Перші підсумки: Управління ДБР у Львові скерувало до суду близько 30 справ

im578x383-dbr

Вже два місяці у Львові працює територіальне управління ДБР, діяльність якого поширюється  на 5 областей – Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Закарпатську та Волинську.

Як орган досудового розслідування управління розпочало роботу 27 листопада, а зараз слідчі  здійснюють досудове розслідування у 525 кримінальних провадженнях.

Перші справи

«З них 421 нам передали за підслідністю інші правоохоронні органи і 104 провадження зареєстровано слідчими ДБР, - розповів в.о. директора Територіального управління ДБР Віталій Стець. - 50% цих проваджень стосуються співробітників  правоохоронних органів, інша велика частина - ще майже 50% - це військові злочини, 7 проваджень стосуються суддів. Скеровано до суду з обвинувальним актом 28 проваджень про підозру оголошено особам у 32 провадженнях. 5 осіб було затримано на гарячому під час отримання неправомірної вигоди, їм обрано відповідні запобіжні заходи».

За його словами, всі затримані є працівниками правоохоронних органів, втім провадження стосуються й інших відомств.

«Є отримання неправомірної вигоди працівниками ДСНС, Державної лісової охорони, прикордонної служби. Розслідуємо злочини щодо вчинення ДТП працівниками правоохоронних органів, суддями. Більшість серед справ скерованих до суду – військові злочини, найбільше це самовільне залишення військової частини. Всі ці провадження будуть доведені до суду», - каже Віталій Стець.

Є також провадження, відкриті за публікаціями у ЗМІ.

«Це стосується злочинів, вчинених у прикордонні. Зі ЗМІ ми отримали інформацію щодо переміщення певних підакцизних товарів, бурштину. Ми реєстрували провадження на основі публікацій у пресі», - додав Віталій Стець.

Найбільшою проблемою у роботі ДБР є відсутність власних оперативних підрозділів. Чинним законодавством вони не передбачені. Зараз відповідні зміни вже знаходяться на розгляді у Верховній раді, а ДБР наразі користується допомогою інших правоохоронних органів.

«В нас налагоджена співпраця з оперативними підрозділами СБУ, Нацполіції, Відділу внутрішньої безпеки, які здійснюють супровід кримінальних проваджень, що розслідуються слідчими бюро. Крім слідчих, мають бути оперативні підрозділи, бо в нас більша частина підслідних - це правоохоронці і коли ми проводимо досудові розслідування, то супровід здійснюють самі ж правоохоронці. Звичайно, ми до таких конфліктів інтересів не допускаємо, залучаємо підрозділи інших структур. Але наша робота буде значно ефективнішою, якщо ми будемо мати свої, - говорить Віталій Стець. - Ми зараз перебрали на себе функції досудового розслідування від Генпрокуратури. Окрім прокуратури, частину функцій ДБР перебирає і у СБУ та Нацполіції. У них поки залишається оперативна робота – розслідування злочину, поки ще невідомо, хто вчинив і усі обставини. Досудове розслідування, коли вже виявлені злочинці, зібрані оперативниками докази, переходить до нас. Тобто зараз ці органи здійснюють усю оперативну роботу, а у тих злочинах, які підслідні ДБР вони передають матеріали на досудове розслідування нам. Коли вже у нас з’являться оперативні підрозділи, то частина функцій по нашій підслідності будуть забрані у них. Така ж ситуація і з військовою прокуратурою. До нас переходить досудове розслідування, а вони здійснюють оперативну роботу та процесуальний супровід».

Іншою проблемою є невелика кількість працівників. Так, на 5 областей працює лише 25 слідчих. На кожного припадає близько 20 проваджень. У ДБР сподіваються на збільшення штату, і на те що буде можливість набрати слідчих в інших областях.

«Є злочини, які потребують негайного реагування і віддаленість ускладнює роботу в частині збереження доказової бази», - каже керівник управління.

Куди звертатись

Управління ДБР приймає звернення від громадян.

«Особистий прийом громадян керівництвом здійснюється за адресою Винниченка 18, в кімнаті 105 щовівторка та щочетверга з 10 до 12 години. Також кожен день прийом громадян здійснюється черговим слідчим на вул. Кривоноса 6.

Плануємо облаштувати громадську приймальню. До нас уже надійшли сотні звернень громадян, деякі відправлені за належністю, за деякими зареєстровані провадження. Працює цілодобова гаряча лінія, можна повідомити про злочин», - розповів перший заступник директора управління Владислав Савинець.

З чим звертатись

Водночас, у ДБР нагадують, що їм підслідні не усі справи, зокрема це стосується корупції.

«Ми здійснюємо розслідування усіх злочинів, вчинених топ-чиновниками, окрім корупційних, які перебувають у підслідності НАБУ. Це і колишні Президенти, і депутати, і міністри, також злочини, вчинені суддями. Якщо брати по коштах збитків, то у нашій підслідності злочини, на суму до 960 тис. грн, і це понад 500 прожиткових мінімумів. Інша категорія, яка нам підслідна – це правоохоронці. Всі, крім вищого офіцерського і начальницького складу. І третя – це всі, без винятку, військові злочини».

В ДБР також розслідують злочини, вчинені під час досудового розслідування чи інших правозастосовчих функцій щодо особи, зокрема катування.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: