Аварійна посадка й пожежа в літаку: як у Львівському аеропорту провели навчання з цивільної оборони (фоторепортаж)

IMG_9705

Рятувальники Львівщини на практиці відпрацьовували кілька сценаріїв надзвичайних ситуацій на львівському летовищі, зокрема гасили пожежу в літаку.

Про це з місця навчань повідомляє кореспондент Дивись.info.

«Ми сьогодні побачили роботу не тільки пожежно-рятувальних підрозділів, а взагалі повної системи цивільного захисту Львівської області. На тому тренуванні ми показали, що здатні виконувати будь-які поставлені завдання», - розповів начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Юрій Кагітін.

Під час практичної частини рятувальники відпрацювали кілька сценаріїв. Наприклад, один був таким: пілоти пасажирського літака повідомили працівникам аеропорту Львів ім. Данила Галицького про намір здійснити аварійну посадку на летовищі; літак сів, але пілот повідомив про проблему: в літаку загорілося пальне. В ході навчань пожежники приїхали на місце, зробили навколо літака спеціальну подушку з піни, аби пальне та пожежа не поширилися далі, загасили полум’я та евакуювали пасажирів та екіпаж.

Ярослав Козак, старший помічник начальника зміни оперативно-координаційного центру розповів, що на умовний виклик на аеропорт було скеровано 10 одиниць пожежної техніки: «Здійснювалася евакуація пасажирів з літака, який здійснив аварійну посадку і частково загорівся і крім того здійснювалося охолодження сусіднього літака та евакуація пасажирів з сусіднього літака. Рятувальними підрозділами було евакуйовано 26 людей, з них двоє у важкому стані були винесені на ношах».

Рятувальники також пояснили складність подібних надзвичайних ситуацій. «Пожежі в літаках складні тим, що перебуває велика кількість людей, крім того в самому літаку є велика кількість палива, що супроводжується, як правило, вибухами, розливом паливно-мастильних матеріалів.  Передбачає застосування великої кількості одиниць пожежної техніки та значну кількість одиниць особового складу», - пояснює Ярослав Козак. При таких ситуаціях рятувальники радять пасажирам в першу чергу не панікувати та слухатися членів команди літака. «Коли виникає паніка, важко скоординувати дії і рятувальникам, і персоналу, а від злагоджених дій залежить успіх загальної роботи», - додає Ярослав Козак.

Роман Городецький, фельдшер підстанції ПС №2 розповів, що для такої операції було залучено чотири машини медиків, кожна з яких складається з трьох медиків. За таких надзвичайних ситуацій медики діють спільно з медперсоналом аеропорту. «Медики аеропорту розсортували потерпілих і після виклику карет швидкої допомоги ми вже зобов’язані важкопораненим надати допомогу й транспортувати до лікарні», - пояснив фельдшер.

Ще один сценарій стосувався повідомлення про виявлення радіоактивного предмета на території летовища, тож рятувальникам довелося провести евакуацію аеропорту. Детальніше про цей сценарій розповів начальник хіміко-радіометричної лабораторії Володимир Куць.

«Після отримання виклику ми дізналися, що в нас є радіоактивне джерело, яке саме, ми не знали. Ми провели радіаційну розвідку та визначили, що в нас є перевищення фону та залучили групу «Родон», які це джерело небезпеки забрали», - пояснив дії своєї команди Володимир Куць.

«Для нас дуже важливо перевірити в реальних умовах професійність наших фахівців а також взаємодію різних гілок влади та різних служб в разі виникнення надзвичайних ситуацій, - розповів очільник ЛОДА Олег Синютка. – Окрім аеропорту «Львів» будемо перевіряти сьогодні використання споруд цивільного захисту, адже ми перебуваємо не тільки в умовах агресії Росії на сході, а й в умовах гібридної війни».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: