Голова Ради НБУ назвав п'ять причин падіння курсу долара

1_id28575_650x410_7_650x410_1_650x410

Усі фактори зміцнення гривні мають короткостроковий характер, тенденція може змінитися у другій половині року.

Зміцнення офіційного курсу гривні до долара з початку року на 2,9% сталося внаслідок впливу ряду зовнішніх і внутрішніх факторів. Про це повідомляє голова Ради НБУ Богдан Данилишин у Facebook.

Серед зовнішніх факторів він виділив два основних - гальмування з підвищенням ставок основними центробанками світу і порівняно низькі ціни на енергоносії.

Як зазначив Данилишин, рішення про перерву в підвищенні ставки ФРС, ухвалене 30 січня, - позитивний сигнал для валют країн з ринками, що розвиваються. «Справа в тому, що підвищення ключової ставки Федрезерву, як правило, веде до припливу капіталу в США (оскільки номіновані в американському доларі інструменти стають ще більш привабливими), що означає відтік капіталів з ринків, що розвиваються, наслідком чого є ослаблення валют країн - emerging markets. Відповідно, якщо ставку не підвищують, валюти країн з ринками, що розвиваються не відчувають тиску з боку долара», - пояснив він.

Крім того, Данилишин вважає, що світ вступив в період відносно низьких цін на нафту та інші енергоресурси, серед яких для України найважливішим, нарівні з «чорним золотом», є природний газ. На його думку, зниження вартості енергосировини пов'язано з надлишком пропозиції на глобальному ринку.

Внутрішніх факторів Данилишин бачить три.

По-перше, це рекордний урожай зернових в Україні - в поточному маркетинговому році валовий збір зерна в 2018 році склав 70,1 млн тон.

По-друге, за перший місяць 2019 року іноземні інвестори за рахунок покупки гривневих ОВДП майже вдвічі наростили обсяг вкладень в українські державні облігації (на 5,448 млрд грн). Для цього нерезиденти заводять в Україну валюту і продають її на міжбанківському валютному ринку, тим самим збільшують пропозицію іноземної валюти.

По-третє, на відміну від зим 2016-2017 років і 2017-2018 років уряд проявив помірність у витрачанні коштів держбюджету в кінці 2018 роки.

Але, зазначив Данилишин, «є привід для спокою тільки у короткостроковій перспективі». Зокрема, ФРС може повернутися до питання про підвищення ставок. Крім того, уповільнення темпів зростання світової економіки може призвести до падіння попиту на український експорт, а нерезиденти вийти з українських ОВДП.

«Я б подумав про доцільність максимального виконання плану інтервенцій Нацбанку з придбання валюти в міжнародні резерви в першій половині року, поки курс прийнятний», - додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: