Коли нарешті почне працювати міський голова Львова?

52596024_2163644447283712_1929501043977093120_n

Колонка голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

Місто Львів вже тривалий час навчилося жити без міського голови. Ніде правди діти, закон дозволяє мерам відпустки, коли вони стають кандидатами на найвищий державний пост. Проте пауза з вирішенням питань стану доріг, громадського транспорту, житлового фонду вже добряче затягнулася.

Виборча кампанія для Садового завершується 31 березня 2019 року з результатом близьким соціологічної похибки. Цей текст - нагадування йому про те, що час ставати до виконання обов’язків саме міського голови Львова. Саме зараз, з 31.03.2019 року, йти в наступ на невирішені міські проблеми. В тому числі -  вирішувати питання зі сміттям, у царині якого Андрій Іванович на півтора роки взяв таку собі відпустку.

Як все починалася «відпустка»?

Сьогодні усі ніби й забули, як ще два роки тому Львів через трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі, загибель людей, потопав у смітті. Після остаточного і безповоротного закриття Грибовицького полігону вивозити сміття просто було нікуди. Нагадую, тема зі сміттям була одним з головних гасел кандидата на міського голову Львова  Садового у далекому 2006 році.

Як би там не було, у дійсно складній ситуації з мешканцями Грибович з одного боку і потребою утилізовувати зібране сміття Андрій Садовий у 2017 році обрав свою класичну тактику. Замість зізнань у власній безгосподарності (частковій чи повній – на розсуд львів’янам) він заявив про «сміттєву блокаду», яку організував очільник Львівської облдержадміністрації Олег Синютка разом з Петром Порошенком і главою Уряду Володимиром Гройсманом. Сімейні медіа усіляко допомагали йому з просуванням саме такого пояснення, щоправда, сміття нікуди від цього не дівалося.

Зрештою, в середині 2017 року міський голова Львова таки в своїй безпорадності здався і за посередництвом Львівської обласної ради, передав функції вивезення сміття облдержадміністрації (тобто організатору блокади). Саме два останні суб’єкти владних повноважень домовилися з місцевими радами, що тимчасово, впродовж 2 років, вони прийматимуть львівське сміття, натомість отримають кошти на вирішення екологічних проблем. Головний тут був власне не термін, а наголос на тимчасовому характері даного вимушеного заходу. Передбачалося, що власні обов’язки міський голова почне виконувати, перепочивши від надокучливої проблеми і зібравшись з силами господарювати у сфері вивозу, захоронення і утилізації твердих побутових відходів.

Відповідний меморандум підписали Львівська обласна рада, обласна державна адміністрація, міська рада та органи місцевого самоврядування. Опісля на своєму засіданні депутатський корпус ухвалив рішення № 482 від 13.07.2017 р. у вигляді «Програми заходів для налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові на 2017-2019 роки», яким передбачалося фінансове забезпечення реалізації заходів Програми з обласного бюджету за рахунок коштів субвенції, наданої Львівською міською радою для налагодження системи поводження з ТПВ, у сумі 600 млн грн. Або 300 млн на рік. Термін дії цього рішення – 31 червня  2019 року. За цей час міський голова Львова обіцявся вирішити всі питання, пов’язані зі сміттям. Що ж два роки, здавалося б, дійсно достатній строк.

Віддаю належне голові Львівської ОДА і його підлеглим – “з нуля” фактично була налагоджена робота з перевізниками та власниками полігонів. І результат є – про проблему вивозу сміття зі Львова гості міста та львів’яни з того часу забули і згадують хіба в лихих снах. І от міський голова вирішив за неї теж “забути”, щоправда, в оригінальний спосіб.

Продовжіть мені звільнення від обов’язків!

Йшов 2018 рік, проблеми зі сміттям дещо призабулися, особливої уваги їх вирішенню міський голова Львова не приділяв, відкладаючи незручне питання на чергове «tomorrow».  Не виконав він у цілому і рішення Львівської обласної ради, порахувавши, що передавати «Спецкомунтранс» (підприємство міської господарки, покликане вивозити сміття) для обласної влади задля вирішення сміттєвої проблеми – надмірна розкіш для міста. Структурні підрозділи обласної адміністрації опанували незвичні для себе додаткові функції з вивозу відходів з королівського міста Лева в частині складної логістики та фінансового менеджменту та політики  постійних зносин з громадами власниками полігонів для захоронення відходів. Виборча кампанія, в яку вступив Садовий, вимагала від нього як кандидата в президенти рішучих тез щодо облаштування країни. Відтак «геній» львівського мера народжує сміливе твердження, що обласні влади як рівень не потрібні.

Переконаний, що міський голова зробив такий заклик, оцінивши власні сили, і оголосив таким чином готовність вирішувати сміттєве питання самотужки, як його і зобов’язує Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». Тому дуже дивним був його наступний крок. Міська рада Львова ухвалила запропонований ним бюджет міста на 2019 рік, у якому на фінансове забезпечення поводження з твердими побутовими відходами у м. Львові було передбачено власне 300 млн. грн. Для непосвячених – роз’яснюю. Людина у дволикому статусі міського голови і кандидата в Президенти України з одного боку виступає з програмними тезами розбудови країни без обласної влади. З іншого боку – тимчасовий договір саме з обласною владою, (яку, на думку Садового, слід невідкладно ліквідовувати) дійсний до 31 червня 2019 року. А от грошей у міському бюджеті для обласної влади він чомусь заклав не на півроку, себто 150 млн грн, а всі 300 млн грн.

Якби Львівська обласна рада ухвалила власний бюджет і взяла б з міста ці 300 млн грн, - значить обласна адміністрація мала б вивозити сміття зі Львова цілий рік. Ну, і добре, - скажуть звичайні львів’яни та гості міста, справляється обласний рівень з цією проблемою – хай працює.  Хіба важливо, що там у виборчій програмі на найвищий пост у державі, коли ті, проти існування яких протестує Андрій Іванович справляються з його власною роботою?

Проте повернемося до природи двох кроків вище. Неважко здогадатися, що в господарському сенсі для Андрія Садового мала настати чергова відпустка від вирішення сміттєвої проблеми. Не особливо слід бути і втаємниченим у календар української політики, щоби не здогадатися, що ця відпустка припадає власне на парламентську виборчу кампанію, де лідеру «Самопомочі» не варто повертатися до настільки незручної теми як виконання прямих обов’язків міського голови з організації роботи по вивозу і захороненню побутових відходів.

Але, виявилося, це були не останні кроки від винахідливого чужою роботою мера.  Виборчий штаб кандидата в Президенти України Андрія Садового у найкращих традиціях вивертати те, що на голову не налазить, випустив у життя  вкрай креативний ролик. Мета якого – довести виборцям що, цитую: «Садовий прибрав сміття у Львові». Півмільйона рекламних переглядів лише у Фейсбуці, очевидно, мали б засвідчити величезні управлінські здібності очільника міста.

Відтак, враховуючи все вищенаведене, в автора колонки ще під час ухвалення обласного бюджету 12 грудня 2018 року з’явилася абсолютно справедлива пропозиція невідкладно повернути міському голові Львова Садовому Андрію повноваження від обласних влад, котрі підлягають ліквідації, та ще й для того, щоб мати матеріал для наступних позитивних виборчих месиджів, присвячених ефективному менеджменту у сфері поводження з ТПВ. Тим більше Садовий мав наміри виїхати з сім’єю до Києва, бо перемога, очевидно, здавалася йому вже дуже близькою.

Проте, колеги по обласному парламенту  (з тих кількох, хто ще намагаються зрозуміти аспірації мера) переконали мене не робити у грудні 2018 року цього кроку. Щоби не давати зайвого матеріалу для виборчої кампанії кандидата у Президенти України, за сумісництвом міського голови Львова для інших негативних повідомлень про «злочинну владу, що заважає успішному господарнику».

Омріяну для Садового «відпустку» на весь 2019 рік у питанні сміття було обрізано удвічі, бо обласна рада своїм голосуванням вказала йому на рішення терміном саме до 31.06.2019 року.

Таки повертаємо!

Проте надворі вже ось-ось березень 2019. А там і перший тур виборів Президента України, у якому кандидат у Президенти України Садовий Андрій (якщо виправдає очікування соціологів) набере власні 2%. А це значить, що з 1 квітня 2019 року, він має підстави (та й обов’язки) повернутися до виконання обов’язків міського голови Львова. Сподіваємося, що це станеться, однак хвилюємося, чи не стане на заваді нова виборча кампанія. На цей раз до парламенту як лідера партії «Самопоміч». А в такому випадку це знову відпустки, поїздки регіонами, але аж ніяк не робота на вирішення проблем з дорогами, транспортом, школами і садочками та побутовими відходами.

Я гадаю, що це так, але це не точно, бо Андрій Іванович готовий працювати таки міським головою. Тому навряд чи йому буде важко займатися і обов’язками міського голови, пов’язаними зі збором і вивозом сміття з міста Львова. Зрештою, буде нагода довести усім мешканцям Львова та гостям те, що стверджував у своєму ролику. Повернути міському голові міста Львова покладені законом на нього обов’язки ми, депутати Львівської обласної ради, спробуємо вже на найближчій сесії у березні цього року. Відповідний проект рішення мною зареєстровано:

Ну і насамкінець. Переконаний, що буде не лише черговий лемент у медіа близьких до міського голови, пояснення «змови злочинної влади проти міста» чи які секретні папірці, що це засвідчуватимуть. А буде серйозне фахове обговорення проекту рішення, реакція депутатів міської ради, які всерйоз допитають очільника міста, чи готовий він далі виконувати свої повноваження.

Відтак, я вірю у  практичні кроки глави міста Львова і підрозділів міської ради на виконання власних обов’язків з вивозу і захоронення сміття вже з 1 квітня 2019 року. Саме зараз, просто візьме і зробить. Бо саме для одного з таких обов’язків львів’яни обрали на 5 років у 2015 році голову міста Лева.

 

Олександр ГАНУЩИН,

український діяч.

Голова Львівської обласної ради з листопада 2015 року.

 

Думки, висловлені в рубриці «Колонки», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції ІА Дивись.info.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: