Які свята відзначають 5 лютого (іменини, народні прикмети)  

800px-Sebastiano_del_Piombo_001

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 лютого в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 лютого в Україні і світі.

Свята та події 5 лютого

5 лютого відзначають День святої Агати, яка проживала в Сицилії приблизно в 231-251 роках. Відомо, що, прийнявши хрещення, вона пообіцяла собі зберегти цноту. Однак її красу помітив римський намісник Квіціан. Агата відмовила йому, тому Квіціан зненавидів красуню і в помсту очолив рух проти сицилійських християн. Агату, яка щиро полюбила Христа, заарештували в числі перших. Намісник намагався розбестити Агату і заручився підтримкою однієї розпусниці. Але змова не досягла своєї мети, тому Квіціан наказав катувати дівчину. У цей самий момент в Сіцілії стався сильний землетрус, в результаті загинуло дуже багато язичників. Намісник побачив у цьому знак долі і припинив гоніння християн. На жаль, дівчину, на честь якої відзначається це свято, не вдалося врятувати: вона померла у в'язниці від тортур. Трагедія сталася саме 5 лютого 251 року.

Агату визнали святою мученицею. Її поховали християни — спочатку за містом, але пізніше останки перенесли до кафедрального собору міста Катана.

Святкування Дня святої Агати обов'язково супроводжується освяченням хліба, солі й води. Вважається, що вони охороняють житло від природних катаклізмів.

Іменини 5 лютого

Цього дня іменини святкують: Агафангел, Геннадій, Євсевій, Климент, Максим, Соломон, Федір, Феоктист

Народні прикмети  

У цей день, 5 лютого, церква відзначає день мученика Агафангела (Агафія), а також вшановує пам'ять великомученика Климента. Ці дві людини свого часу постраждали за віру в Ісуса Христа, зазнали велику кількість тортур від язичників.

Це день повсякденних турбот.Працювати 5 лютого не заборонялося. У день Агафія продовжували рахувати, скільки їжі потрібно для худоби, дивилися, що є в засіках. Якщо потрібно було, поповнювали свої запаси, тому що навесні зерно різко зросте в ціні, а на початку лютого можна було купити його вигідніше. Також проводилася перевірка зерна, підготовленого для сівби. Перебирали насіння, позбавлялися від зерен, які виявлялися зіпсованими. Приводили в порядок погреби і сховища.

Господарі 5 лютого прибирали у засіках- вимітали непотрібне сміття, мили стіни, підлогу, лагодили дах, двері. Таким чином готували приміщення для нового врожаю. Казали: "Агафій спини в засіках не розгинає, рахунок зерна веде". День, як правило, проходив у клопотах, адже раніше була велика кількість свят, і накопичилося багато роботи. Попереду була весна і посівні, а тому, слід було подбати про все заздалегідь.

Господині пекли на Агафія курячі пироги, які символізували сімейне щастя і родючість. Вважалося, що кожен член сім'ї 5 лютого повинен з'їсти бодай шматочок. Залишки згодовували худобі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: