В Україні запрацював перший пересувний шпиталь для собак-копів

53fd09cf-f618-49bd-8291-cfbf9d3cba2f

Можливості пересувного шпиталю та, зокрема, операційної фахівці незабаром випробують у воєнних умовах.

Перший в Україні пересувний шпиталь для службових собак розпочав роботу на Хмельниччині. Його облаштували на базі кінологічного центру поліції області. Нині у шпиталі, який ще називають ветеринарним кабінетом, проводять профілактичні медогляди чотирилапих «поліцейських», передає 5 канал.

Мухтар служить у правоохоронних органах 7 років. Він спеціалізується на пошуку наркотиків. Двічі був у відрядженнях на сході країни. Собака став одним із перших відвідувачів нового ветеринарного кабінету кінологічного центру.

Таких як Мухтар у кінологічному центрі понад два десятки. Деякі з них нині – на передовій. Для вихованців, які поки що вільні від службових завдань, влаштували профілактичний медогляд.

Для огляду та лікування чотирилапих «копів» на базі центру створили веткабінет, який назвали мобільним шпиталем. Сюди закупили операційний стіл та спеціальний УЗД-апарат.

«Зараз службовий собака, який патрулює вулиці, попадає на злочинця, який може поранити його ножем – і часу доставити до спеціалізованої установи – обмаль. Потрібен кабінет, операційна і ветеринарний лікар, чи освіта ветеринарна в кінологів для того, щоб надати першу необхідну допомогу. Я вважаю, що в Хмельницькому, як я бачу, перший такий кабінет і стіл, і УЗД-апарат, і всі умови для цього є», – пояснює головний лікар Хмельницької державної лікарні ветмедицини Кирило Чумаков.

Лікувати та обстежувати чотирилапих поки що допомагає головний лікар місцевої ветлікарні Кирило Чумаков. Згодом поліцейські-кінологи робитимуть це самостійно.

«З одним із провідних вищих навчальних закладів області, який спеціалізується на ветеринарній медицині, досягнуто домовленостей про створення спеціального факультету, де кінологи з правоохоронних структур зможуть здобути відповідні знання та освіту, щоб мати змогу надавати своїм незвичайним напарникам професійну невідкладну допомогу в разі потреби», – пояснив заступник начальника обласного ГУ НП Вадим Матвійчук.

Можливості пересувного шпиталю та, зокрема, операційної фахівці незабаром випробовують у воєнних умовах. Вже за кілька днів працівники кінологічного центру разом із професором Чумаковим поїдуть у зону проведення ООС, де оглядатимуть собак, що служать саме на українському сході.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: