Менше рубок – більше прибутків: у Галсільлісі підбили підсумки роботи за минулий рік (фото)

IMG_1014

В обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємстві «Галсільліс» прозвітували про роботу у минулому році, - передає кореспондент Дивись.info.

В обласному комунальному спеціалізованому лісогосподарському підприємстві «Галсільліс» прозвітували про роботу у минулому році, - передає кореспондент Дивись.info.

Згідно з даними звіту, підприємству вдалося збільшити доходи і відрахування до бюджетів усіх рівнів. Також зменшилася кількість незаконних рубок.

Підприємство «Галсільліс» створене рішенням Львівської облради у 2000 році і об'єднує комунальні ліси Львівщини. ОКС ЛГП «Галсільліс» включає 18 дочірніх підприємств, яким надано у постійне користування 146,5 тис. га земель лісового фонду для ведення лісового господарства. На підприємстві  працює 617 працівників.

Відновлення лісу

Комунальні ліси розташовані переважно серед сільськогосподарських угідь і навколо населених пунктів. Близько 70% лісу – це невеликі ділянки площею до 5 га.

Впродовж 2018 року дочірніми підприємствами ОКС ЛГП «Галсільліс» було відновлено ліси на площі 575,7 га, при цьому значна частина, близько 20%, відновлена шляхом сприяння природньому поновленню лісу.

Впродовж року вирощено понад 4,6 млн. штук садивного матеріалу. Рік також був вдалим для заготівлі насіння, адже підприємствами ОКС ЛГП «Галсільліс» заготовлено 16 686 кг насіння хвойних та листяних видів, це вдвічі  більше ніж у 2017-му.

«У 2018 році ми вийшли на повне забезпечення себе садивним матеріалом. Зібрали добрий урожай лісового насіння і забезпечили себе на три роки наперед. Значна частина матеріалу вирощується у телицях. Це дасть можливість за рік мати саджанці такі, які у природі росли б більше  2 років», - розповів генеральний директор «Галсільлісу» Володимир Мельник.

Крім цього, для боротьби з пожежами було закуплено 4 трактори, 10 лісових плугів, понад 30 ранців та  вогнегасників, 2 квадрокоптери.

Політика невиснажливого господарювання

Впродовж 2018 року дочірні підприємства «Галсільлісу» заготовили від усіх видів рубок 150,3 тис. м3 ліквідної деревини. З них лише 55,9 тис. м3 ділової. Решта  - низькосортна лісопродукція. Понад 60% деревини йде на дрова.

«Ми здійснюємо лісокористування в обсязі, що не перевищує 37% від сумарного річного приросту деревини, тобто ведемо невиснажливе господарство. Якщо у 2015 році було заготовлено 184 тис. м3, то у 2018 році - 150 тис. м3. Попри спад заготівлі  деревини коштів від реалізації надходить більще», - наголосив  Володимир Мельник. За його словами, порівнюючи ці два роки, минулорічні доходи були на 66 мільйонів більшими.

Зростання доходів

За 2018 рік лісогосподарські підприємства отримали чистий прибуток у розмірі 7,06 млн. грн., що на 1,52 мільйона або на 27% більше у порівнянні з попереднім роком. Рентабельність «Галсільлісу» зросла з 1,9% - у 2015-му, до 5,4% - у 2018 році.

Відтак, підприємство сплатило до державного бюджету – 43,2 мільйона, до місцевого бюджету – 27,3 мільйонів гривень. При цьому відрахування до обласного бюджету з 2016 року збільшилися на 120%. Загалом, за 2018 рік дочірні підприємства нарахували до сплатили податків та обов'язкових платежів на загальну суму 60,6 мільйонів. Це на майже 11 млн більше, аніж попереднього року.

У 2018 році від побічного користування лісом (заготівля малини, чорниці, ожини, грибів) дочірні підприємства отримали 914,9 тис. грн., з яких на рахунки місцевих рад області відраховано 457,5 тис. грн. рентної плати.

Крім цього, дочірні лісогосподарські підприємства «Галсільліс» надають посильну допомогу сільським громадам деревиною та виробами з неї. Так, з початку року для потреб територіальних сільських громад (погорільцям, одиноким, малозабезпеченим, воїнам АТО, на ремонт церков) комунальними лісогосподарськими підприємствами ОКС ЛГП «Галсільліс» було відпущено 659,7 м3 деревини на суму 657,9 тис. грн.

Зростання доходів позначилося на рівні зарплат працівників. Так, у 2018 році середня  зарплата на підприємстві склала 7780 тис. грн, за останні три роки вона зросла на понад 3 тисячі.

Незаконні рубки

Однак, рік не обійшовся й без сумної статистики. Так, у регіоні досі присутні незаконні рубки, хоча вони, своєю чергою, з 2015 року демонструють тенденцію до  зниження.

У 2018 році, в лісах дочірніх лісогосподарських підприємств було допущено 331 випадок лісопорушень. Загальна сума збитків склала майже 9,5 мільйона гривень. Втрати деревини склали 1248,1 м3, а це на 143,1 м3 менше у ніж попереднього року.

«Динаміка позитивна, адже значна частина припадає на Старосамбірське підприємство. При тому, що кількість рубок зменшилася, збитки від втрати деревини складають 6 мільйонів гривень», - розповів Володимир Мельник.

[dyvys_blockqoute text="Збитки від втрати деревини складають 6 мільйонів гривень" author=""]

Згідно зі статистикою у Старосамбірському районі вчинено 57 % від всіх незаконних рубок серед комунальних лісів області, втрати деревини склали 713,7 м3. При  цьому відсоток виявлення лісопорушень у Старосамбірському підприємстві становить лише 7,6%, тоді як частка виявлення лісопорушень у цілому по області складає 34%.

При цьому, лісівники часто звертаються й до правоохоронців. Так, за рік у правоохоронні органи було передано172 протоколи про лісопорушення та актів ревізійних лісових обходів щодо незаконної рубки на 814 м3  деревини, сумою збитків 6 660 тис. грн. До суду передано 8 справ про незаконну рубку 69,24 м3 деревини зі збитками на 345 тисяч гривень. За неналежне виконання обов’язків у 2018 році було притягнуто до дисциплінарної відповідальності 27 працівників.

Щодо санкціонованих рубок, то підприємство з року в рік зменшує кількість суцільних рубок. Так, у 2016 році вони становили 75% від загальної кількості, а у 2018 – лише 53%.

Виклики і завдання

Попри покращення показників, 2019 рік для підприємства обіцяє бути складним. Зокрема, зростає податкове навантаження. У цьому році податків доведеться сплатити більше на 10 мільйонів. Водночас, цьогоріч зросли і вимоги до якості ділової деревини. Це ставить «Галсільліс» у складне становище, адже такої деревини відповідної якості у лісах підприємства небагато. Це може призвести до зниження доходу.

Крім цього, спостерігається перевищення пропозиції деревини над попитом. Багато деревини на Львівщину надходить з Полісся, це перенасичує ринок і знижує ціну. Склади підприємств переповнені деревиною, бо лісопереробники мають можливість купити дешевшу сировину. Водночас, кредити отримати складно, бо їхні умови надто невигідні: великі відсотки та короткий термін. Лісівники також побоюються значних втрат лісу через шкідників. Процедура відведення під рубку уражених дерев занадто бюрократизована, що призводить до зараження здорових. Крім цього, у період з 1 квітня до 14 червня будуть заборонені санітарні рубки, а це саме сезон активного розмноження шкідників.

Пропри це у «Галсільлісі» ставлять перед собою завдання збільшити площі розсадників для вирощування  лісового та декоративно - садового  матеріалу, створити власне мисливське господарство, створення потужності для переробки низькосортної деревини. Також, потрібно постійно оновлювати пожежну техніку, завершити складання карти якості лісів, створити нові рекреаційні зони.

[dyvys_blockqoute text="Ми не розцінюємо «Галсільліс» як підприємтсво, яке має давати надприбутки. Крім  господарської діяльності ми маємо великі очікування щодо соціальної функції, яку має виконувати підприємство" author=""]

«Ми не розцінюємо «Галсільліс» як підприємство, яке має давати надприбутки. Крім  господарської діяльності ми маємо великі очікування щодо соціальної функції, яку має виконувати підприємство. Ми хочемо, щоб зросла складова екологічної політики у діяльності підприємства - це зони відпочинку, розвиток шкільних лісництв, бо культура лісокористування закладається з дитинства», - наголосив перший заступник голови Львівської облради Андрій Білоус.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: