Які свята відзначають 31 січня (іменини, народні прикмети)

h_ua_den_uvelira

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 31 січня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 31 січня в Україні і світі.

Свята та події 31 січня

Міжнародний день ювеліра. Професія ювеліра - одна з найдавніших, адже люди завжди любили себе прикрашати. Перші прикраси виготовляли з різноманітних підсобних матеріалів, що піддаються обробці примітивними інструментами того часу.

Ту бі-Шват (Новий рік дерев). У п'ятнадцяте число місяця Шват за єврейським календарем ізраїльтяни і євреї всього світу відзначають Новий рік дерев - Ту бі-Шват. Це свято було встановлено в період раннього середньовіччя.

Іменини 31 січня

Цього дня іменини святкують: Марія, Ксенія, Олександр, Сергій, Афанасій, Іларіон, Микола, Володимир, Михайло, Дмитро, Іван, Кирило, Євген, Максим.

Народні прикмети 

31 січня православні християни згадують Олександрійських архієпископів святителів Афанасія і Кирила. За народним календарем дата отримала назву Афанасьєв день, Афанасій-Ломоніс.

Афанасій-Ломиніс здавна відомий своїми міцними морозами. В народі з цього приводу навіть склали приказку: «Коли прийшов Ломоніс, ховай швидше щоки і ніс».

В цей морозний день у слов'ян було прийнято займатися домашніми справами по господарству. Жінки печі топили і кашеварили, а чоловіки робили обереги від нечистої сили.

Раніше на Русі, якщо хлопець не встигав засватати дівчину до 31 січня, то вже до Масляної весілля не буде, тільки після Світлого Христового Воскресіння, Пасхи, можна одружуватися.

За народними повір'ями відьми сьогодні на свій шабаш злітаються. Але від буйних веселощів втрачають сили і пам'ять, тому стають вразливими.

Так що на Русі 31 січня було прийнято з ними боротися, запрошувати знахарів, проводити обряди, заговорювати пічні труби в будинку, через які відьми пробираються в людське житло.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: