В Одесу прибув американський есмінець «Дональд Кук»

picturepicture_155107339837961803249686_13496
фото: dumskaya.net

Американський есмінець «Дональд Кук» стоятиме в порту Одеси з 25 до 27 лютого.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

В акваторії Чорного моря корабель перебуває з 19 лютого, втім це вже друге повернення сюди за останній місяць. В січні 2019 есмінець вже в Грузії – провів навчання із грузинськими кораблями в порту Батумі. Безпосередньо перед заходом до Одеси «Дональд Кук» також тренувався із турецькими союзниками.

В Одесі есмінець зашвартувався близько 8 години вранці 25 лютого. Командування 6-го флоту Військово-морських сил США повідомляло, що есмінець прибув до регіону для виконання операцій з забезпечення безпеки на морі та для підвищення стабільності в регіоні. Командувач ВМС США в Європі Джеймс Фогго назвав візит до Одеси проявом солідарності після нападу російських військових на українські броньовані катери в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Корабель «Дональд Кук» – це ракетний есмінець типу «Арлі Берк», він входить до 60-ї эскадри військово-морських сил та 6-го флоту США. Основною зброєю корабля є керовані ракети, зокрема крилаті ракети «Томагавк», що здатні нести ядерні заряди. Команда корабля – близько 300 матросів та офіцерів.

Після анексії Криму, в квітні 2014 року, корабель пройшов в Чорне море, де провів спільні маневри з союзником НАТО – флотом Румунії. Через два дні після заходу до Чорного моря російський військовий літак Су-24 дванадцять разів наближався до корабля. Пілот не відповідав на запити з корабля та через півтори години залишив його. Згідно із повідомленнями російських державних медіа літак заблокував американську систему керування вогню «Ігіс». Це повідомлення було пізніше спростовано військовими США. В грудні 2014 корабель знову зайшов в Чорне море для проведення навчань із турецькими та українськими військовими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: