Розвантажувальні дні: як правильно і безпечно їх влаштовувати

YAk-praviljjno-provoditi-rozvantazhuvaljjnij-denjj
Фото: ілюстрація

Правильний розвантажувальний день - це зменшення калорійності денного раціону до 1200-1400 ккал, але не повна відмова від їжі.

"Про розвантажувальні дні найчастіше згадують після розкішного застілля в надії скинути те, що наїли за дні свят.

Насправді голодні розвантажувальні дні, так само як і монодієти (гречана, яблучна, сирна, кефірна, м'ясна тощо), не мають сенсу. І скоріше навіть шкідливі, ніж корисні. Ваше харчування має бути збалансованим кожного дня і намагатися згладити переїдання голодуванням не потрібно", – написала відомий український дієтолог Світлана Фус у своєму Instagram, інформує Сьогодні.

Для цього є кілька причин

Картинки по запросу человек на весах Набрати зайву вагу жиром за 1-2 дня застіль досить проблематично. Щоб додати 1 кг жиру, вам потрібно з'їсти на 7 тисяч кілокалорій більше норми (це приблизно 3 кг олів'є з майонезом або 14 плиток шоколаду). Збільшення цифр на вагах – це не жир під шкірою, а рідина, що затрималася в організмі через надлишок з'їдених солі, жиру і цукру зі святковими стравами, їжа, що перетравлюється в кишечнику їжа.

Якщо повернутися до звичайного нормального режиму харчування, то рідина поступово зійде. Тому "екзекуції" ні до чого. Після дня голодування ви побачите зменшення ваги тіла, але це буде лише короткочасна втрата води. Жир таким чином і в такій кількості не зменшиться. Самообман – не найкращий товариш. Відсутність калорій, вітамінів і мінералів буде для організму шкідливіша, ніж попереднє застілля. Якщо вас так турбує з'їдений надлишок, то розумніше компенсувати його невеликим дефіцитом калорій наступні кілька днів.

Наприклад, ви можете пару днів поїсти нежирну рибу, овочі, каші, кисломолочні продукти і невелику кількість фруктів. Розподіліть ці продукти протягом дня на 4 прийоми їжі і не голодуйте, оскільки тривале низькокалорійне харчування призводить до уповільнення обміну речовин і поступового збільшення відсотка жиру в організмі. Розвантажувальні дні бувають різними і підбираються строго індивідуально в кожному конкретному випадку і для кожного пацієнта.

Завдяки дотриманню цього принципу, такі дні краще переносяться і фізіологічно і психологічно, інформує  Ukrhealth. Дуже бажано, щоб розвантаження проходило на улюблених продуктах. Для одного – це печені яблука, для іншого – кефір, для третього – рис або гречка. Варіантів розвантажувальних днів багато, за класифікацією вироблені наступні типи:

  • Вуглеводні дні
  • Білкові дні
  • Жирові дні

Обравши будь-який із типів РД, слід враховувати загальні моменти:

  • частота прийомів їжі збільшується до 8 і навіть 10 разів
  • в обов’язковому порядку слід випивати близько 2.5 л. води
  • продукти розвантажувальних днів зазвичай радять чергувати між собою.

Яку користь приносять розвантажувальні дні організму?

Відомо, що процес травлення – важка робота для нашого шлунково-кишкового тракту. Щодня виконуючи важку роботу, система ШКТ, що називається, працює на знос. Саме тому бажано давати їй відпочинок – розвантажувальні дні. Такі дні необхідні для:

  • зменшення наслідків переїдання і «свята живота»;
  • додання динаміки процесу зниження ваги;
  • щоб зрушити стрілку терезів на період вагового плато;
  • зменшення об’єму шлунку, т. к. розміри порцій в РД –невеликі;
  • дозволяють утримувати досягнуту вагу на постійному рівні, без ефекту йо-йо.

Спеції для схуднення

Картинки по запросу имбирь анис ваниль Відмінною спецією для схуднення є імбир. Скибочки кореня рослини, додані в м’ясні страви або гарячі напої, покращують травлення, пригнічують апетит, прискорюють обмін речовин. Імбир відмінно виводить з організму токсини, зміцнює судини. Застосування слайсів свіжого або сушеного меленого кореня зміцнює імунітет, покращує пам’ять. Позбавити від бажання поласувати смакотою допоможе аніс і запах ванілі. При виникненні почуття голоду слід розжувати кілька анісових зерен. Він залишає в роті освіжаючий смак, або носити з собою ванільний стручок, який допомагає утриматися від вживання шкідливої їжі. Аніс підвищує працездатність, тонізує. Він, як і ваніль, піднімає настрій. Знайомий усім корінь хрону прискорює розщеплення жирів, виводить токсини, покращує травлення, допомагаючи впоратися з важкою їжею. Спеція є джерелом корисних мінералів і вітамінів, а також надає на організм протимікробну і протизапальну дію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: