«Театр абсурду в Окружному адмінсуді Києва»: реакція соцмереж на відсторонення Супрун

IMG_8003-1

Окружний адміністративний суд міста Києва заборонив в.о. Міністра охорони здоров'я України Уляні Супрун працювати на посаді. Відповідне рішення суд ухвалив в межах розгляду позову Ігоря Мосійчука.

Таким чином суд частково задовольнив заяву народного депутата. Текст ухвали на своїй сторінці у Facebook виклав лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

В тексті ухвали йдеться про те, що Уляні Супрун забороняють «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень міністра охорони здоров'я України». Ухвала суду, згідно із законом, набуває чинності сьогодні та діятиме до 5 лютого 2022 року.

У повідомленні на сторінці суду йдеться, що при винесенні рішення, врахував доводи Ігоря Мосійчука про те, що в Уляни Супрун є громадянство України, водночас, вона «досі перебуває в іноземному громадянстві (громадянство США)».

Міністерство охорони здоров’я України підтвердило, що Окружний адміністративний суд Києва заборонив виконувачці обов’язки міністра Уляні Супрун «вчиняти будь-які дії, спрямовані на реалізацію повноважень голови МОЗ».

Як на це рішення відреагували в соціальних мережах читайте в огляді ІА Дивись.Info.

Наприклад, депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв називає такий вердикт «атакою з боку корумпованого керівництва держави» на чиновницю, якій вдалося домогтися прозорих закупівель ліків та того, аби гроші «ходили за пацієнтом».

«Вони повністю контролюють цей суд. І прибрати чужими руками одну з небагатьох урядовців, яка втілює антикорупційну реформу, – це так зручно», – вважає він.

Про те, що своїм рішенням адмінсуд заборонив боротьбу з корупцією та здоровий ґлузд, пише інвестиційний банкір Сергій Фурса.

«Коли Уляна бореться за здоровий ґлузд, то це викликає ледь не більші приступи у корупціонерів, ніж коли вона прикриває корупційні схеми. Можливо, саме тому, що українським корупціонерам потрібні українці без критичного мислення? Бо ж на таких легше паразитувати десятиліттями», – зазначає він.

На думку очільника Інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, внутрішній реванш тих хто проти реформ, така ж сама загроза, як і агресія з боку Росії, тому необхідна «негайна відсіч».

Голова громадської організації «Центр протидії корупції», член Громадської ради при Антикорупційному бюро України Віталій Шабунін звернув увагу на те, що раніше цей же адмінсуд прийняв резонансне рішення про повернення на посаду глави Державної фіскальної служби Романа Насірова.

«До слова, рішення прийняв той же суддя Каракашьян, який вирішив, що відома політична реклама Луценка є соціальною, і він же визнав незаконним призначення Ситника», - написав Шабунін.

Громадський і політичний діяч, нардеп VIII скликання Андрій Левус анонсував початок акції на підтримку Супрун.

«Не дамо фармамафії, популістам і реваншистам знищити медреформу! Деталі акції тут, приєднуйтесь», - закликав він у своєму Facebook.

Рішення окружного адміністративного суду щодо Супрун не на жарт обурило соцмережі:

 

Що заявили в уряді?

Члени Кабінету міністрів України виступили з окремою заявою, в якій висловили припущення про те, що проти Уляни Супрун та її команди «була розгорнута справжня війна» через її боротьбу із корумпованим схемами.

«Уряд України занепокоєний тим безпрецедентним тиском, який здійснюється останнім часом різними способами з метою зупинки тих зусиль по реформуванню галузі охорони здоров'я, які здійснює команда Міністерства охорони здоров'я на чолі з в.о. Міністра Уляною Супрун», - йдеться у заяві.

Ухвалу суду прокоментував заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов.

«Є судові рішення, несправедливість і упередженість яких очевидна будь-якій людині. Такі рішення суспільство не сприйме, навіть якщо їх можна обґрунтувати формальною юридичною нормою», - написав пан Петухов.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко у дописі на Facebook заявив, що «Уляна Супрун була призначена на свою посаду у повній відповідності до чинного законодавства України».

«Не бачу жодних юридичних підстав для відсторонення її від посади в.о. Міністра», - написав пан Розенко.

Також Президент України Петро Порошенко відреагував на рішення суду щодо в.о. міністра Уляни Супрун.

За словами президента, він повністю підтримує Супрун.

«Пані Супрун має повну підтримку Президента України.  Ціную, що ми разом зробили для медичної реформи, в тому числі реформи сільської медицини. Громадянство це відповідальність Президента», - заявив Порошенко.

Президент наголосив, що Супрун – громадянка України відповідно до указу про надання їй громадянства України, який він підписав.

Порошенко додав, що реформований Верховний Суд встановить істину у цій справі.

Тим часом проект Prosud звертає увагу на суддю, який виніс рішення щодо Супрун, Сергія Каракашьяна. Зокрема, вони акцентують на тому, що це не перший суперечливий вердикт у його суддівській кар'єрі, а його статки викликають багато запитань.

«Нагадаємо, що Окружний Адміністративний суд Києва мав бути ліквідований у рамках проведення судової реформи. Проте раптово цей суд зник з переліку судів, які підлягають ліквідації. Очевидно, що такі судді, як Вовк, Аблов, Арсірій, Каракашьян та інші дуже корисні для ухвалення потрібних рішень», – зазначають представники проекту Prosud.

Раніше Уляна Супрун написала, що позов представника Радикальної партії Ігоря Мосійчука, в якому він вимагає її відсторонення, Окружний адмінсуд має розглянути 15 лютого. Супрун назвала позов «черговою атакою на трансформацію системи охорони здоров’я».

Уляна Супрун понад два роки, від липня 2016 року, є виконувачем обов’язків міністра охорони здоров’я.

У квітні минулого року комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав зареєстрований у січні 2017 року проект постанови про звільнення в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун з посади. Супрун тоді заявила, що у відставку не збирається. Вона вважає, що «це найкраща реклама, що реформа йде в правильному напрямку».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: