Скандального настоятеля Десятинного храму УПЦ МП відправили до США

_105642845_1yaqio_5ba1166a5a6196_91844035-tmb-750x428xfill

Вікарій Київської митрополії УПЦ Московського патріархату єпископ Гедеон (Юрій Харон), який також є настоятелем Десятинного храму у Києві, вилетів до США.

Про це інформує ВВС-Україна.

На сторінці єпископа у Facebook вранці в четвер з'явилось повідомлення про те, що його «депортували до США!»

«Вели до літака збройні автоматники як злочинця!» – йдеться в повідомленні.

Як розповів речник Державної прикордонної служби Олег Слободян, щодо єпископа Гедеона не приймали рішення про депортацію.

«Депортація неправильний термін, але дійсно даний громадянин був сьогодні повернутий зворотним рейсом», – сказав представник прикордонників.

Раніше повідомлялося, що якщо єпископ не пройшов паспортний контроль, то його від'їзд не є депортацією.

За словами речника, напередодні єпископ прибув в аеропорт Бориспіль рейсом зі США транзитом через Франкфурт.

При проходженні паспортного контролю він подав недійсний закордонний паспорт громадянина України, а тому не мав підстав «для перетину кордону».

Олег Слободян уточнив, що на рейс зі США єпископ реєструвався за паспортом громадянина США.

Він додав, що заборони на в'їзд в України щодо єпископа Гедеона не приймали.

У повідомленні на сайті УПЦ МП заявляють, що «затримання владики провели представники СБУ».

Сам єпископ вважає, що дана ситуація може бути пов'язана з його виступом у Конгресі США, де він розповів «про факти дискримінації канонічної церкви владою України».

Затримання

13 лютого єпископа Гедеона затримали у аропорту Бориспіль.

«Знаходжуся в аеропорту Бориспіль на паспортному контролі, де мене не впустили, мотивуючи тим, що громадянство скасоване, недійсне, хоча 15 днів тому я вилітав, жодних проблем не було, жодних рішень судів не було, рішень президента. Просто мотивують тим, що паспорт мій був втрачений, але я не подавав заяву. Це релігійний та політичний тиск та безпрєдєл», - прокоментував сам єпископ у Facebook відмову у в'їзді до України.

Речник Державної прикордонної служби Олег Слободян повідомив у Facebook, що прикордонники затримали Юрія Харона та вилучили в нього український закордонний паспорт через наявність громадянства кількох країн.

«Прикордонники виконали доручення одного із правоохоронних органів та вилучили його український закордонний паспорт, оскільки у даної особи є громадянство кількох країн. В ході подальшої співбесіди виявилося, що цей громадянин займається антиукраїнською пропагандою та є активним адептом «РУССКОГО МИРА», - зазначив речник ДПСУ.

Юрія Харона вчора передали Державній міграційній службі, яка мала вирішити, чи має він право на перебування в Україні.

Чим відомий єпископ Гедеон

В офіційній біографії єпископа Гедеона (Юрія Харона), розміщеній на сайті Московського патріархату, зазначається, що він є уродженцем Одеси, у 2000 році закінчив Київську духовну семінарію.

У 2018 році рішенням Синоду УПЦ МП Юрія Харона обрали єпископом Макарівським та вікарієм Київської митрополії.

Він також позивався до Верховної Ради через підтримку депутатами звернення президента Порошенка про надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні. Розгляд цього позову Верховний суд України розпочав у січні 2019 року.

Також з 2005 року Юрій Харон є настоятелем Десятинного храму Різдва Пресвятої Богородиці в Києві та з 2009 року намісником Десятинного чоловічого монастиря. Поява цієї новобудови біля Музею історії України та фундаменту Десятинної церкви, зруйнованої 1240 року, неодноразово викликала протести в Києві.

У лютому 2018 року містобудівна комісія Київської міської ради підтримала петицію щодо знесення незаконної споруди УПЦ Московського Патріархату на території Національного музею історії України.

Відповідне рішення депутати ухвалили майже одноголосно. «За» висловились 18 з 19 депутатів під час засідання постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування.

Електронна петиція зібрала понад 11 тисяч підписів. Щоб звернення розглянули - потрібно щонайменше 10 тисяч.

На засіданні ініціатор звернення - В'ячеслав Толпига - наголосив, що незаконно побудована споруда-каплиця УПЦ МП належить до особливо цінних земель історико-культурного призначення, а територія є пам'яткою історії національного та місцевого значень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: