Чорно-білий мультфільм українця покажуть по всьому світу

830825

Абстрактний мультфільм Energy off українського аніматора Микити Лиськова увійшов до підбірки Best of іспанського фестивалю абстрактної анімації  Punto y Raya Festival.

Як повідомив Лиськов Укрінформу, цю добірку фестиваль показуватиме протягом року в різних країнах світу, зокрема у США, Канаді та, можливо, Україні.

Також Микита Лиськов поділився історією створення своєї роботи Energy off:

«У 2017 році мій мультфільм "Я купив велосипед" отримав гран-прі фестивалю “Де Кіно”. Це було великою несподіванкою для мене, але особливо несподваним і приємним був той факт, що гран-прі було з грошовою винагородою в 50 000 грн. Це дало мені можливість відмовитися від комерційних замовлень, орендувати майстерню і купити фотоапарат. Я почав робити експерименти з малюнками на папері, друг допоміг мені сконструювати спеціальний штатив, щоб я міг фотографувати ці малюнки, не чекаючи, коли вони висохнуть.

Це була чиста імпровізація, я настільки втомився від сюжетних фільмів що хотілося спробувати щось абсолютно протилежне. Так я почав малювати абстракцію: лінії, плями, текстури. У мене почав накопичуватися матеріал, але я все ще не знав, що з ним робити, доки під час роботи випадково не почув по інтернет-радіо саундтрек Bryan Eubanks Jason Kahn – Energy of. Мене як струмом ударило, я зрозумів що цей звук ідеально підходить для моїх абстрактних експериментів. Я знайшов сайт Jason Kahn і попросив у нього дозволу для некомерційного використання його треку. Він подивився, що у мене вийшло, і дав мені дозвіл. Так і з'явився трихвилинний фільм "Energy off"».

Лиськов говорить, що давно стежив за фестивалем “Punto y raya” (в перекладі з іспанської – “Точка і лінія”), адже це єдиний у своєму роді фестиваль абстрактної анімації, на який з'їжджаються художники з усієї планети.

«Я відправив свій фільм на цей фестиваль і його взяли в конкурс. Він нічого не виграв, але сама участь і моя присутність (у 2018 році фестиваль проходив у місті Вроцлав) дали мені величезний візуальний досвід. А через два місяці організатори фестивалю повідомили, що включили мій фільм в добірку “Best of Punto y raya», – розповідає аніматор.

Разом із роботою Микити Лиськова до цієї збірки увійшло 18 фільмів. Їх будуть демонструвати у країнах Європи, США та в Канаді протягом кількох місяців. Наразі ведуться переговори і щодо показу кращих фільмів “Punto y raya” в Україні.

«Для мене це можливість показати свій фільм більшій аудиторії, ну і врешті це просто надихає продовжувати подібні анімаційні експерименти», – говорить Лиськов.

Також художник додав: «Дуже хочеться показати ці фільми в Україні, тому що абстрактна анімація для пострадянської держави – це щось абсолютно нове, оскільки у радянські часи подібні фільми вважалися формалізмом, тому що вони не служили комуністичній пропаганді. Дуже хочеться, щоб наш глядач побачив і оцінив це мистецтво».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: