Які свята відзначають 1 лютого (іменини, народні прикмети)

56af55abd08db

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 лютого в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 1 лютого в Україні і світі.

Свята та події 1 лютого

Щорічно 1 лютого в США відзначають Національний день свободи на честь підписання Авраамом Лінкольном спільної резолюції Палати представників і Сенату, яка пізніше стала 13-й поправкою до Конституції США.

Щорічно 1 лютого Сполучені Штати Америки відзначають Національний день свободи (National Freedom Day). Свято було започатковане у зв'язку з доленосною подією в історії країни яка відбулася в 1865 році , а саме — підписанням тодішнім Президентом Авраамом Лінкольном резолюції конгресу про внесення в Конституцію США 13-ї поправки про скасування рабства. Свято є загальнонаціональним тому відзначається у всіх штатах.

Історичне значення цього документа важко переоцінити: 13-та поправка поставила крапку в громадянській війні (1861-1865), а країна остаточно позбулася такого ганебного явища як рабство. Суть її зводилася до того, що в США і на підлеглих їм територіях заборонялося рабство та будь-яка форма експлуатації людей за винятком виправних робіт призначених за скоєння якого-небудь злочину.

Нагадаємо що громадянська війна, в тоді ще рабовласницькому США, почалася з намагання Авраама Лінкольна скасувати рабство. Цьому противилися 11 південних штатів які спочатку вимагали законодавчо закріпити рабство на всій території країни, а потім оголосили про створення власної конфедерації та від’єднання від США. Зимою 1861 року почалася війна яка завершилася через 4 роки поразкою рабовласницьких штатів.

Вперше Національний день свободи був неофіційно відзначений 1 лютого 1942 року. Його ініціатором став колишній раб Річард Роберт Райт. Офіційне ж святкування було започатковане в 1948 році Президентом Гарі Труменом.

Традиційно в цей день відбувається покладання вінка до Дзвону Свободи, який є одним з символів боротьби американців за свободу та незалежність. Головна мета акції нагадати людям, що шлях до свободи був довгим та важким, тому необхідно цінити та постійно оберігати цей дар. Свято не є вихідним днем.

Іменини 1 лютого

Цього дня іменини святкують: Арсен (Арсеній), Григорій, Макар (Макарій), Марко, Мелетій, Сава, Петро, Федір, Феодосія.

Народні прикмети

1 лютого відзначається свято Святого Макарія Весноуказателя. Саме по погоді на Макарія судять про погоду в лютому.

У православній церкві шанують святого Преподобного Макарія Великого (Макарія Єгипетського). Простий інок-відлюдник став настоятелем монастиря, являючи собою приклад християнської лагідності, благочестя і смиренності. Сьогодні, 1 лютого, його чудотворні мощі знаходяться в місті Амальфі (Італія).

Працювати на Макарія було вкрай небажано, а тому, в цей день люди ходили один до одного в гості, обговорювали останні новини, пили чай з самовара. До речі, до самовара  в старовину було особливе ставлення, оскільки вважалося, що він володів магічними властивостями. Саме на Макарія, 1 лютого, було прийнято топити самовар валянками, а потім носити їх - вважалося, що це допоможе захиститися від хвороб і особливо ефективно при лікуванні хвороб суглобів і ніг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: