Спецоперація проти кору на Львівщині: у школах почали додаткову вакцинацію дітей (фото)

IMG_9862

Сьогодні на Львівщині стартує кампанія з додаткової вакцинації школярів від кору. Відсьогодні спеціальні пункти, де можна отримати щеплення, запрацюють у низці шкіл області.

Чиновники з МОЗ у Львові розповіли, що наразі Україна лідирує за кількістю хворих на кір в усій Європі і це – результат антивакцинальної кампанії, що тривала в країні протягом останніх років, - передає кореспондент Дивись.info.

800 тисяч українських дітей – без щеплення

«Спалах кору зараз триває у всьому світі, але сумне лідерство серед країн Європи займає наразі Україна, саме тому маємо вживати надзвичайних заходів, - розповіла заступниця міністра охорони здоров’я України Ольга Стефанишина. – Ця кампанія націлена здебільшого на дітей, які пропустили щеплення від кору, паротиту і краснухи у минулому. Сьогодні ми маємо більш-менш відповідне до календаря щеплень покриття вакцинацією дітей, які народжуються зараз. Але протягом останнього десятиліття в Україні відбувалася антивакцинальна кампанія, були деякі роки, коли в Україні не було вакцин і внаслідок цього багато дітей лишилися нещепленими.

Коли в нас почався спалах кору в 2017 році, ми виявили близько 800 тисяч дітей, які пропустили планові щеплення. Що це означає? Що ці діти безпосередньо можуть захворіти на кір у будь-який момент. Ми це спостерігаємо по всій Україні і для того, аби захистити цих дітей від кору, ми почали спецоперацію у Львівській області. Сьогодні стартує її активний етап, але до цього ми провели низку заходів, зокрема, верифікацію даних. За нашою попередньою інформацією у Львівській області було невакциновано 22 тис дітей. Але після того, як ми звірили всі дані, ця цифра зросла вдвічі».

«Для нас протягом останнього часу було важливо зрозуміти ,яка насправді кількість дітей не отримали щеплення, а друга ціль – провести активну інформаційно роз’яснювальну кампанію серед батьків у закладах освіти та залучитися підтримкою медичних працівників, - зауважив заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський. – Ми неодноразово проводили навчання і для працівників освіти, й для працівників медицини для того, що роз’яснювати батькам дві речі: де можна провести щеплення  і що дійсно вакцини достатньо, вона є якісна, за неї не потрібно платити, одноразові шприци теж є і потрібно просто прийти і щепитися».

За словами Замлинського, протягом усього січня у школах Львівщини проводили загальношкількі батьківські збори, на яких роз’яснювали ситуацію та роздавали пам’ятки про ризики для нещеплених дітей.  Після перевірки усіх списків нещеплених дітей, у школах із найбільшою кількістю невакцинованих учнів додатково проводили роз’яснювальні зустрічі. «Впродовж лютого в 1828 населених пунктах Львівської області відбуваються зустрічі з місцевими радами, керівниками сільських рад, виконавчими органами, й одне з питань – питання вакцинації від кору», - додав Замлинський.

За словами представниці МОЗ, за три тижні активної кампанії на Львівщині хочуть вакцинувати близько 50 тисяч дітей.

На Львівщину їдуть додаткові дози вакцини

Заступниця міністра наголошує, що навіть попри наявність довідки про щеплення, батьки невакцинованих дітей можуть взяти участь у кампанії. Медики обіцяють вакцинувати усіх дітей, чиї батьки погодяться на щеплення незалежно від того, чи купувалися довідки про вакцинацію раніше, адже на меті – вберегти здоров’я, а не покарати за купівлю довідок.

«Навіть якщо у довідці написано, що дитина вакцинована, а батьки знають, що це не так, Міністерство охорони здоров’я надає можливість таким дітям також бути вакцинованим, - говорить Ольга Стефанишина. – В Україні наразі наявна достатня кількість вакцин, сьогодні ми розпочинаємо розвезення додаткових доз і у Львівську область приїде до 70 тисяч вакцин від кору, паротиту і краснухи виробництва Бельгії. Також наявні вакцини виробництва США. Всі вони якісні, ефективні і безпечні, вони закуповуються міжнародною організацією Дитячим фондом UNICEF».

[dyvys_blockqoute text="Навіть якщо у довідці написано, що дитина вакцинована, а батьки знають, що це не так, МОЗ надає можливість таким дітям також бути вакцинованим" author=""]

За словами представниці МОЗ, вакцинація відбуватиметься або у школах, або в амбулаторіях поблизу до шкіл, аби батькам було зручно.

Директор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта акцентує: якість вакцин гарантовано. «Ніякі інші вакцини, окрім бельгійської та американської, не використовуються. На даний момент ми знаємо, що на складах у Львівській області перебуває близько 45 тисяч доз вакцин і ще 70 тисяч доїде на цьому тижні, через це дефіциту вакцин не може бути, - говорить директор Центру громадського здоров’я України. – Вакцини поширюються через комунальні заклади охорони здоров’я, тобто амбулаторії, поліклініки, де працюють сімейні лікарі, педіатри, куди можна звернутися за щепленням».

Прогрес є

За словами директора Центру громадського здоров’я України Володимира Курпіти, навіть без старту активної фази «спецоперації», вже помітний прогрес, який принесла така інформаційна робота. «За останній місяць по Україні було зроблено 189 тисяч щеплень, наприклад, восени ми за місяць робили 80 тисяч щеплень, тобто більше ніж у два рази зросло зацікавлення у щепленні навіть без активної фази,  - говорить Володимир Курпіта. – У Львівській області за останній місяць теж зросла кількість щеплень і вже понад 12 тисяч зроблено, це хороший рекорд».

Володимир Курпіта додає, що реальність внесла корективи у запланований сценарій «спецоперації», тож тепер до плану щодо мобільних бригад додався ще й план вакцинації в закладах охорони здоров’я. «Ми планували, що будуть у школи виїжджати мобільні бригади, але треба віддати належне місцевим експертам, які, використовуючи місцевий досвід, довели, що є інша можливість здійснювати вакцинацію через заклади охорони здоров’я, - говорить Курпіта. – Ми прийняли цю пропозицію, оскільки вона була досить переконливою, але у нас є три тижні, аби виконати ті зобов’язання, які ми на себе взяли. Якщо ми це зробимо швидко, не розтягуючи на місяць-два-три, ми зможемо зупинити спалах кору на Львівщині, адже Львівщина, на жаль, утримує сумне лідерство у поширенні цього захворювання».

Усі фото: Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: