, капітаном Артуром Філіппом прибули на Зелений континент на 2 воєнних, 9 вантажних і 6 транспортних кораблях і водрузили на місці нинішнього Сіднею прапор Великої Британії. Особовий склад експедиції становив приблизно півтори тисячі осіб, з них майже половина – засланці, решта – морські піхотинці, охорона конвою та адміністративний склад майбутньої колонії. Артур Філіпп дістав уповноваження від уряду на заснування першої на австралійському континенті каторжної колонії і був призначений її губернатором. Назва країни походить з латинської Terra Australis, що означає «південна земля», а перше поселення Сідней було назване в честь міністра колонії Великобританії лорда Сіднея. Нині Австралійський Союз входить до складу Британської Співдружності Націй і складається з 6 штатів і 2 самоврядних одиниць. Найвища законодавча влада належить федеральному парламентові, до складу якого входять король (королева) Великої Британії, що його (її) представляє призначений ним (нею) генерал-губернатор і дві палати: палата представників і сенат. Виконавча влада належить генерал-губернатору і кабінету (уряду). Штати Австралійського Союзу мають свої конституції, парламенти і губернаторів. Австралійський Союз є федерацією. Місцевими справами відають органи самоврядування – виборні ради, які перебувають під наглядом урядових органів. Дипломатичні відносини між Україною та Австралією були встановлені 10 січня 1992 року. Посольство України в Австралії було відкрито 14 квітня 2003 року. З 1992 року Австралія була представлена в Україні послами за сумісництвом. Урочисте відкриття першої дипломатичної місії Австралії в Україні відбулося в березні 2015 року. У грудні 2014 року вперше за всю історію двосторонніх відносин відбувся візит президента України Петра Порошенка до Австралії. В Австралії мешкає понад 30-тисячна українська діаспора. Поселення українців в Австралії можна вважати «наймолодшим» - «українська колонія» починає своє існування від розселення «переміщених осіб» після закінчення Другої світової війни, точніше від 1948 року. Українську спільноту в Австралії можна вважати політичною еміграцією, адже ніхто не їхав на цей континент з метою поліпшення свого матеріального стану. Українська еміграція в Австралії ніколи не була заробітчанською. Люди, які сюди приїхали після Другої світової війни, не хотіли вертатися на батьківщину виключно з політичних мотивів – вони не хотіли жити в комуністичній системі.

Іменини 26 січня

Цього дня іменини святкують: Ксенофонт, Марія, Максим, Стратонік, Петро, Яків

Народні прикмети

У цей день люди гадали, якою буде майбутня погода. Відзначають день Яреми. Кажуть, що народилися 26 січня люди є домосідами. В якості оберега їм слід носити халцедон.

26 січня відзначається Єрьомін день або Єрмілов день на честь Єрмила і Стратоніка белградський (Сінігідонскіх) - православних святих, мучеників, які постраждали за віру в Ісуса Христа і жили в період III-IV ст. н.е.

Зазвичай на Єрьомін день вдаряли сильні морози, і люди намагалися без особливої потреби не виходити на вулицю, прагнули оберігати себе від хвороб. Не рекомендувалося 26 січня працювати. Селяни лягали на піч, відпочивали і розважали одне одного жартами і примовками. І, звичайно, спостерігали за прикметами, яких є в надлишку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: