Донорство – це круто: Уляна Супрун закликає українців здавати кров

IMG_9828

Про це в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Про це в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Очільниця МОЗ навела декілька фактів українцям, чому бути донором дуже корисно:

  • В донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб.

Супрун зазначила, що за даними Американської Медичної Асоціації, люди середнього віку, які щопівроку здавали кров, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча б раз на рік знизила ризик хвороб серця на 88%.

  • Крім цього, в донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень, а отже – менші ризики серцево-судинних хвороб.
  • У донорів крові менші ризики захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунку та гортані.

За словами очільниці МОЗ причина нижчих шансів онкологічних хвороб не лише в тому, що донори це, зазвичай, здорові люди, які стежать за здоров’ям, і тому мають менші ризики. Можлива причина – зниження рівня неорганічного заліза, шкідливого для здоров’я.

  • Донорство зменшує ризик гемахроматозу – хвороби, коли іони заліза накопичуються в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються із проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вжити заходів. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик.
  • В донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто вони краще знешкоджують вільні радикали.
  • Донору проводять безкоштовні аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити В та С і сифіліс. Ці аналізи слід регулярно робити всім.

Супрун також зазначила, що стати донором крові зможуть всі українці з вагою понад 50 кг, яким виповнилось 18. Також в. о. міністра охорони здоров'я поділилась з українцями, як варто підготуватись до здачі крові:

  • Не вживати алкоголь та енергетичні напої за 48 годин до здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не курити протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після.
  • Не вживати жирну їжу, в тому числі молочні продукти за добу до здачі.
  • Мати при собі документ, що посвідчує особу.
  • Легко поснідати. Перед здачею крові випити до півлітра води або чаю.

Втім Супрун попередила, що не варто здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість) та якщо нещодавно хворіли на інфекційні захворювання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: