Проект «Біла балаклава» готував переворот у день виборів

1550572892-8227

Служба безпеки України викрила групу громадян України, які на замовлення російських спецслужб планували провокації під час виборів президента.

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко, передає УНІАН.

«Російська Федерація не зупиняється у своїх намірах знищити суверенітет України. Цей рік найприйнятніший для реалізації російськими спецслужбами сценарію з дестабілізації ситуації в нашій державі шляхом втручання у виборчий процес», – зазначив він.

За його словами, перед російськими спецслужбами поставлено чітке завдання - вирішити українське питання у 2019 році. Тому Росія намагатиметься штучно створити ситуацію невизнання виборів в Україні як частиною української, так і частиною західної спільноти.

«Як організаторів протестних акцій російські спецслужби використовують власну агентуру, яка втекла з нашої держави, але ще й досі прикривається паспортами громадян України. Наприклад, громадянин України Микола Дульський, який організував як мінімум шість акцій з дестабілізації ситуації в країні», – розповів заступник голови СБУ.

Одним із проектів з дестабілізації ситуації в Україні Кононенко назвав проект «Білої балаклави», члени якої діяли за вказівками Москви та з осені 2018 року готували зрив виборчого процесу одразу після завершення першого туру виборів президента України.

Він зазначив, що у межах розпочатого кримінального провадження відбулись обшуки в офісі та за місцем проживання трьох активних учасників групи на підтримку підозрюваної в організації теракту та держперевороту депутата Надії Савченко. Ці громадяни, за координацією агента російських спецслужб Миколи Дульського, що наразі переховується від українського правосуддя в Росії, здійснювали підготовчі заходи з організації провокацій, які мали стати поштовхом до насильницької зміни влади нашої країни.

«На першому етапі своєї діяльності для підняття градуса протестної активності суспільства затриманий вчора Євген Моринець, він же «Біла балаклава», який знімав та за участю інших учасників групи обробляв і розміщував в мережі відеоролики від імені так званої «Білої балаклави». Вказані відео, за висновками експертів, містять заклики до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади України насильницьким шляхом», – підкреслив Кононенко.

За його словами, після цього Моринець та його спільники проводили організаційні заходи із втягування в свою діяльність керівників громадських об'єднань та «темних» активістів з різних регіонів України, маючи на меті спровокувати їх до організації масових протестних заходів одразу після закінчення голосування 31 березня 2019 року через фальсифікації, що нібито будуть мати місце.

За даними СБУ, задум зловмисників включав невизнання виборів народом, скликання віче, висування вимог до влади, які не можуть бути виконані. Одним з об'єктів посягань мала стати будівля Верховної Ради України, яку група Моринця планувала захопити. Кононенко наголосив, що проект «Біла балаклава» передбачав організацію людських жертв серед протестувальників для мобілізації суспільства. Такий сценарій група планувала виконати незалежно від того, хто з кандидатів вийде у другий тур.

«Вчора Моринцю оголошено підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 та ч. 3 ст. 109 Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади). Сьогодні йому буде обиратись запобіжний захід», – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: