Які свята відзначають 8 лютого (іменини, народні прикмети)

98939
8 лютого вважається містичною і загадковою датою

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 8 лютого в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 8 лютого в Україні і світі.

Пам'ятні дати 8 лютого

Ювілеї дня:

194 роки тому народився Опанас Васильович Маркович (1822-1867), український фольклорист, етнограф. Був одружений з Марією Вілінською (письменниця Марко Вовчок). Біограф Шевченка, М. К. Чалий, пише про київський період життя подружжя Марковичів: «Жили на Куренівці у найбіднішій халупі, навіть без дверей…» Потім переїхали до Немирова (Маркович там вчителював), звідти – у Петербург, де зустрічалися з Тарасом Шевченком, Пантелеймоном Кулішем, Іваном Тургенєвим. У квітні 1859 Марковичі виїхали у Німеччині. Проте сімейне життя не заладилося, дружина з сином Богданом залишилися за кордоном, а Маркович повернувся до Петербургу. Останні роки прожив у Чернігові, служив мировим посередником, працював у «Черниговских губернских ведомостях». Друкував етнографічні нариси про русалок, купальські пісні. Зібрав майже 5тис. українських приказок і прислів’їв.

105 років від дня народження Елізабет Бішоп (1911-1979), американської поетеси, класика американської поезії ХХ століття. Елізабет Бішоп одержала гарну освіту – закінчила приватний Вассар-коледж; жила у Франції, в 30-х роках – у Мексиці, Флориді, з 1951 (протягом 16 років) у Бразилії. Викладала письменницьку майстерність в університетах США (Вашингтонському, Гарвардському, Нью-Йоркському, Массачусетському технологічному). Останні роки життя мешкала у Бостоні. Автор лише чотирьох поетичних збірок (була дуже вимогливою до себе й прискіпливо відбирала вірші кожної зі збірок) та автобіографічної прози. Її лірика небагатослівна, досить стримана, втім сповнена внутрішньої сили і духовної свободи («мудрої прозорості», як досить влучно висловився один із критиків). Досить цікавим є епістолярій Елізабет Бішоп – протягом 30 років вона листувалася з Робертом Лоуеллом – одним із найяскравіших американських поетів (і досить епатажною особистістю).

Роковини смерті:

130 років з дня смерті Івана Сергійовича Аксакова (1823-1886), російського письменника-публіциста. Один з ідеологів слов’янофільства. В 50-х роках XIX ст. за завданням географічного товариства відвідав Україну. Письменник побував у Києві, Полтаві, Харкові та інших містах. Результатом цієї подорожі було «Дослідження про торгівлю на українських ярмарках» (1858) – важливе історичне джерело про життя тогочасного українського суспільства.

90 років з дня смерті Вільяма Бетсона (1861-1926), англійського біолога, одного із засновників генетики, сама назва якої була запропонована ним у 1907 році.

Іменини 8 лютого

Цього дня іменини святкують: Аркадій, Гаврило, Давид, Іван, Йосип, Климент, Ксенофонт, Марія, Павла, Петро, Семен, Федір

Народні прикмети

У церкві 8 лютого вшановували пам'ять Святого Федора Студита - грецького громадського діяча і ченця, якого згодом церковнослужителі зарахували до лику святих.

8 лютого вважається дуже таємничою датою в народному календарі. Говорили, що у цей день померлі родичі тужать за своїм близьким, які залишилися у світі живих. І вважалося, що саме зараз вони відвідують свої будинки, якщо люди забули про них, не приходять на кладовище, не згадують молитвою. Тому спеціально 8 лютого проводились різноманітні обряди, які були покликані заспокоїти душі померлих, утримати їх у потойбічному світі. Були цього дня і свої прикмети.

8 лютого можна самостійно викликати духів. Для цього треба ретельно підготуватися - 12 п'ятниць дотримуватися строгий піст.

Для захисту від злих духів допомагали різні прийоми. Наприклад, 8 лютого клали сокиру під порогом, креслили крейдою на вікнах і дверях хрести, дозволяли мандрівникам переночувати в цей день в будинку, оскільки вважалося, що померлі родичі бояться чужих живих людей. Також варто подумати, чому приходить мрець, і зробити все, щоб це не повторювалося. Якщо помирає вдова, і її ніхто не відспівує, то 8 лютого за неї можуть молитися парафіяльні священики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: