«Справа Безлера»: генпрокурор розповів про кримінальне провадження щодо російського бойовик

bezler_6

15 січня складено повідомлення про підозру громадянину Російської Федерації Ігорю Безлєру.

15 січня складено повідомлення про підозру громадянину Російської Федерації Ігорю Безлеру.

Про це розповів генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Ігоря Безлера звинувачують у злочинах, передбачених статтями 146, 437, 438. Це все воєнні злочини. Того ж дня повідомлення про підозру разом з повістками про виклик направлено Безлеру міжнародною кур’єрською службою. Також повістки Безлеру, відповідно до закону, опубліковані на сайті ГПУ.

Тому сьогодні ми можемо говорити про готовність, в разі прийняття ВРУ відповідного рішення, завершити в короткий термін і це провадження. І передати на ознайомлення, а потім і до суду наступні факти», – сказав Юрій Луценко.

Він зазначив, що слідством встановлено, що в місті Горлівці ватажок незаконного збройного незаконного формування терористичної організації «ДНР» Безлер влаштовував справжні катівні.

«Захоплені Безлером та підлеглими йому бойовиками військовослужбовці Збройних Сил України, працівники правоохоронних органів та цивільні особи зазнавали жорстоких тортур, а окремі з них були вбиті. Полонені утримувалися в непридатних для цього приміщеннях, отримували обмежену кількість харчів і води. Були позбавленні можливості для нормального справляння фізіологічних потреб та отримання медичної допомоги.

Згідно з наявними показами допитаних потерпілих, які утримувалися в захоплених будівлях Горлівки, вони були очевидцями та самі зазнавали під час проведення особисто Безлером і за його наказом підлеглими так званих допитів. Таких методів нелюдського катування як прострілювання ніг з вогнепальної зброї, ламання кісток молотками, удушення, зняття скальпу з шкіри голови, кастрації, використання електричного струму, розпечених паяльників та іншого», – заявив прокурор.

Юрій Луценко наголосив, що один з потерпілих був очевидцем розстрілу бойовиками під командуванням Безлера більше 30-ти полонених у дворі Горлівського міськвідділу внутрішніх справ.

«Підлеглі Безлера бойовики чеченської національності щовечора шикували полонених і розстрілювали кожного п’ятого. Полонених змушували під погрозою розстрілу ходити по замінованому полю, в результаті чого на мінах загинули десятки осіб. Вони підвішували полонених і заживо знімали з них шкіру, змушуючи при цьому інших полонених за цим всім спостерігати, потім розчленовувати і запаковувати у поліетиленові мішки тіла закатованих бранців.

Я абсолютно впевнений, що і ця справа також має бути передана якнайшвидше до суду. Для того, щоб і Україна, і світ знали, за що і проти кого йде війна. Аналогічних справ є десятки.

Я зараз хочу звернутися до відповідальності народних депутатів України - прийняти рішення, яке дозволить в законному порядку, як це робиться в більшості цивілізованих країн Європи і світу, надати можливість бодай заочно встановити відповідальність за жахливі злочини на Майдані і в ході пов’язаної з поведінкою Януковича та його оточенням розв’язаною агресивною війною проти нашої держави», – підкреслив Юрій Луценко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: