Які свята відзначають 15 лютого (іменини, народні прикмети)     

stritennya_900

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 15 лютого в Україні і світі.  

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 15 лютого в Україні і світі.  

Свята та події 15 лютого 

15 лютого християни відзначають Православне Стрітення Господнє. В цей день втілене Слово Боже з'явилося на землю, і це чудове явище побачило кілька людей. Одним з них виявився старець Симеон. Йому було обіцяне життя до того часу, поки він не побачить на власні очі Христа Господнього. Саме Симеон передрік народження Сина Господнього Марією. Однак старець хотів знищити своє пророцтво, оскільки не міг зрозуміти, як непорочна дівиця народить дитину. Тоді до нього з'явився Ангел і сказав, що треба вірити, і тоді Симеон побачить Сина Божого. Коли Спасителя принесли в храм після сорока днів життя, Симеон побачив Дитятко, і після цього Господь забрав його до себе.

Свято Православного Стрітення Господнього вчить нас тому, що Бог завжди вірний своїм словам. Він пообіцяв Адаму і Єві надіслати рятівника для їх роду, так і сталося.

Також Православне Стрітення Господнє — це свято, яке закликає всіх жадати правди і справедливості, оскільки саме для цього приходять люди в цей світ.

Щорічно 15 лютого планета відзначає Всесвітній день онкохворої дитини(International Childhood Cancer Day). Основною метою цього дня є привернення уваги громадськості до дітей, що страждають від онкологічних захворювань.

Засновником дня виступила Всесвітня конфедерація батьків дітей, хворих на рак (ICCCPO) в 2001 році.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. Так, щорічно від онкологічних захворювань на планеті помирають 90 тисяч дітей, ще майже 180 тисячам ставлять страшний діагноз «рак».

В Україні щорічно такий діагноз отримують більше ніж тисячу дітей. Згідно даними офіційної статистики, кожна друга дитина хвора на рак в Україні помирає. Для прикладу, в розвинених країнах така смертність не перевищує 30%. Найбільш поширеними онкологічними захворюваннями серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головно мозку. Вони посідають друге місце серед причин смертності у дітей віком від 5-ти до 14-ти років. Перше місце посідають нещасні випадки.

Одним з головних завдань заходів, що проводяться в цей день, є інформування батьків про способи профілактики та виявлення ранніх ознак раку у дітей. Раннє діагностування є надзвичайно важливим фактором в лікуванні онкологічних захворювань, оскільки 70% таких хвороб є виліковними.

Як зазначають медики, проблема дитячої онкології в Україні давно вже набула загальнодержавного значення. МОЗ України навіть розробило спеціальну програму «Здоров’я 2020». Метою програми є підвищення рівня профілактики онкологічних захворювань у дітей в Україні та зниження рівня таких хвороб на 5% в рік.

Крім того, в Україні створено Національний інститут боротьби з раком. Його ціллю є консолідація зусиль науковців для подолання цього жахливого захворювання.

Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам’ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента Кучми на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війна була програна а через два роки не стало і імперії.

Іменини 15 лютого 

Цього дня іменини святкують: Гаврило, Йордан, Семен

Народні прикмети

На Стрітення люди здавна уважно стежать за природою, адже в цей день можна визначити, коли ж чекати весни та яким в результаті буде урожай.

Інші прикмети на Стрітення 2018:

  • Відлига – жди пізньої весни і бережи пашу та хліб, бо в поле виїдеш нескоро.
  • Вітер на Стрітення – до врожаю плодових дерев.
  • Як на Стрітення є під стріхами бурульки, то буде добрий урожай кукурудзи.
  • Коли на Громицю півень нап'ється водиці, то на Юрія віл не наїсться травиці.
  • Якщо в цей день не видно сонечка – чекай суворих морозів.
  • Якщо в ніч на 15 лютого небо буде зоряне, то бути зимі ще довго.
  • Якщо на деревах іній – вродять добре гречка і бульба. Якщо у цей день хуртовина дорогу перемете – весна буде пізня й холодна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: