Більше грошей: На Львівщині зростають доходи місцевих бюджетів

DSC_2322_1549375198_613x408.41125_3_0

Порівняно з 2017 роком доходи місцевих бюджетів минулоріч зросли на 9%. Зокрема суттєво зросли надходження від податку на нерухомість та на прибуток, натомість менше – на доходи фізичних осіб, та єдиний податок.

А за даними Мінфіну у 2018 році Львівщина посіла 5 місце по Україні із приросту до загального фонду місцевих бюджетів.

Більше заробили – більше витратили

Загалом доходи місцевих бюджетів досягли 34 млрд 841 млн гривень.

«Із цієї суми 15 млдр 102 млн – надходження від податків і зборів. Обсяг дотацій і субвенцій – загалом більше 19 млрд, - пояснює директор департаменту фінансів ЛОДА Олег Демків. - Якщо говорити про надходження податків і платежів у динаміці, порівнюючи із попередніми роками, то, зокрема, податок не нерухоме майно зростає вже два роки поспіль, минулого року він склав 61%, а за три попередні роки, по суті, надходження збільшилось втричі.

Схожу динаміку торік мав податок на прибуток, дуже позитивною є динаміка при надходження рентної плати за природні ресурси. Однак податок на доходи фізичних осіб, єдиний податок мають зниження динаміки надходжень до аналогічного періоду минулого року».

За його словами, це більше за планові показники.

Водночас область недоотримала по спеціальному фонду кошти на ремонт доріг від перевиконання митних зборів. Як пояснив Олег Демків це сталося через занадто високу планку планових надходжень.

Так, до топ-3 найбільших платників податків увійшли регіональна філія «Укрзалізниці», компанія «Леоні» та «ОККО». У десятці також є Бадер й Фуджікура,  «Львівхолод», «Львівтрансгаз», «Західний Буг», «Львівгаз», «Електроконтакт Україна», «Агро ЛВ Лімітед».

«Хочу зауважити відмінність виконання бюджетів у порівнянні із попередніми роками. 14 найбільших платників – це підприємства реального сектору економіки. Левова частка із них – інвестори, які прийшли на Львівщину за останні чотири роки. Це показник того, як реальний сектор економіки виконує свою роль у наповненні бюджетів», - каже голова ЛОДА Олег Синютка.

Бюджети зросли вдвічі

За статистикою ДФС Львівщини за 4 роки надходження до місцевих зросли у 2,6 рази. За даними Мінфіну у 2018 році Львівщина посіла 5 місце по Україні із приросту до загального фонду місцевих бюджетів.

«Якщо у 2015 році виконання загального фонду становило 5 мільярдів 39 мільйонів, то у 2018 – уже 13 мільярдів 52 мільйони. Загальний фонд місцевого бюджету ми виконали на 102,4%. Останні показники загального фонду місцевих бюджетів складали 12 мільярдів 743 мільйонів, виконання становить 13 мільярдів 51 мільйон», - каже начальник Головного управління ДФС у Львівській області  Ігор Кондро.

За його словами основні джерела надходжень це податок на доходи з фізичних осіб – 64,2%, єдиний податок – 14,0%, плата за землю – 7,8% та акцизний податок – 7,0%.

Разом з доходами бюджетів зростають і видатки. Так, обсяг місцевих бюджетів за видатками минулого року склав 35,4 млрд гривень. Це на 14% більше ніж у 2017-му.

«Бачимо також зростання видатків розвитку +21%, що теж є дуже важливим. За 4 роки бюджет розвитку зріс вдвічі – з 3,6 млрд грн у 2015 році до 7,4 млрд у 2018 році. Це насправді безпрецедентні цифри. Перед нами стоїть завдання стосовно раціонального використання цих коштів», - каже Олег Синютка.

У ЛОДА кажуть, що зростання надходжень до бюджету - це наслідок росту виробництва.

«Промисловість Львівщини зростає. 6% у попередньому році, +1,4 % в цьому. Якщо подивитися на основні галузі, які формують найбільшу питому вагу промисловості, то це майже 22 % зростання деревообробної галузі, 16 % текстильна, 15% харчова і важливо, що показує зростання і машинобудування. На перспективу бачимо найбільшим пріоритетом кадрове забезпечення, кооперацію. Розуміючи, що Львівщина є інвестиційно привабливою і є всі підстави для промислового розвитку, ми повинні правильно формувати території, в межах якої повинні вживатись ті чи інші галузі для того, щоб не створювати зайвої конкуренції»,-  каже заступник голови ЛОДА Роман Филипів.

Треба більше

Для подальшого зростання потрібно шукати нові ринки збуту продукції та забезпечити її належну сертифікацію.

«Упродовж 2016-2018 років є відповідні темпи приросту експорту  і це дуже суттєві темпи, - зауважує Роман Филипів. - Варто згадати про ту політику, яка ведеться на державному рівні, і зону вільної торгівлі з ЄС, Канадою, державою Ізраїль – все це позначається на тому, що наші товаровиробники знаходять відповідні ринки».

Чиновник додає, що зараз Львівщині варто переорієнтувати експорт на розширення географії. «Сьогодні дуже важливо перекваліфіковуватись із ринків європейських і рухатися в сторону Азії, африканського та американського континентів, де є відповідна споживча ємність таких ринків. На перспективу – сертифікація продукції, високотехнологічний експорт. Ми вже сьогодні повинні форсувати ту інфраструктуру для експорту, яка б дала нам можливість не їхати закордон і сертифікувати там наші продукти витрачаючи на десятки тисяч доларів, а мати відповідні лабораторії, сервіси тут. І  безумовно, це високотехнологічні інвестиції і на це зараз зорієнтовані зусилля профільного підрозділу облдержадміністрації, щоб здійснювати промоцію Львівщини, як території де є всі можливості як кадрові так і інші, щоб сюди заходили підприємства із високотехнологічними виробництвами»,-  каже Роман Филипів.

Інше завдання – забезпечити зростання заробітної плати. Це єдиний шлях зупинити відтік кваліфіковангих кадрів за кордон. Зараз середня заробітна плата по області становить понад 8 тисяч гривень.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: