Боротьба з корупцією: у Львові розповіли, коли запрацює Антикорупційний суд

fefe0ddbc204b4d5f75c7d6a3eca2bdf

Сотні кримінальних проваджень і мізерна кількість судових вироків. І це попри створення низки спеціалізованих антикорупуційних органів.

Чи є прогрес у боротьбі з корупцією в Україні і що потрібно зробити, щоб ця боротьба стала помітною для широкого загалу, з’ясовували представники Світового банку та НАБУ.

Наразі, всі надії покладаються на майбутній Антикорупційний суд, який мав би запрацювати уже до літа.

Справ багато, вироків мало

Зараз НАБУ розслідує понад 630 кримінальних проваджень пов’язаних з корупцією, 153 особам повідомлено про підозру.

«Це особи найвищого рівня - державні службовці категорії «А», судді, прокурори Генпрокуратури, керівники великих державних підприємств, народні депутати. Загалом приблизно 450 осіб підозрюються або обвинувачуються у тому, що вчинили кримінальне корупційне правопорушення, - каже директор Львівського територіального управління НАБУ Тарас Лопушанський. - НАБУ показало, що можна боротися з корупцією на найвищому рівні. Можна вручати підозри особам, які раніше вважалися недоторканими, які в принципі нічого не боялися і відчували свою повну безкарність. Інститут декларування активів показав, що він може бути ефективним способом боротьби з корупційними проявами. Відкрито понад 100 проваджень щодо декларування недостовірної інформації – це депутати ВР, судді. Ми розслідуємо ці справи, бачимо в них перспективу, і думаю, їх буде більше з кожним наступним декларуванням».

[dyvys_blockqoute text="Приблизно 450 держслужбовців категорії «А» підозрюються або обвинувачуються у тому, що вчинили кримінальне корупційне правопорушення" author="Тарас Лопушанський"]

Водночас, він визнає – судових вироків наразі мало.

«Маємо проблему з вироками. Звичайно громадськість не влаштовує, що вироків небагато, їх поки що 25. В нас є топ антирейтинг справ, які ми скерували до суду. Так, справа тернопільських прокурорі за 25 місяців не почала слухатися по суті. Це нікого не влаштовує і нас в першу чергу. Справа, яка підслідна НАБУ, має розглядатися у складі колегії не менше 3 суддів. А в нас в деяких районах є 1 суддя, або 2. Тоді суд скеровує справу в апеляцію, для визначення іншої підслідності. Справа блукає судами, процес затягується. Часом судді відкладають справу на 3-5 місяців, напевно відсувають тиск, відчувають, що не можуть постановити справедливого, законно рішення», - каже Тарас Лопушанський.

Вироки будуть

Попри це у НАБУ переконані, що кількість вироків буде зростати.  Багато надій покладається на майбутній Антикорупційний суд.

«Антикорупційний суд має переваги не тільки в тому, що там будуть призначені, сподіваємося, чесні і професійні судді, але й в тому, що вони будуть слухати лише справи, які підзвітні НАБУ. Кожна справа буде резонансна і не буде можливості відкласти її на півроку. Антикорупційний суд буде мати всі можливості, щоб швидко постановити вироки. Зараз відбувається формування цього суду і дуже важливо, хто буде цими суддями. Якщо хтось має інформацію з приводу кандидатів - просимо повідомляти її», - каже Тарас Лопушанський.

На початок роботи Антикорупційного суду чекають і міжнародні донори України.

[dyvys_blockqoute text="Перші 35 суддів будуть обрані вже у березні та призначені діючим президентом" author="Давід Бернштейн"]

«Ми тісно працювали з вищою кваліфікаційною комісією та міжнародними експертами, які займаються відбором суддів. Перші 35 суддів будуть обрані вже у березні та призначені діючим президентом, - говорить керівник антикорупційної програми Світового банку в Україні Давід Бернштейн. - Також мені відомо, що паралельно у Києві працюють над тим, щоби підготувати приміщення для розміщення нового суду, а також над документацією, яка буде супроводжувати їхню роботу. Тому я впевнений, що перші справи суд розгляне ще до початку літа. Ми працюємо над тим, щоби обрані судді швидко вдосконалили свою кваліфікацію, тому готуємо разом з нашими партнерами для них багато тренінгів».

На фінішній прямій

Тим часом процес відбору суддів Антикорупційного суду близький до завершення.

Як повідомляє громадська організація Transparency International Ukraine, 24 січня ще 8 правників втратили шанс стати суддею Антикорупційного суду. Двоє кандидатів-суддів подали заяви про припинення участі в конкурсі, інших претендентів не пропустили Громадська рада міжнародних експертів і Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Загалом на посади суддів Антикорупційного суду вже не претендує 40 із 49 кандидатів, щодо яких сумнів висловили міжнародні експерти.

Сьогодні, 28 січня відбудеться останнє спільне засідання Громадської ради міжнародних експертів і Вищої кваліфікаційної комісії суддів. На ньому розглядатимуть досьє двох кандидатів.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: