Трамп оголосив про введення надзвичайного стану у США

1
Фото: відкриті джерела

Американський президент Дональд Трамп заявив, що введе в країні надзвичайний стан через ситуацію на кордоні з Мексикою.

«Я підпишу постанову про надзвичайний стан. До таких дій багато разів вдавалися багато президентів з 1977 року, це дає президентові владу», - сказав Трамп під час прес-конференції у Білому Домі, інформує Ukr.Media.

Він додав, що незабаром підпише остаточні документи. При цьому Трамп не виключає, що його рішення спробують оскаржити у судовому порядку. Трамп припустив, що якщо позов буде подано, справа дійде до Верховного суду, який винесе позитивне рішення. "Ми не контролюємо наш власний кордон. Ми будемо протистояти кризі у сфері національної безпеки на нашій південній межі. Ми зробимо це, так чи інакше, ми повинні зробити це", - заявив він.

Глава Білого дому в черговий раз сказав, що через кордон з Мексикою в США потрапляє величезна кількість наркотиків".

Американське законодавство дозволяє президентові у часи кризи ввести надзвичайний стан. Таким чином, його повноваження розширюються - однак спершу він має дати роз’яснення Конгресу, які саме.

«Ми хочемо зробити просту річ: зупинити потік наркотиків у нашу країну, потік кримінальних угруповань», - додав Трамп.

Надзвичайний стан у США зазвичай оголошується в часи національної кризи. У цьому випадку Дональд Трамп заявив, що на кордоні між США та Мексикою відбувається міграційна криза.

Оголошення національної надзвичайної ситуації дає президентові "доступ до спеціальних повноважень, які прописані в більш ніж 100 різних законах", сказала Елізабет Гойтеін, співдиректор Програми свободи і національної безпеки Центру Бреннан.

Більше дивіться в сюжеті ТСН.

Чи дійсно на кордоні з Мексикою існує надзвичайна ситуація?

Понад 2000 людей щодня повертали назад або заарештовували на кордоні у листопаді 2018 року. Прихильники планів Трампа щодо стіни вважають, що ці цифри свідчать про надзвичайну ситуацію.

Противники стверджують, що міграція через південний кордон США зараз набагато нижче, ніж десять років тому, і тисячі людей, які їдуть з таких країн, як Гондурас, є шукачами притулку, які прагнуть в'їхати до США легально.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: