Підпал центру угорців в Ужгороді: сліди ведуть до Німеччини та Росії

42754709_303

Німецькі журналісти розкрили подробиці розслідування щодо колишнього члена AfD, якого звинувачують у тому, що він найняв польських радикалів для здійснення замаху в Україні.

Про це пише DW.

Мануель Оксенрайтер.

Йдеться про Мануеля Оксенрайтера, головного редактора крайньо правого журналу «Zuerst!» і донедавна члена право-популістської партії AfD Маркуса Фронхмайер. Ім'я Оксенрайтера з’явилося несподівано під час судового процесу у Кракові. На лаві підсудних опинилися троє поляків, яких звинувачують у підпалі угорського культурного центру в Ужгороді. Один з обвинувачених – Міхал П. зізнався у суді, що Оксенрайтер доручив йому здійснити напад.

Згідно із даними краківської прокуратури, Оксенрайтер – людина, яка заплатила за напад.

Пожежа сталася 4 лютого 2018 року. Того дня вранці двоє замасковані злочинці підпалили будівлю угорського культурного центру в Ужгороді і намалювали на фасаді нацистські символи. Весь інцидент, який був задокументований на камеру моніторингу території, повинен був виглядати так, ніби українські неонацисти напали на угорську меншину в Україні.

Підозрюваних у підпалі поляки – Адріан М. і Томаш С. приїхали в Україну незадовго до цього. У їхніх квартирах було знайдено одяг зі слідами вогню. Обидва визнали свою провину, стверджуючи, що їхнім замовником був Міхал П. з крайньо правої організації Falanga.

Також Міхал П. визнав себе винним, зізнавшись, що він діяв від імені Оксенрайтера, який заплатив йому 1500 євро. Німець також мав дати точні доручення поляку про хід усього нападу. Для нього було особливо важливим, щоб на фасаді будівлі можна побачити сліди вогню. Оксенрайтер також вимагав відео з місця, де було здійснено напад, яке пізніше виконавці відправили через Telegram.

Через три дні після нападу Міхал П. зустрівся з Оксенрайтером в аеропорту Берліна. Клієнт дав йому заховані у книзі 1000 євро. Раніше він вже відправив йому 500 євро в книжці.

В актах є записи чату Міхала П. з дружиною, з якого виходить, що підозрюваний зустрінеться з Оксенрайтером і візьме таксі з аеропорту через «значну суму готівки».

Того ж дня, 7 лютого 2018 року, журнал «Zuerst!», редактором якого був Оксенрайтер, повідомив про підпал в Україні, поєднавши напад з законом, що нібито дискримінує угорців.

Оксенрайтер  і Міхал П. зустрілися у Польщі у центрі, заснованому польським політиком Матеушем Піскорським, засновником проросійської партії «Зміна». Піскорський перебуває під вартою понад два роки. Його звинувачують в шпигунстві на користь Росії і Китаю. Разом з Оксенрайтером і пізніше з членом AfD Фрохнмайером Піскорський заснував у Берліні Німецький центр євразійських досліджень.

Натомість «євразійська ідея», що має націоналістичну основу, пов’язують з російським ідеологом Олександром Дугіним.

Охсенрейтер і Дугін багато разів зустрічалися і тісно співпрацювали. Обидва вони також пов'язані з російським мозковим центром Катехон, який пропагує ідеї Дугіна.

Охсенрейтер є адміністратором німецького сайту Katehon у Facebook. З іншого боку, президентом наглядової ради цього аналітичного центру є російський мільярдер Костянтин Малофеєв, якого ЄС, США та Україна звинувачують у дестабілізації в Україні та фінансуванні сепаратистів на південному сході України. Мільярдер був включений до списку осіб, які підлягають санкціям ЄС. За інформацією німецьких журналістів, повідомлення про Оксенрайтера в поліцейській базі Inpol вже було надано німецькій контррозвідці.

Фото: DW

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: