В банк чи «на руки»: з березня починає працювати дві системи нарахування субсидій

1476169358-1661

З березня розпочинається монетизація субсидій за комунальні послуги. Відтак паралельно будуть діяти дві системи їх нарахування - безготівкова і готівкова.

У першому випадку субсидія минаючи мешканця відразу буде перераховуватися на спеціальний рахунок у банку. В другому можна буде отримати готівку «на руки». Спосіб нарахування залежить від того, коли було звернення мешканця – до нового року, чи після.

«Ті мешканці, які звернулися після 1 січня 2019 року за отриманням субсидії, будуть отримувати кошти на рахунок «Ощадбанку», який сам за них розраховуватиметься за комунальні послуги, присилаючи людині повідомлення про те, скільки вона повинна доплатити», – пояснює начальник управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

За його словами, кошти також можуть бути перераховані через систему «Швидка копійка», коли можна буде прийти зі своїми документами і зняти гроші, які держава дає на субсидію.

Натомість мешканці, які отримували субсидії впродовж опалювального періоду, тобто звернулися ще у 2018 році, вже в березні отримають за лютий субсидію у вигляді грошових коштів.

«Для пенсіонерів ці кошти будуть приходити разом з пенсією - на рахунки в банку, або у поштове відділення», - пояснює Ігор Кобрин.

За підрахунками відділів соцзахисту, у Львові кошти «на руки» отримає близько 50 тисяч родин. При цьому, спрогнозувати, якими будуть наслідки нової системи в управлінні соцзахисту не беруться.

«Тут є і позитивні і негативні моменти. Коли субсидію видають у грошовій формі, це стимулює людей більше економити, самим визначати, на що вони витрачатимуть ці кошти першочергово. З іншої сторони може бути складніше, бо багато людей певно, отримуючи кошти, не будуть йти і сплачувати їх. Враховуючи, хто у нас є отримувачами субсидій, переважно це літні люди, непрацездатні особи, будуть і такі ризики, що людина не встигла оплатити комунальні послуги за якийсь місяць. Відповідно до нових норм, субсидія не буде призначатися на наступний період. Відповідно, заборгованість буде зростати. Кошти, які прийдуть на оплату житлово-комунальних послуг, переважно, люди витратять на лікування, бо це зимовий період», - каже Ігор Кобрин.

Можливі також суто технічні проблеми. Зокрема, наразі не укладені договори з «Ощадбанком». Крім цього, не всі літні люди користуються мобільними телефонами і не зможуть відслідковуватимуть СМС-ки від банку.

В управлінні соцзахисту також наголошують на неприємному «Сюрпризі» для отримувачів субсидій.

«Є суттєві зміни: якщо раніше субсидія припинялася через заборгованість понад 340 грн упродовж двох місяців, то тепер норму змінили до одного місяця. Якщо заборгованість за один місяць, людина втрачає право на отримання субсидії», – каже Ігор Кобрин.

Тим часом через нові норми призначення субсидій, кількість їх отримувачів порівняно з початком попереднього року зменшилася більше ніж удвічі.

«Часто бувають такі ситуації, що з моральної точки зору людині потрібно було би надати субсидію, але це обмежує законодавство. Наприклад, приходить літня людина, у неї син чи донька виїхали за кордон, не спілкуються. З обстеження матеріально-побутових умов видно, що людині не допомагають. Напевно, така людина мала б отримувати субсидію як виняток, але є чітка норма. Комісії при райдміністраціях можуть приймати рішення лише в межах постанови», – каже Ігор Кобрин.

Він нагадує, що у місті діє програма муніципальних субсидій, але вона стосується лише окремих категорій громадян: ветерани УПА — учасники бойових дій УПА та особи з інвалідністю війни УПА; малолітні політичні в’язні сталінських таборів; вдови політичних в’язнів, осіб з інвалідністю війни УПА, учасників бойових дій УПА; сім’ї, у яких зареєстровані та проживає двоє і більше осіб з інвалідністю; особи з інвалідністю по зору 1 та 2 груп; одинокі особи з інвалідністю 1 або 2 груп загального захворювання та 3 групи, які мають висновок психіатричної медико-соціальної експертної комісії; діти-сироти.

Муніципальна субсидія передбачає, що місто сплачує за мешканця обов’язковий платіж, який він би мав сплачувати.

«Наприклад, якщо в сім’ї є люди з інвалідністю, діти-сироти тощо, і якщо в них рахунок за комунальні послуги приходив, до прикладу, 2 тис. грн., і їм субсидія покривала 1, 5 тис. грн., то оцю решту 500 грн оплачувала програма муніципальних субсидій», - каже Ігор Кобрин.

За даними управління соціального захисту у 2018 році муніципальні субсидії були призначені 1430 сім’ям, а у січні 2019 року їх отримали 1136 сімей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: