Втрати та неефективне використання коштів: Держаудитслужба перевірила найбільшу ОТГ Львівщини

01336070_02fbd

Фахівці Західного офісу Держаудитслужби провели державний фінансовий аудит виконання бюджету м. Мостиська Львівської області за 2015-2017 роки та січень-вересень 2018 року.

Як інформує прес-служба Західного офісу Держаудитслужби, за результатами державного фінансового аудиту встановлено неефективне використання коштів місцевого бюджету на суму 0,6 млн грн, втрати - 8,1 млн грн доходів бюджету та резерви щорічних додаткових надходжень на суму - 0,7 млн гривень.

Зокрема, у  2018 році  бюджет ОТГ  недоотримав надходження від податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців на загальну суму 5,5 млн грн  внаслідок скерування платником податку (Мостиським прикордонним загоном) податку на доходи фізичних осіб до інших місцевих бюджетів, на території яких несуть службу прикордонники. Незважаючи на втрату місцевим бюджетом частини надходжень, індекс податкоспроможності даного бюджету не було переглянуто, що позбавило можливості отримати уточнений розмір базової дотації, який ураховував би компенсацію втрати частини надходжень ПДФО, на суму 4,3 млн гривень.

Крiм того, місцевим бюджетом у 2018 році недоотримано близько 1,0 млн надходжень від акцизного податку на пальне через несвоєчасне звітування власником заправок про обсяги реалізованого пального та 1,0 млн грн земельного податку внаслідок надання пiльги ПАТ «Укрзалізниця».

Ще 0,9 млн грн втрачено через низку порушень земельного законодавства: використання землекористувачем земельної ділянки без договору оренди та  невнесення міською  радою зміни до окремих договорів оренди земельних ділянок після введення в дію нової нормативно-грошової оцінки.

Міська рада не вжила заходів (не організовано укладення угод про міжбюджетні трансферти) для відшкодування видатків на організацію навчально-виховного процесу учнів з населених пунктів, що не увійшли до складу ОТГ, унаслідок чого втрачено можливість отримати до  місцевого бюджету додаткові надходження на загальну суму  0,7 млн гривень.

Укладення таких договорів на наступні бюджетні періоди дасть змогу розвантажити місцевий бюджет, а додатково отримані кошти (0,4 млн грн) спрямувати на розвиток матеріально-технічної бази шкіл.

Фахівці Західного офісу виявили низку інших чинників, що негативно вплинули на виконання бюджету: доплати до зарплати за шкідливі умови праці працівникам закладів освіти без проведення відповідної атестації робочих місць, оплату за завищеною вартістю будівельно-ремонтних робіт  та розподіл у бюджетних установ охорони здоров’я та освіти однiєї штатної одиницi між декількома працівниками, що призвело до додаткових видатків на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Окрiм наведеного, безальтернативний вибір Мостиської ОТГ щодо надання медичних послуг жителям громади виключно Мостиською ЦРЛ, як і передача лікарні повного обсягу медичної субвенції, суттєво обмежує громадян у виборі лікувальних закладів.

За результатами проведеного аудиту Мостиській ОТГ надано низку пропозицій, спрямованих на поліпшення її фінансового стану та ефективності її діяльності.

Нагадаємо, із січня 2017 м. Мостиська є центром Мостиської об’єднаної територіальної громади з населенням 21,7 тис. осіб, до складу якої, крім міської, увійшло 10 сільських рад. Мостиська ОТГ є однією з найбільших громад на території області і з часу утворення утримує 18 загальноосвітніх закладів, 42 заклади культури, 2 амбулаторії та 17 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: