У Львові біля недобудованого Меморіалу вшанували Героїв Небесної Сотні (фоторепортаж)

IMG_1325

На місці будівництва Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні у Львові спільною молитвою та покладанням квітів вшанували пам’ять загиблих Героїв.

На вшанування прийшли родичі Героїв Небесної Сотні, представники влади, громадськість та духовенство, - передає кореспондент Дивись.info.

Тим часом сам Меморіал наразі збудований лише на 30%. Добудувати його планують до наступної річниці подій на Майдані, але гарантувати, що до цього часу усі роботи будуть завершені, автори меморіалу не беруться.

Наразі на місці майбутнього Меморіалу споруджена стела, яка облицьована спеціальним металом — кортеном, площа перед стелою засипана гравієм, вигравірувані з нержавіючої сталі і встановлені портрети Героїв Небесної Сотні. Зараз тривають роботи над будівництвом першого із трьох оглядових  майданчиків.

«Нам ще важко сьогодні судити наскільки воно добре. Сьогодні нас переповнюють емоції. Ми  прийшли не оцінювати пам’ятник, а помолитися», - каже вдова Героя Небесної Сотні Андрія Дигдаловича Наталія. «Ці 5 років минули швидко і водночас довго. Швидко, бо ніби вчора він пішов з дому. Але коли ми приходимо на суди, то розуміємо, що довгі 5 років йде слідство і невідомо ще, скільки буде йти. І коли приходимо на похорони, а вже 17 батьків Героїв Небесної Сотні з цього часу померло, то які це були довгі 5 років», -додає Наталія Дигдалович.

Капсулу на місці майбутнього Меморіалу заклали ще у квітні.

«Це був нічим непримітний простір, закинутий. І в дуже багатьох були запитання, чи щось зроблять. Ми дали слово, що в лютому,  до роковин загибелі наших Героїв, тут з’явиться цей «шрам», ця стріла, яка врізається в небо. Велика подяка будівельникам, які витримали своє слово. Ми очікуємо, що найближчим часом ми звідси прокладемо міст в район Церкви Стрітення. І це буде особливий міст — він буде мати накриття. І в цьому накритті будуть вирізані прізвища наших Героїв», - каже міський голова Львова Андрій Садовий.

«Ми завершимо цей Меморіал, і він буде пам’яттю візуальною – стела, яка символізує «шрам», і також з часом кортен почне набирати оранжевого відтінку, це буде символізувати також барикаду. Наступною чергою після завершення цієї частини, сквер буде об’єднаний мостом. Міст буде мати в собі  музей. В ньому будуть розташовані пілони, які працюватимуть постійно як виставкові. Тут  будуть відбуватися різні події. Міст також матиме прорізи на даху, крізь ці прорізи буде проходити сонце і висвітлювати на бічних стінках гасла Героїв на бічних стінках мосту. Загалом це все створить композицію, яка буде нагадувати такий «шрам» пам’яті 2013-2014 років в суспільстві», - каже співавтор проекту Андрій Лесюк.

Водночас, попри неодноразові запевнення посадовців ЛМР, завершити всі заплановані до сьогодні роботи не вдалося.

«У лютому плануємо вшанувати пам’ять річниці подій на Майдані і влаштувати майданчик таким чином, щоби він виглядав охайно і презентабельно», – заявляв у січні головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

Однак, сьогодні майданчик такого враження не справляє. Замість мощення його просто засипали гравієм.

«Затримка сталася тільки через те, що зимою були виконані додаткові роботи по фундамекнтах, а ці роботи не можна виконувати у великі морози, і тому це потягнуло  графік. З’явилися додаткові  опори-палі, які укріплюють стелу. Там 6-7 метрів внизу фундамент іде, щоб пагорб не рухався, і це трохи відкинуло все в часі. Але загалом, навіть добре, що мощення не зробили, тому що не варто спішити і робити все як-небудь. Ми це контролюємо і переживаємо за кожну деталь, щоб Меморіал був якісно зроблений», - пояснює Андрій Леськів.

«Портрети Героїв уже встановлені, знизу ще буде додатковий текст. Це буде узгоджено з родинами Героїв. В майбутньому тут ще буде посадка дерев, ми запросимо родини і символічно посадимо їх на площі. Зсув по графіку на термін завершення робіт не вплине. Сквер, без мосту, буде готовий приблизно в кінці літа. Міст будемо старатися до наступної річниці завершити, але  це складний проект, потрібно ще пройти багато погоджень», - додає співавтор проекту.

Відтак, кажуть співавтори проекту, назвати сьогодні остаточну дату завершення усіх робіт складно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: