Які свята відзначають 13 лютого (іменини, народні прикмети)   

radiostancija_2153656

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 лютого в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 лютого в Україні і світі.

Свята та події 13 лютого

Щорічно 13 лютого радіолюбителі та працівники радіокомпаній зі всього світу відзначають своє професійне свято — Всесвітній день радіо (World Radio Day).

Ініціатором заснування події була Іспанія, а 3 листопада 2011 року свято було остаточно затверджене міжнародною організацією ЮНЕСКО.

Хоча почали відзначати цей професійний день відносно недавно, приурочений він до події, що відбулася в далекому 1946 році. Тоді, зі штаб-квартири Організації Об‘єднаних Націй вперше почало мовлення «Радіо ООН».

Якщо і далі вдаватися в історію, то перший радіоприймач був запатентований сербським винахідником Ніколою Теслою в 1893 році, а перший сеанс радіозв’язку здійснив Олександр Попов 7 травня 1895 року. В 20-му сторіччі, до появи телебачення та інтернету, радіо було головний інструментом розповсюдження інформації. В Україні перша цивільна радіолінія була прокладена в 1902 році і з’єднувала Херсон та Голу Пристань.

В 21-му віці, незважаючи на потужний розвиток інформаційних технологій, радіо продовжує залишатися одним з найпопулярніших форм зв’язку для самої більшої аудиторії в світі. Так, згідно доповіді Міжнародного союзу електрозв’язку, сьогодні близько 80% домівок у світі володіють хоча б одним радіоприймачем.

По задуму засновників, свято повинно служити спільній справі об‘єднання всіх, хто має відношення до радіо. Головною темою Всесвітнього дня радіо в 2015 році була «Інновації та молодь на радіо».

Іменини 13 лютого 

Цього дня іменини святкують: Віктор, Власій, Євдокія, Іван, Ілля, Микита, Никифор, Феодосія

Народні прикмети   

Цього дня, 13 лютого, церква відзначає день пам'яті святого Микити. Він не тільки проповідував християнство, але й сам жив скромно, постійно молився про оточуючих, здійснював велику кількість добрих справ. Був зарахований до лику святих в 1547 році.

Селяни свято відзначали по-різному, у давнину все одно простежувалися якісь риси язичництва, незважаючи на те, що багато хто вірив у Бога. ІБуло і таке явище, як двовірство. Микиту саме з цієї причини вважали не тільки святим, але й покровителем вогню. Молилися йому про захист від кульових блискавок.

Якщо у цей день стається пожежа, вважається, що це підступи вогняних бісів і чаклунів. За переказами, саме з ними бореться 13 лютого Микита. Але самі люди також додатково шукали для нього "помічників" - знаходили знахарів, які заговорювали вогонь. Пожежа на Микиту - ознака того, що сім'ю врекли.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: