Які свята відзначають 2 березня (іменини, народні прикмети)

Passion for music
Two DVDs and a pair of headphones on a wooden table

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 березня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 2 березня в Україні і світі.

Свята та події 2 березня

2 березня відзначають День народження компакт-диска. У цей день далекого 1983 року три провідні компанії представили в Лондоні перший компакт-диск із записом Дев'ятої симфонії Бетховена.

На 12-сантиметровому диску лазером була виконана запис, яка займала більше години часу і відтворювалася на лазерному програвачі. Спочатку на оптичних компакт-дисках були тільки аудіозаписи, але згодом стали з'являтися більш досконалі диски (CD-ROM, CD-R, CD-RW).

На компакт-дисках стало можливим зберігати фотографії, відеозаписи, різну цифрову інформацію, що стало стрімким кроком в майбутнє. Це гідно оцінило прогресивне людство.

Далеким предком компакт-диска можна вважати фонограф, винайдений Томасом Едісоном. Це пристрій дозволяло відтворювати людський голос і зробило справжню революцію в умах людей.

На зміну фонографу прийшов грамофон, потім з'явився патефон і магнітофон. Записи проводилися на пластинках і магнітних касетах, а через століття люди стали користуватися компакт-дисками. На початку XXI століття були винайдені флеш-технології. Це призвело до того, що аудіо диски перестали користуватися колишнім попитом і, як знати, може, незабаром ми взагалі забудемо про компакт-дисках, як забули про пластинках і касетах.

Проте, сьогодні, як і 30 років тому, ми відзначаємо День народження компакт-дисків і констатуємо, що ця дата стала істотним пунктом у розвитку інформаційних технологій. Не варто забувати про тих моментах, які змінили хід часу, тому і історію компакт-дисків не потрібно представляти не значущою для людства.

Іменини 2 березня

Цього дня іменини святкують: Володимир, Лев, Маріамна (Мар’яна), Маркіян, Мина, Роман, Федір, Феодосій.

Народні прикмети

Якщо незаміжня дівчина вийде в цей день на вулицю і зустріне жінку, значить, вона знайде чоловіка в цьому році.

Зазвичай у цей день били морози, і вперше за минулі 3 місяці на небі з'являлися купчасті хмари. Вважали 2 березня летоуказателем і природних явищ, визначали погоду на період з червня по серпень.

У православній церкві 2 березня вшановують пам'ять святого Феодора Тирона і святий Мариамни. За життя ці люди відрізнялися добротою і благочестям, але дивний той факт, що згодом їхні образи трансформувалися в негативних персонажів і стали частиною слов'янської міфології. Наприклад, Феодор Тирон постав в образі тирана, який в якийсь момент розкаявся і став допомагати людям. Тому, Феодора Тирона моляться про захист від розбійників, злих людей і злочинців. Що стосується святої Мариамни, то вона згодом стала відома як дружина будинкового, побачити яку – до нещастя. Напередодні, 1 березня, навіть відзначається день Мариамни або день потвори. Люди вірили, що це саме Мариамна викрадає немовлят, а тому, дуже багато прикмет 2 березня мають застережний характер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: