Гра у постанови. Урядове шахрайство: ніхто не знає, чи підняв Кабмін зарплати освітянам

universytet-franka-696x331
Фото ілюстративне

Колонка викладача Львівського національного університету ім. Івана Франка Василя Чорного.

Широко розрекламоване підняття заробітної плати науково-педагогічним працівникам починає набувати ознак справжньої детективної історії. Історії, у якій шахрайство поєднується із дикою безвідповідальністю і, як наслідок, витворює дивну картину повної нелогічності управлінського процесу в Україні.

Ще у вересні 2018 року профком Первинної профспілкової організації працівників Львівського національного університету імені Івана Франка виступив зі зверненням щодо висунення вимог до Кабінету Міністрів стосовно заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників. Профспілка працівників освіти та науки України звернулася з відповідними вимогами до Уряду, а вже у жовтні відбулися протестні акції профспілок, вимогою яких було підняття заробітної плати освітянам.

Урядовці не поспішали іти на поступки освітянам, але таки почали обіцяти, що заробітну плату підвищать. Після довгого і напружлного полілогу між Урядом та профспілками відбулося те, що освітяни сприйняли як перемогу, а Уряд використав як інструмент для власного піару: 18 грудня усі інформаційні ресурси України сколихнула хороша новина – на своєму засіданні Кабінет міністрів України прийняв постанову про підвищення заробітної плати науково-педагогічним працівникам на 20%. Про прийняття такого рішення повідомив і сайт Кабінету міністрів України, її навіть зараз можна знайти на порталі Уряду.

Освітяни зраділи і затихли в очікуванні підвищення копійчаної заробітної плати з 1 січня 2019 року. Напевно не варто аж надто деталізувати принципи збільшення платні, адже розрахунки доволі довгі та складі, але фактом є те, що в цілому зарплатні дійсно мали зрости на 20%. Але тут власне і розпочалася історія з багатьма невідомими.

Так, через місяць після легендарного засідання Уряду і чудового піару про підняття окладів, досі ніхто не знає чи власне відбувся ріст зарплатні! Твердження звучить доволі дивно, але це факт. Річ в тому, що постанова, яку нібито прийняли на засіданні Уряду так і не була офіційно опублікована, а отже не набула чинності. У великому переліку рішень кабміну від 18 грудня ви такого документу не знайдете (принаймні на момент публікації цього матеріалу такої постанови на Урядовому порталі не було).

Чи йшлося про підвищення зарплатні на засіданні Кабінету міністрів 18 грудня насправді? Так, мова про це була, що не складно перевірити, звернувшись до відкритих відеоматеріалів. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман сказав: «Ми для науко-педагогічних працівників піднімаємо заробітну плату на 20%. Вони і так були недооцінені, і я про це пам’ятаю, це перший крок…». Ні в кого з урядовців щедра заява Гройсмана заперечень не викликала, а відтак ця історія мала б завершитись хепі-ендом для викладачів закладів вищої освіти України.

Але в країні див, шарлатанів та інтриганів ситуація не може розвиватися наскільки прямолінійно. Час минав, піар-акцію про підвищення зарплат Уряд провів, а фантомної постанови так ніхто і не побачив. До слова, постанова про підвищення окладів працівників Генеральної прокуратури, прийнята у той самий день, на Урядовому порталі опублікована…

Освітяни знову захвилювалися і це природно, адже дії Уряду видаються, м’яко кажучи, безвідповідальними. 21 січня цього року голова профспілки освітян Георгій Труханов звернувся до Володимира Гройсмана з листом-вимогою оприлюднити постанову.  Але поки постанова не з’являється, Уряд мовчить, а місяць, за який викладачам мали б заплатити більше, поволі добігає кінця.

Тобто наразі ми можемо припустити, що гучні заяви про підняття заробітної плати науково-педагогічним працівникам були всього лиш фейком і таким фейком вони залишатимуть доти, доки урядовці не оприлюднять постанови.

Насправді ж дії Уряду пояснити дуже важко, адже у кращому випадку ми стали свідками дикого непрофесіоналізму чиновників і постанова десь припадає пилом у верхній шухляді чийогось робочого столу. А у гіршому – Уряд просто шахраює і робить це цинічно та нахабно.

Василь ЧОРНИЙ

викладач Львівського національного університету ім. Івана Франка

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: