В ЛКП «Зелене місто» відповіли на найпоширеніші запитання львів’ян щодо майбутнього сміттєпереробного заводу

vizualizatsiya-kompleksu

У п’ятницю, 25 грудня відбулися у Львові громадські слухання щодо оцінки впливу на довкілля майбутнього сміттєпереробного комплексу. У процесі палкої дискусії було озвучено чимало припущень щодо функціонування механіко-біологічного комплексу.

Фахівці ЛКП «Зелене місто» підготували відповіді на найпоширеніші запитання та спростували кілька міфів щодо майбутнього заводу. Пропонуємо подивитися ці відповіді далі.

Завод із переробки відходів має бути за межами міста і за 1 км від житлових приміщень?

«У Львові якраз з цим проблем немає. Відстань від сміттєпереробного комплексу до найближчої житлової забудови становить 1050 метрів, - розповідають у прес-службі ЛКП «Зелене місто».

Згідно з українськими нормами, ця відстань має становити не менше 500 м до житлової забудови. Це прописано у  Державних будівельних нормах Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій Підприємства з оброблення (перероблення), знешкодження, захоронення та утилізації твердих побутових відходів». У Польщі, наприклад, аналогічні заводи можна  будувати на відстані не менше 150 м».

Перед будівництвом заводу треба зробити загальну оцінку екологічного стану на Знесінні

«Оцінка екологічного стану на Знесінні зроблена. Весь аналіз ситуації зроблений у Звіті з оцінки впливу на довкілля (ОВД). У документі здійснений аналіз поточної екологічної ситуації та прораховані всі можливі наслідки діяльності такого комплексу, - пояснюють працівники ЛКП.

Упродовж минулого року експерти Інституту проектування «Комфортбуд» із залученням спеціалізованої експертної організації вивчали технологію цього об’єкту, щоб зрозуміти, чи вплине він на довкілля міста. Єдині незначні застереження у документі стосуються викидів біогазу (який не становить загрози мешканцям та довкіллю) і шуму від роботи обладнання комплексу. Однак їхній вплив на місто та прилеглі будинки буде мізерним. Фахівці, які провели це дослідження, враховували національні та міжнародні вимоги щодо будівництва та експлуатації таких об’єктів. Документ є у вільному доступі на сайті Єдиного реєстру ОВД».

Чи здійснено моніторинг викидів забруднюючих речовин на територію очисних споруд?

«У Звіті з оцінки впливу на довкілля, відповідно до закону “Про ОВД”, при проведенні розрахунків розсіювання забруднюючих речовин, враховано фонові концентрації шкідливих речовин в атмосферному повітрі, розраховані за останні три роки у м. Львові в районі вул. Пластової, 13. Також проведено, із залученням акредитованої лабораторії, дослідження повітря на території планованого провадження діяльності, на межі санітарно-захисної зони у межах до найближчої житлової забудови та біля найближчої житлової забудови. Зауважимо, що у жодній з точок перевищень забруднюючих речовин не виявлено», - пояснили спеціалісти «Зеленого міста».

Міф: коли запрацює завод, Грибовицьке сміттєзвалище продовжить працювати ще шість років

«Ні, адже відповідно до рішень, прийнятих у проекті Комплексної рекультивації полігону, який вже пройшов експертизу та отримав позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля, планується комплексна рекультивація сміттєзвалища. Триватиме вона два роки.

Спочатку стабілізують тіло сміттєзвалища, його виположать та накриють спеціальним технологічним захисним екраном. Це товстий шар природних матеріалів (щебінь, пісок), та штучна гідроізолюча захисна мембрана. Коли вся ця гора сміття буде накрита захисним екраном товщиною понад 60 см, розпочнеться біологічна рекультивація: гору засиплять родючим шаром та висадять невеликі насадження із неглибокими кореневими системами, щоб не пробити захисний шар. Родючим шаром буде компост, який перед тим повинен пройти дослідження на відповідність для таких робіт», - розповіли в ЛКП.

Міф: спочатку потрібно будувати завод з переробки мулу на очисних спорудах

«У Львівводоканалу є власний план реконструкції та експлуатації очисних споруд, відповідно до якого планується встановлення метантенків для анаеробної переробки мулу. В свою чергу ЛКП “Зелене місто” долучається до проблеми переробки мулу та працює над проектом компостування з використанням у якості сировини зелених відходів та мулу», - пояснили в ЛКП «Зелене місто».

Чи має місто землю для будівництва заводу на Пластовій?

«Земельна ділянка була надана ЛКП “Зелене місто” відповідно до ухвали № 2916 від 25.01.2018 року Львівської міської ради “Про затвердження ЛКП “Зелене місто“ технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та надання земельної ділянки на вул. Пластовій, 13”. Відповідно, наразі “Зелене місто“ має у постійному користуванні земельну ділянку на вул. Пластовій, 13 загальною площею біля 10,0 га для будівництва комплексу з перевантаження та переробки твердих побутових відходів за рахунок земель промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення», - повідомили у комунальному підприємстві.

Міф: гроші від ЄБРР не будуть використовувати для будівництва заводу. Грант потрібно буде віддавати.

«Неправда. Адже ЄБРР надав місту кредит у розмірі 25 мільйонів євро та 10 мільйонів грантового співфінансування, з Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля, - пояснили фахівці ЛКП. - Грантові кошти не потрібно буде віддавати, вони є цільовою безповоротною допомогою. Кредит же розрахований на 13 років: 3 роки - пільговий період, 10 років - виплата відсотків. Кредитні зобов’язання забезпечені місцевою гарантією».

Чи були мешканці проінформовані про громадські слухання щодо ОВД?

«Львів’яни були проінформовані про громадські слухання через опубліковану новину на сайті Львівської міської ради, а висновок із Оцінки Впливу на Довкілля був у відкритому доступі з 2 січня в Єдиному реєстрі ОВД, друковані варіанти були у вільному доступі розміщенні у Львівські міській раді в ЛКП “Зелене місто” та в Личаківській районній адміністрації», - пояснили в ЛКП.

Чи вважати громадські слухання такими, що відбулися?

«Громадські слухання відбулися відповідно до затвердженої постанови Кабінету Міністрів України № 989 від 13 грудня 2017 року "Порядок проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля” враховуючи, що громадські слухання були проведені під головуванням організатора громадських слухань, тобто, Міністерства екології та природних ресурсів України, було проведено реєстрацію відповідно до встановленої форми, усі присутні мали змогу задати питання стосовно ОВД комплексу як усно так і письмово. Всього надійшло 10 письмових запитань на які мешканці отримують відповідь, а пропозиції та зауваження мають бути враховані у кінцевому Висновку», - додає речник ЛКП «Зелене місто» Микола Рябика.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: