Який бізнес Львівщини тікає в офшори та які країни для цього обирає — дослідження

686108

Понад 11% доходу бізнесу Львівщини генерують офшорні компанії.

Скільки в області компаній, зереєстрованих в офшорах, в яких галузях вони працюють, яким країнам надають переваги — проаналізували експерти компанії з перевірки контрагентів YouControl.  

Варто зазначити, що наразі у світі є кілька визнаних переліків “офшорних країн та територій. Свої списки мають МВФ, FATF (Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей), ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку). В Україні теж є одразу два переліки офшорів. Один — відповідно до Постанови Кабміну №1045. В ньому зазначено 79 низькоподаткових юрисдикцій та країн, відповідні органи яких не забезпечують своєчасний та повний обмін податковою та фінансовою інформацією на запити ДФС. Іншими словами — це і є офшори. Другий — згідно з Розпорядженням того ж Кабміну №1079-р. В ньому фігурує лише 41 країна чи територія, тобто розбіжність з першим кардинальна. Однак заступник директора YouControl з правових питань, адвокат Данило Глоба пояснює, що як основний «офшорний» список варто розглядати той, який міститься в Постанові №1045. Саме він стосується сфери оподаткування. Другий же перелік більше націлений на визначення ризиків фінансових операцій.

Офшорна частка

Більше 900 компаній в офшорах — це багато чи мало? Саме стільки підприємств Львівської області, згідно з дослідженням YouControl, серед засновників мають представників країн та територій, які прийнято називати офшорами. Трохи зрозумілішою стає картина у відсотковому співвідношенні.

Тож частка офшорних компаній серед усіх в регіоні досить незначна — 1,9%. Дещо інша ситуація склалася з їхніми грошима. За 2017 рік ці близько 900 компаній згенерували трохи більше 11% доходу всіх підприємств області. Це порівняно невисокий показник, адже, наприклад, в Дніпропетровській та Одеській областях він досягає 33%, хоча в Харківській області він був лише на рівні 7%.

«Відносно низька частка виручки в офшорних компаній Львівщини може бути пов’язана з вищою вагою малого і середнього бізнесу в структурі економіки, а також вищою моноетнічністю в порівнянні з Одещиною чи Дніпропетровщиною», — пояснив кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

«Теплі офшори»

Для українського бізнесу досить тривалий час улюбленим офшором залишався Кіпр. Підприємці Львівщини вирішили підтримати тренд. Тож більшість офшорних компаній області виявилася зареєстрованою саме там.

«Однак невдовзі ситуація може змінитися. 2018 року Кіпр змінив своє ставлення до можливостей приховувати на острові свій бізнес. Тепер він декларує суттєве посилення норм фінмоніторингу і боротьбу з фіктивними компаніями, які не ведуть діяльності на території Кіпру. Хоча це поки не допомогло йому покинути список низькоподаткових юрисдикцій, затверджений в Україні Постановою Кабміну №1045», ‒ розповів Роман Корнилюк.

Також в ТОП-3 улюблених офшорів Львівщини потрапили сусідні для України Туреччина та Молдова, яким так само, як і Кіпру,  загалом віддають перевагу українські підприємці.

Однак при розгляді компаній, засновниками якої є представники «офшорів», потрібно звернути увагу на один момент.

«Не за всіма низькоподатковими юрисдикціями стоять українські резиденти. Це дійсно можуть бути іноземні бенефіціари. Вони в свою чергу або стоять за якимось класичним острівним “офшором”, або ж можуть бути громадянами традиційних торгових партнерів України ‒ наприклад,  Молдови чи Туреччини, операції з якими увійшли до розряду контрольованих в рамках трансфертного ціноутворення», ‒ запевнив кандидат економічних наук, фінансовий аналітик YouControl Роман Корнилюк.

Віддають в оренду, будують та торгують

На першому місці за популярністю серед офшорних компаній Львівщини опинився вид діяльності (КВЕД), який звучить так: «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна». Другим улюбленим заняттям виявилося будівництво.

На третьому місці розташувалася «Неспеціалізована оптова торгівля». Зазвичай якщо компанія вказує цей КВЕД як основний вид діяльності, це говорить про те, що вона старанно приховує, чим саме займається. Тож не дивно, що офшорним компаніям Львівщини цей вид діяльності теж припав до смаку.

«Оренда нерухомості, оптова торгівля і будівництво за чисельністю компаній ‒ найбільш популярні серед офшорів не лише в Львівської області, а й в країні в цілому. На відміну від промислових чи аграрних компаній, їх в цілому більше і найчастіше через них відбувається виведення виручки, згенерованої на промислових підприємствах та в агросекторі шляхом відповідних схем трансфертного ціноутворення», ‒ пояснив Роман Корнилюк.

За матеріалами YouControl 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: