Оптимістичний песимізм: У Львові сподіваються влітку розпочати обладнання транспорту для запровадження е-квитка

kvfile59333153_747a67c0-800x445

У Львівській мерії озвучили чергову можливу дату запровадження електронного квитка у громадському транспорті.

Після безкінечних переносів запуску е-квитка посадовці стали обережнішими і озвучують два сценарії розвитку подій: оптимістичний і песимістичний.

Нескінченний тендер

Тендерні процедури на розробку, постачання, встановлення та обслуговування автоматизованої системи оплати проїзду розпочалися ще в березні 2017 року. Настільки тривалий процес у мерії пояснюють тим, що він відбувається відповідно до процедури Європейського банку реконструкції та розвитку, який дає кредит на запровадження е-квитка. Зрештою вчора відбулося відкриття технічної частини тендеру. Технічні пропозиції подали 5 консорціумів та одна компанія. У мерії кажуть, що майже всі учасники відомі на ринку і мають відповідний досвід.

«Пропозицію ми отримали від консорціуму двох литовських компаній — Ridango і Datel. Остання компанія відома з реалізації своїх проектів з оплати проїзду у Швеції, Талліні. Також їхнє обладнання встановлено в Києві, але поки ще не працює, - каже начальник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор»  Сергій Журбенко. - Наступна пропозиція від чеської компанії Mikroelektronika, в консорціумі з львівською компанією ТОВ «СофтСерв — муніципальні технології». Є пропозиція від двох турецьких компаній Kent Rart і Onur. Kent Rart — це відома компанія, яка реалізувала свої проекти з оплати за проїзд у Белграді, США, Туреччині. Четверта пропозиція від консорціумe двох компаній — BPC Banking Technologies з Швеції і ТОВ «Реноме-Смарт» з міста Рівне. П’ята пропозиція від компанії PPTexellence з Бельгії. Це неповна пропозиція і фірма маловідома. Шоста пропозиція від консорціуму трьох італійських компаній AlmavivA, AEP Ticketing Solutions, Swarko Mizar та львівської компанії ТОВ «Сварко Україна». Це дуже потужні компанії».

Тепер представники ЛКП «Львівавтодор» та консультанти від ЄБРР мають їх опрацювати. На це піде 1-1,5 місяця. В результаті мають бути визначені компанії, які надали прийнятні технічні пропозиції. Вони пройдуть у другий тур, де будуть розглядати уже пропозиції фінансові.

«Бажано, щоб це було більше, ніж одна компанія, щоб була конкуренція. Ми подивимося, що компанії пропонують нам, відповідно до наших вимог. Також компанії можуть запропонувати якісь технічні речі, які ми не пропонували. Тому будемо все аналізувати. Відповідно, кінцеві технічні специфікації залежать від того, що компанії, які подалися, можуть запропонувати», - каже керівник Проекту iC consulenten (фірма-консультант) П'єр Ів Тесьє.

Спочатку електротранспорт

До кінця травня у мерії планують завершити усі тендерні пропозиції і визначити компанію-переможця, яка запроваджуватиме е-квиток у Львові. Відтак уже влітку, орієнтовно липень-серпень, планують почати монтаж валідаторів у транспорті, У вересні ними має бути обладнаний перший маршрут, у листопаді весь електротротранспорт, у грудні весь комунальний транспорт, а в січні 2020 року весь громадський транспорт.

Втім це оптимістичний сценарій. За песимістичним, перший трамвай обладнають валідаторами у вересні, перший маршрут – у грудні, весь електротранспорт – у лютому 2020 року, комунальний транспорт – у квітні 2020 року, і весь громадський транспорт – у травні 2020 року.

Розпочнуть запровадження е-квитка з електротранспорту.

«По-перше, тому, що на електротранспорті вже є безготівкова форма оплати проїзду, і з е-квитком вже буде простіше. По-друге, у нас є достатня кількість трамваїв, щоб не виривати їх із мережі, а щоб ті, які є на обслуговуванні, просто дообладнувати. Після цього можна буде протестувати систему на одному трамваї, на цілому маршруті та йти далі, враховуючи ті коригування, які можуть відбутися. Адже в будь-якому випадку автоматизована система проїзду повинна бути адаптована під наші умови», – каже заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Андрій Білий.

Далі на черзі комунальні автобусні маршрути, і насамкінець - приватні перевізники.

«Логічно почати саме з комунальних автобусів, бо більшість є новими, вони працюватимуть найближчі років десять. І вже в останню чергу тоді підключати приватних перевізників. Вони якраз матимуть час, щоб оновити свій транспорт. Лише до кінця цього року це має бути третина всього рухомого складу», - додає Андрій Білий.

Халяви не буде

Запровадження е-квитка має вирішити проблему підроблених посвідчень пільговиків, адже у них картки для оплати проїзду будуть іменними.

«Всі, хто має підроблене посвідчення, не будуть мати безкоштовного проїзду. Адже при вході в транспорт всім треба буде валідуватись, незалежно, чи платний проїзд чи безкоштовний. Це з одного боку забезпечить облік, з іншого – відсутність підроблених посвідчень. З ЦНАПАми у нас вже проведена певна робота щодо того, як картки будуть видаватись пільговикам. Вже є пораховані принтери для того, щоб у ЦНАПах можна було відразу роздрукувати прізвище, ім’я людини та її фотографію», - каже  Андрій Білий.

10 гривень за поїздку?

У мерії наразі не готові назвати ціну, яку за впровадження е-квитка заплатять  львів’яни. Йдеться про вартість проїзду.

«Ми ще раніше порахували з консультантами, що якісний транспорт буде коштувати Львову близько 2,1 млрд на рік. А далі вже йде питання - які ми хочемо пільги, чи є віддалені маршрути, які треба буде дофінансовувати. Це все буде чітко по видатках. Тоді ми виходимо на таку прозору модель, що якщо місто готове на 400-500 мільйонів гривень в рік фінансувати транспорт, то решту треба покривати за рахунок квитків. На сьогодні ми не знаємо видатків приватних перевізників. Вони показують якісь цифри, але ми не знаємо, чи вони правдиві. Коли ми переходимо до прозорості і бачимо кожного пасажира, хто скільки платить, тоді ми вибудовуємо дохідну і видаткову частини, бачимо скільки не вистачає і виходимо на сесію. Якщо депутати не дають грошей, тоді треба підняти тариф, або зняти маршрут. Це все прозоро, можна все перевірити», - каже Андрій Білий.

За попередніми підрахунками, вартість місячного абонементу на всі види громадського транспорту становитиме 400-500 гривень.

«Але 400-500 гривень, це з розрахунку, що в нас вже весь транспорт якісний. У той перехідний процес, поки ми будемо переходити до певного рівня транспорту, будуть інші цифри», - додає Андрій Білий.

Єдине, що обіцяють у мерії - е-квитки будуть найрізноманітніші – від годинного до річного. Зрозуміло, що найдорожчою буде поїздка за короткотривалим квитком, відповідно найдешевшою за річним абонементом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: