Спорткомплекс на Сихові: Львів повернув до держбюджету субвенцію, але проект не закривають

44982025_2183960674987783_4165889673190703104_o

Епопея із спорудженням на Сихові грандіозного спорткомплексу триває уже понад півтора року. Метаморфози з проектом тривають і досі.

Всеукраїнський архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію був оголошений ще у липні 2017 року, а у жовтні були обрані переможці. З того часу з кошторисом і самим проектом спорткомплексу тривають "карколомні перевтілення".

Початковий кошторис, який спочатку становив 200 мільйонів гривень, в кінці минулого року зріс майже до мільярда гривень, а зараз його намагаються зменшити до рівня близько 600 мільйонів гривень. Через це доводиться переробляти проект. Незрозуміло також, що буде з державним співфінансуванням. Субвенцію з державного бюджету, яку минулоріч отримав Львів, через скасування тендеру з визначення виконавця робіт довелося повернути.

Від фантазій до реальності

«Якщо б це було у звичайному режимі, було б простіше. Отримали попередній проект -  вивчили його, і поправили. А так як ми потрапили у жорсткий цейтнот визначений кабміном, ми рухалися швидко, - пояснює причину різкого здорожчання і не менш різкого здешевлення проекту почесний президент обласної федерації баскетболу,  депутат ЛМР Роман Іванців, який допомагав готувати документи для конкурсу в Києві. - Але коли побачили, що можна суттєво зекономити кошти і розумніше підійти до планування, то зрозуміли, що краще зупинитися».

Наразі можна констатувати, що з проекту майбутнього спорткомплексу остаточно випав басейн.

«Проект передбачав заглиблення в землю на 6 метрів щоб міг вміститися ще 5 зал – басейн.  Басейн сам по собі дорогий, а ще пониження комплексу на 6 метрів теж додає вартості. Ми також взяли до уваги той факт, що держава на цей рік передбачила кошти на підтримку будівництва басейнів по всій Україні. Причому басейни мають бути олімпійського формату – 50-метрові. В  нас там такий не вміщався. Крім цього є чітка інформація, що університет фізичної культури хоче отримати сприяння держави для будівництва басейну. Тому розпорошуватися ще й на басейн нам сенсу не було. Тому було прийняте рішення відмовлятися від цього п’ятого залу, з басейном, і «підніматися з землі», - пояснює Роман Іванців.

Щодо інших складових проекту, зокрема цілорічного гірськолижного спуску, наразі тривають дискусії.

«Візуально проект залишатиметься таким як був. Щодо гірськолижного спуску, томи попередньо порахували, що вартість облаштування цього спуску, зокрема тканини, яка дозволяє цілий рік спускатися - досить велика, так само як і підйомника. Ми думали робити дерев’яні сходи і штучну траву. Тобто взимку люди зможуть кататися, а влітку це буде прогулянкова зона. Але на останній нарді по коригуванню проекту була інформація, що у Запоріжжі виробляють матеріал для цілорічного спуску, і він суттєво дешевший, ніж той що збиралися купувати в Австрії. Тобто питання цілорічного спуску ще відкрите.

Інший варіант - вивести це як окремий етап і залучити приватного інвестора. Це може бути привабливий інвестиційний проект. Також зараз обговорюється питання щодо альпіністської гірки. Наразі пропонується, що у стіні має бути передбачена можливість  кріпити обладнання. Тобто самої гірки не буде, але в перспективі, якщо це буде цікаво для громади, її можна буде облаштувати. Крім цього, під трибунами передбачено приміщення під кафетерій зі всім обладнанням. Це теж вимагало багато коштів. Пропонується залишити це приміщення під зону харчування, але не робити ремонт і не купувати обладнання. Пізніше можна буде розіграти конкурс на оренду, щоб хтось зайшов і облаштував цю зону, а ці кошти зняти з вартості проекту. Зараз в кошторисі це фігурувати не буде. Тобто проект коригується і ми орієнтуємося, що до кінця березня він буде завершений, щоб ми могли передати його на повторну експертизу», - каже Роман Іванців.

Що з грошима?

Скасування 30 листопада минулого року міжнародного тендеру на будівництво спорткомплексу призвело до того, що Львів втратив державну субвенцію на будівництво спорткомплексу, а це були 54 мільйони гривень.

«Держава забрала назад ці гроші. Надіємося, що кабмін прийме постанову і що їх знову дадуть», - каже директор департаменту фінансів ЛМР Олег Іщук.

Попри втрату коштів, Львів і надалі залишається у державній програмі, адже втрачена субвенція не була розподілена між іншими містами.

«Львівською міською радою надано Гарантійні листи та експертний звіт до проектно-кошторисної документації. Окрім того Міністерству молоді та спорту були надані гарантійні листи щодо зобов’язання освоїти кошти, що будуть розподілені на об’єкт "Будівництво Палацу спорту у житловому масиві "Сихів" у м. Львові". Таким чином виконано умови надання субвенції. Отже скасована тендерна процедура не є підставою для прийняття Комісією рішення щодо перерозподілу коштів на інші об’єкти. Лише у разі отримання офіційного листа-відмови від фінансування Комісія зможе розглянути зазначене питання», - йшлося у роз’ясненні Міністерству молоді та спорту після скасування тендеру.

«По субвенції була пропозиція продовжити її дію, але позиція міністерства фінансів була іншою. Місто могло відмовитися від цієї суми, щоб вона буде перерозподілена між іншими містами, але цього теж не сталося. Вийшло таке певне непорозуміння. На цей рік по цій програмі виділено в держбюджеті 200 мільйонів гривень. Вони будуть розподілені серед міст, які є у програмі.  Зараз у цій програмі тримаються три міста – Хмельницький, Львів і Рівне, де цим займається обласна адміністрація. Знаю, що матеріали готує Тернопіль, готувала Вінниця. Зараз складно сказати, скільки буде міст і який буде розподіл коштів», - каже Роман Іванців.

Тепер, у Львові сподіваються переконати Київ не лише виділити нову субвенцію, але й повернути втрачену минулоріч. У цьому розраховують на допомогу народних депутатів від Львівщини.

Володимир Галечик

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: