Які свята відзначають 2 лютого (іменини, народні прикмети) 

IMG_6658

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 лютого в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 лютого в Україні і світі.

Свята та події 2 лютого

2 лютого відзначається День бабака. Це свято раніше відзначали лише у США та Канаді, але поступово воно стало популярним і в інших країнах. Саме 2 лютого потрібно спостерігати за поведінкою бабака, що вилазить з нірки, щоб зрозуміти, чи скоро прийде весна.

Традиційно вважається, що похмурий день, коли бабак не може бачити свою тінь і тому виходить спокійно, свідчить про те, що зима вже закінчується, тому варто чекати ранню весну. У сонячний день бабак може бачити свою тінь, тому він ховається. Це означає, що зима затримається ще, як мінімум, на шість тижнів.

Святкування в американських і канадських містах відбувається дуже активно. У цей день прийнято проводити тематичні фестивалі. Вони зазвичай приваблюють багато туристів. Фестиваль, який проводиться в американському штаті Пенсільванія, став всесвітньо відомим після виходу фільму під назвою «День бабака». Символом свята тут вважається бабак на ім'я Філ.

Сьогодні у світі живе декілька відомих бабаків-метеорологів: Панкссатонейский Філ, Уайртонский Вілі, Бальзакскій Біллі, Генерал Беарегард Лі та інші.

Відомо, що поява Дня бабака непрямо пов'язана зі Стрітення Господнім, яке здавна відзначали християни. На Стрітення було заведено передбачати погоду.

Щорічно 2 лютого християни західного обряду відзначають свято Стрітення Господнього. Це релігійне свято має дуже древнє коріння та сягає часів звільнення євреїв з єгипетського полону. З того часу, за іудейською традицією, кожне перше немовля чоловічої статі належало Богові, тому на 40-й день після народження його приносили до храму. Також, згідно традиції, з немовлям проходила очищення і мати, якій було заборонено до цього терміну входити в храм Божий.

Цю подію з життєпису Ісуса Христа описує євангеліст Лука. Так він пише, що коли батьки принесли маленького Христа в храм для освячення, при вході їх зустрів святий Симеон, якому було сказано, що він не помре поки не побачить Сина Божого. Тоді Симеон взяв Ісуса на руки і сказав: «Нині відпускаєш раба твого, Владико, за словом Твоїм із миром; бо побачили очі мої Спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвіту поганам, і славу народу Твого Ізраїля » (Лк. 2: 29-32).

В римо-католицькій традиції свято Стрітення Господнього називається Candlemas (Chandeleur), що означає очищення або просвітлення. Воно символізує очищення Діви Марії на сороковий день від народження Христа. Саме тому в західній традиції, на відміну від східної, це свято відноситься до Богородичних. Тут увага акцентується не на зустрічі з Симеоном, а на словах сказані ним, що «Ісус є світлом на просвіту поганам».

Історія святкування Стрітення бере свій початок у Візантії у IV ст., а римо-католики з V ст. святкують його 2 лютого. З VII ст. з'являється назва Очищення Найсвятішої Діви Марії. У цей день в церквах освячуються свічки що називаються громовицями. Вогонь цих свічок символізує Христа, що несе просвітлення язичникам, тому зберігаються освячені свічки цілий рік та використовуються в різноманітних обрядах.

Свято Стрітення Господнього також символізує про закінчення Різдвяних свят та зустріч весни.

2 лютого 2015 року близько 8-ї години ранку біля села Лозуватка Криворіжського району Дніпропетровської області сталася жахлива автокатастрофа в якій загинув відомий український музикант Андрій Кузьменко.

Днем раніше, в Кривому Розі відбувся останній концерт музиканта в рамках всеукраїнського турне присвяченому 25-річчю створенню гурту «Скрябін». Концерт зібрав повний зал в Палаці молоді а гроші пішли на допомогу бійцям АТО.

На наступний день, на своєму позашляховику Toyota Sequoia, Кузьма повертався до Києва. На 86-му кілометрі траси Кривий Ріг – Кіровоград авто музиканта зіштовхнулося з молоковозом ГАЗ-53. Як зазначають очевидці події, водій позашляховика не впорався з керуванням на слизькій дорозі та авто винесло на смугу зустрічного руху. Удар був такої сили, що у вантажівки відірвало задній міст. Від отриманих травм Андрій Кузьменко загинув на місці.

Іменини 2 лютого

Цього дня іменини святкують: Євсевій, Євтихій, Захар, Інна, Лаврентій, Лев, Римма, Юхим

Народні прикмети 

Відзначають день Зимового Ефимия (заметільний).

Вважається, що саме в цей час встановлюється найхолодніша погода. Святий Ефімії дуже шанується в православ'ї. Саме в цей день передбачають погоду не тільки на лютий, але й на масляний тиждень - сподівалися, що ці дні будуть не дуже холодними і сонячними, щоб можна було грати і гуляти на вулиці, розважатися і ходити на ярмарки. Цікаво, що саме на Ефимия традиційно влаштовували весілля. А пояснювалося це тим, що після Ефимия йшла Масляний тиждень, після чого наступав Великий Піст. Якщо молоді люди не наважувалися зіграти весілля до Ефимия, 2 лютого, їм доводилося чекати до самої Пасхи. І то, навіть в цьому випадку влаштувати торжество було проблематично, адже починалася посівна, весняна і літня жнива, збір врожаю - було зовсім не до святкувань.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: