Використали понад тисячу тонн асфальту: у Львівській мерії звітують про ямкові ремонти в місті

IMG_9086-696x464

Ямкові ремонти почалися у Львові 11 січня, - повідомляє прес-служба Львівської міської ради.

У мерії це називають ремонтом гостро аварійних ділянок дороги, а гарантія якості на такі ремонти - трохи більше місяця. За інформацією департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, за півтора місці вдалося ліквідувати ямковість на дорогах площею 8873,5 м2. Для робіт використано 936 тонн гарячого асфальту та 146,8 тонн холодного асфальту. При цьому чиновники не уточнюють, яку суму з  бюджету місто використовує для таких ремонтів.

«Працювали у трьох напрямках, в залежності від температури зовнішнього повітря: перше — ліквідовували аварійні ями з допомогою холодного асфальту, адже його можна застосовувати при мінусовій температурі; друге — ліквідовували ями за допомогою чеської машини з інфрачервоним нагрівом; третє — використовували для ліквідації ям гарячий асфальт», - говорить Ірина Маруняк, директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Читайте також: Ямкові баталії: депутати вимагають виділити додаткові кошти на латання львівських доріг

За її словами, найбільше ремонтів відбулося у Залізничному, Сихівському і Франківському районах.

Втім, експерти зазначають, що такі види ремонтів неефективні, адже гарантія якості мінімальна. «Ямковий ремонт – тут усе покрито корупцією якщо не на 100%, то дуже близько до цього, - говорить Дмитро Повесьма, керівник проекту «УкрЯма». - Наприклад, відповідно до законодавства, на будь-який ремонт чи будівництво дороги має встановлюватися гарантійних термін, але є з цього правила виключення, зокрема коли виконується так званий аварійний ремонт, то на нього гарантія не встановлюється, так само як і не встановлюються його обсяги. Як це працює? Наприклад, у жовтні ми бачимо, що дорога зруйнована і її треба відремонтувати. Але якщо відремонтуємо у жовтні, коли сухо, то доведеться встановлювати на цю дорогу гарантійний термін. Тому такий поточний ремонт планують, наприклад, на другий тиждень листопада, щоби падав дощ. Потім беруть довідку з гідрометеоцентру, що був дощ і низька температура, відповідно ремонт набирає статусу аварійного, на який гарантії не розповсюджуються. Так само і навесні обирають час, коли погода якнайгірша. Натомість влітку такі ремонти намагаються робити за мінімумом. Це одна з таких схем, з якою ми стикнулися і вона досі використовується», – пояснює експерт. І додає, щ довести, що дорога після ямкового ремонту знову в аварійному стані з вини виконавця робіт, практично неможливо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: