Весняний авітаміноз: чого нам не вистачає

1522141604_002
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

За вікном яскраве весняне сонце, якого ми всі так довго чекали. Але чому ми так швидко втомлюємося, без причини роздратовані, а постійна застуда все ніяк не проходить? Причина банальна – організму не вистачає вітамінів.

Ви відчуваєте постійну втому, вам постійно хочеться спати, а настрій на нулі. Все це – яскраві ознаки весняного авітамінозу. Про те, що таке весняний авітаміноз, які причини його виникнення, симптоми, та як ефективно побороти цей стан, поінформує блог Будьмо здорові.

Що таке весняний авітаміноз

Авітаміноз – це патологічні стани людини, коли в її харчуванні повністю відсутні вітаміни. Але це буває вкрай рідко, тільки в якихось екстремальних ситуаціях. А ось гіповітаміноз – це вже «тепліше». Такий стан розвивається при пониженому вмісті вітамінів в раціоні і, відповідно, в організмі. Але найчастіше, особливо навесні, буває полігіповітаміноз, коли не вистачає цілого ряду вітамінів. І такий стан організму часто називають саме «весняним авітамінозом». Це якраз і тема нашої розмови.

Після зими наш організм ослаблений, тмоу виникає авітаміноз - фото 235959

Вітаміни беруть участь у найважливіших процесах обміну речовин, які безпосередньо впливають на розвиток і життєздатність людини. Якщо вітамінів не вистачає, погіршується здоров’я, знижуються захисні сили організму. Ситуація ускладнюється ще й тим, що вітамінами не можна запастися про запас, їх необхідно споживати регулярно. Приміром, водорозчинні вітаміни виводяться з організму протягом кількох годин. Жиророзчинні вітаміни А, Е і D затримуються в організмі трохи довше, але і їх потрібно регулярно заповнювати.

Нестачею вітамінів страждають всі, хто живе в цивілізованих країнах. Причина – малорухливий спосіб життя і зниження енерговитрат (порівняно з нашими предками), а також раціон сучасної людини. Ми споживаємо багато рафінованих, висококалорійних, консервованих, бідних вітамінами і мінералами продуктів харчування.

Чому полігіповітаміноз проявляється після зими?

Зміна рівня вітамінів у крові – абсолютно нормальне явище. Найбільший вміст вітамінів в крові восени, найменше – навесні.

Є й об’єктивні чинники, чому після зими полігіповітаміноз зустрічається частіше. Так, ми цілий рік вживаємо фрукти і овочі, але кількість вітамінів в них зменшується через їх тривале зберігання. Крім того, щоб отримати необхідну кількість, наприклад, вітаміну С з яблук, потрібно з’їсти приблизно 2,5 кілограма. А скільки яблук реально ми з’їдаємо в день? У кращому випадку два-три. Звичайно, той же вітамін С є і в моркві, капусті, інших овочах і фруктах. Їх необхідно людині з’їдати до 400 – 600 грамів на добу (не рахуючи картоплі). Тим не менш, якщо не переїдати, то наш добовий раціон навіть при збалансованому харчуванні не наситить організм вітамінами. Тому прояви полігіповітамінозу і стають більш очевидними ближче до весни.

Перші ознаки весняного авітамінозу з’являються ще взимку:

  • Слабкість;
  • Сонливість;
  • Дратівливість;
  • Різні нездужання;
  • Знижений імунітет;
  • Швидка стомлюваність;
  • Зниження тонусу;
  • Погіршення стану шкіри;
  • Погана концентрація уваги, неуважність
  • Загальний занепад сил.

Для діагностики браку вітамінів цього списку цілком достатньо.

Ознаки дефіциту вітамінів

Є загальновідомі ознаки дефіциту тих чи інших вітамінів:

  • При нестачі вітаміну А порушується сутінковий зір, розвивається так звана «куряча сліпота». Шкіра стає сухою і лущиться (особливо на п’ятах, колінах, ліктях), волосся стає ламким і випадає.
  • При дефіциті вітамінів групи В з’являються неврологічні порушення: по шкірі «повзають мурашки», відчуваються судоми окремих м’язів, порушується сон, з’являється дратівливість.
  • При нестачі вітаміну С підвищується проникність дрібних судин і на шкірі легко виникають «синці», з’являються носові кровотечі, кровоточать ясна, знижується імунітет і людина не виходить з ГРВІ і так далі.
  • Не вистачає в організмі кальцію – розвивається остеопороз (підвищена крихкість кісткової тканини), порушується згортання крові, бувають судомні посмикування м’язів.
  • Мало заліза – поступово розвивається недокрів’я.

Весняний авітаміноз

Профілактика та лікування весняного авітамінозу

Весняну нестачу вітамінів досить просто подолати, якщо внести корективи свій раціон і освоїти деякі кулінарні хитрощі. Тільки візьміть до уваги: одноразовими акціями, на кшталт приготування склянки фруктового смузі на тиждень, не обійтися. "Вітамінізація" повинна проводитися грунтовно і без перерв.

Пам'ятайте, що жиророзчинні вітаміни, наприклад А, D, Е, накопичуються за умови, що їх надходить більше, ніж потрібно, а ось з водорозчинним вітаміном (це все групи В і С) ситуація інша: їхні надлишки просто виводяться з сечею. Словом, підгодовувати організм потрібно регулярно.

Самого смузі навесні недостатньо - фото 235962

Профілактика весняного авітамінозу включає кілька простих і всім відомих способів, але, на жаль, на практиці далеко не завжди до них ставляться серйозно. Найголовніший принцип у попередженні авітамінозу – це збалансоване харчування. Весняна дієта повинна обов'язково містити весь спектр поживних речовин: білків, жирів і вуглеводів, які відповідно можна знайти в м'ясі, крупах та овочах/фруктах.

Для профілактики авітамінозу також необхідно часто гуляти на свіжому повітрі, виконувати прості фізичні вправи, які зміцнюють здоров'я і покращують загальне самопочуття. Не варто забувати про повноцінний відпочинок і достатню кількість сну.

Лікування авітамінозу полягає у прийомі вітамінів, яких бракує організмові. Для цього використовують полівітамінні препарати або спеціальні вітаміни для апетиту. Призначати такі препарати повинен тільки лікар після встановлення точного діагнозу!

Продукти, які містять необхідні вітаміни

Що робити, якщо немає ані часу, ані коштів, аби лікувати весняний авітаміноз? Подолати цю хворобу допоможуть доступні продукти, які є джерелами потрібних вам вітамінів. Залежно від того, якої речовини не вистачає, слід збагатити свій раціон відповідними продуктами:

  • А – морква, якісне вершкове масло, квасоля, буряк, гарбуз і теляча печінка.
  • В1 – гречка, свинина, картопля (відварениа або запечена), вівсянка, горіхи і рис.
  • В2 – молоко, мигдаль і нежирна свинина.
  • В3 – яйця, риба, куряче м'ясо, арахіс, чорнослив і сир.
  • В5 - цільнозерновий хліб, риба та м'ясо.
  • В6 – печінку, висівки, пророщені зерна пшениці.
  • В9 – буряк, квасоля, морква, салат і зелені овочі.
  • В12 – яйця і кисломолочні продукти.
  • С – цитрусові фрукти, капуста, яблука, ківі і шипшина.
  • D – сир, риб'ячий жир, гриби і масло.
  • Р – печінка яловича, молоко і горіхи.
Морква та яйця містять вітамін А - фото 235963

Для того щоб зберегти максимальний вміст вітамінів в продуктах, необхідно їх правильно зберігати, готувати і вживати. Так, зберігати їжу варто в темному прохолодному місці. Зелень, свіжі овочі і фрукти не підлягають тривалому зберіганню і їх не потрібно піддавати довгій термічній обробці під час готування. М'ясо і рибу краще запікати в духовці або готувати на пару. Готову страву необхідно вживати відразу.

Народні рецепти проти авітамінозу

У народі є чимало вітамінних "бомб", які здатні покращити ваш тонус.

  • Свіжовичавлений морквяний або гарбузовий сік з невеликою кількістю меду. Пити такий коктейль щодня.
  • Джерелом вітамінів і корисних мінералів є пророщені зерна пшениці, гороху або квасолі.
  • Відвар шипшини – унікальний засіб, який значно покращує стан здоров'я, тонізує організм і усуває дефіцит вітамінів А, В2, Е, С, Р і К. Для приготування напою необхідно висипати в термостійку ємність (наприклад, термос) ягоди і залити окропом. Закрити і дати настоятися протягом декількох годин.
  • Відвар калини також здатний поновити баланс багатьох вітамінів. Для його приготування слід одну столову ложку ягід залити 250 мл окропу і настоювати протягом 4-5 годин. Готовий напій процідити і пити по ½ склянки двічі на добу.
  • Велику популярність має народний супервітамінний засіб. Для його приготування слід змішати і подрібнити в однакових пропорціях родзинки, лимон, журавлину, курагу і волоські горіхи. Отриману суміш залити медом і приймати щодня вранці по 1 столовій ложці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: