В Україні офіційно з’явилася професія трансплант-координатора

1

Міністерство економічного розвитку затвердило професію «трансплант-координатор» у державному Класифікаторі професій за кодом 2229.2.

«Трансплант-координатори забезпечуватимуть зв’язок між усіма учасниками процесу трансплантації, зокрема перевірятимуть та отримуватимуть згоди на донорство, вчасно та систематично оновлюватимуть інформацію у Єдиній державній системі трансплантації (ЄДІСТ), організовуватимуть оперативне та безпечне транспортування органів. Їхня робота матиме важливу психологічну складову, адже саме вони комунікуватимуть між донорами та їхніми родинами і реципієнтами, які очікують на трансплантацію», — повідомили в прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Відповідно до закону про трансплантацію, трансплант-координатор повинен мати вищу освіту не нижче другого (магістерського) рівня в галузі охорони здоров’я, соціальної роботи чи соціальних та поведінкових наук.

«Трансплант-коордитанатори, як і єдина державна інформаційна система трансплантації, — це фундамент на якому розбудовується система трансплантації в Україні. Розробка ЄДІСТ виходить на фінішну пряму. Відтепер трансплант-координатори стали офіційною медичною професією в Україні. Міністерство охорони здоров’я рухається за планом. Це непростий і тривалий процес», — зазначив профільний заступник міністра Роман Ілик.

У Міністерстві додали, що на початку лютого МОЗ України на базі Запорізької медичної академії післядипломної освіти розпочало навчання медиків, які бажають стати трансплант-координаторами. В основі курсу –настанови та практики з трансплантації ЄС, юридичні аспекти трансплантації в Україні, основні методи організації повного циклу трансплантації. Навчання є повністю безоплатним, понад 70% курсу — практика.

У червні 2018 року президент Петро Порошенко підписав закон про трансплантацію органів.

З 1 січня 2019 року кожен повнолітній українець отримав можливість письмово підтвердити, що бажає або ж навпаки, відмовляється бути донором після смерті. Крім того, громадяни можуть визначити відповідальну за це рішення особу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: