Україна втрачає 1,6 мільярда щороку через неефективність державних агропідприємств

79303ad-sel-hos

Державні сільгосппідприємства генерують менше доданої вартості, чистого прибутку та виручки в порівнянні з приватними.

Про це пише Економічна правда.

«За доданою вартістю державні підприємства генерують майже на 60% менше порівняно із приватним сектором. У масштабах всієї площі землі, яка обробляється державними сільгосппідприємствами – це майже 60 млн дол або 1,6 млрд грн та 0,5% втраченої доданої вартості для всієї галузі щороку», - йдеться у статті.

При цьому державні агропідприємства використовують до 550 тис га сільгоспземель із 10,5 млн га, які перебувають у державній власності.

Ще близько 450 тис га держземель сільськогосподарського призначення, з них 364 тис га – рілля, перебуває у розпорядженні НААН.

«За виручкою продуктивність НААН в середньому становить на 35% менше від середніх показників по галузі", а "продуктивність за показником валового прибутку на 1 га ріллі у НААН майже в 5 разів нижча», - пише автор.

Якщо виручка з 1 га ріллі в цілому по галузі становить 18,4 тис грн, то у НААН – 12 тис грн; а валовий прибуток, відповідно, 9,54 тис грн проти 2 тис грн у НААН.

Загалом, за даними досліджень, ефективність державних підприємств суттєво поступається приватним.

Нагадаємо, із 10,5 млн га державних сільгоспземель лише 1,4 млн га офіційно здаються в оренду, а з них лише 0,1 млн га – за ринковими ставками через аукціони.

Водночас існує офіційна інформація лише про 1,6 млн га, зареєстрованих в Держземкадастрі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: