Як зняти стрес: прості кроки та експрес-методи

titulka_32
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

У наш далеко не безтурботне час за стресом далеко ходити не треба - його нам із задоволенням піднесуть на блюдечку з блакитною облямівкою і співробітники по роботі, і улюблені домочадці і грубий водій маршрутки і всі, кому ми дозволимо це зробити.

Наявність або відсутність стресу багато в чому визначається нашим ставленням до подій. Більшу частину часу ми витрачаємо в переживаннях про подію або прийдешньому. При цьому змінити минуле ми вже не в силах, а заздалегідь передбачити все в чорних тонах теж досить безглуздо, нформує Красуні.

Тобто виходить, що ми витрачаємо психічну енергію на абсолютно непотрібні роздуми, коли все вже і так відбулося або нічого ще і не встигло відбутися. Сенсу в цьому мало. Якщо ви хочете, щоб життя стало простіше, навчитеся ставитися до неї простіше, і вона неодмінно відповість вам взаємністю. Якщо бачити колом криваве поле битви з «нашими» і «чужими», так воно і буде. Як замовляли, так і отримаєте. Стрес - це завжди протистояння і неприйняття себе, світу та оточуючих.

1. Зміна позицій і пріоритетів

Головним винуватцем вашого стресу є ви самі, а не оточуючі вас люди або важкі життєві обставини. Тільки ми самі несемо повну відповідальність за наш емоційний стан, а незнання законів, як відомо, не звільняє від відповідальності. Люди такі, які вони є і світ такий, який він є. Добре й погане, зле і добре існує лише в нашій свідомості. Те, що для однієї людини є трагедією і кінцем світу, для іншого виявляється справжньою нісенітницею. Озирніться назад і підрахуйте хоча б приблизно, скільки кінців світу ви вже благополучно пережили, хоча були абсолютно впевнені, що гірше не буває. Ось-ось! А скільки ще переживете!

Загалом, вистачить робити з мух слонів, пустувати чорними фарбами і страждати іншими нісенітницями! Ви в цьому зовсім не унікальні. Нас вже 7 мільярдів Міняйте не світ, а самих себе і оком моргнути не встигнете, як він перетвориться разом з вами.

Будьте поблажливо до себе і оточуючих. Дайте собі право на помилку або ви не людина? Чи не приписуйте надлишкової важливості і значущості ні діям, ні подій, ні явищам. Парадокс полягає в тому, що коли ви знімаєте важливість з якоїсь проблеми, вона вирішується сама собою, а зацикленість її ще більше посилює. Don't worry and be happy!

2. Відволікайтеся

Людський мозок влаштований таким чином, що, фокусуючи увагу на чомусь одному, всі інші думки відходять на другий, третій, а то й четвертий або п'ятий план. Чому б не скористатися цим у боротьбі зі стресом? Це не тільки тимчасовий захід. Відвернувшись і переключившись, а пізніше повернувшись до своєї дилемі, ви побачите її вже в зовсім іншому світлі, та й взагалі усвідомлюєте, що життя продовжується і світ клином не зійшовся на тих слонах, яких ви собі придумали.

Аутотренінг і медитація - можна практикуватися самостійно, благо інформації достатньо, але все ж краще спробувати підшукати хорошого наставника.
Спорт, танці і будь-яка активна фізична діяльність знімає тілесні затискачі і допомагає впоратися з емоційними проблемами.

Вилазка на природу, похід, відпустку, зміна звичної обстановки.
Екстрім (обдуманий і підготовлений! Під наглядом досвідчених інструкторів! Стрибати з мосту у вир не потрібно!): Стрибки з парашутом, дайвінг, сноубординг, скейтбординг, роуп-джампінг, спелеологія.
Повноцінний сон до тотального і абсолютного висипона, без докорів сумління про недоробки і хвостах.

Картинки по запросу шоколад для стресу

Спілкування з природою: ліси, поля, моря, океани, річки, гори, луки, сади і городи, собаки, кішки, папужки, хом'яки, шиншили та інша живність. Особливо благотворно позначається на емоційному стані спілкування з кіньми.

Шопінг, кіно, концерти, улюблена музика і книги. Знаходьте час для приємних і улюблених речей. Давайте собі поблажки і балуйте себе маленькими і великими подарунками. Привчіть себе до того, що ви цього заслуговуєте і взагалі гідні найкращого!

3. Антистресовий раціон

Нерідко причина підвищеної дратівливості, тривожності, емоційної чутливості і вразливості, сприйнятливості до стресових ситуацій криється в нестачі певних вітамінів, макро і мікроелементів. Насамперед, це стосується дефіциту вітамінів групи В, що регулюють нервову діяльність. На думку медиків, захиститися від стресів допомагають наступні продукти:

Натуральні йогурти - багаті амінокислотою тирозином, підвищувальної в мозку рівень серотоніну, який відповідає за наше гарний настрій і оптимістичне ставлення до життя. Молочні білки додатково підсилюють заспокійливу і гармонізує дію серотоніну.

Цитрусові - багаті вітаміном С і природними цукрами. Саме їх поєднання чудово допомагає мозку справлятися з напругою. Підбадьорливий ефект надає і аромат цитрусових.

Мигдаль - ці смачні горішки містять вітамін Е, вітамін В2, цинк і магній, необхідні для підтримки хорошого настрою та розумового тонусу.

Морська риба - містить жирні кислоти Омега 3 та вітаміни групи В, зокрема вітамін В6 і В12, дефіцит яких і провокує розвиток стресу.

Капуста брокколі - «найпозитивніший гарнір» - багата відповідають за активність мозку амінокислотами, рослинними білками і повільними вуглеводами-глюцидов, які є для мозку кращим паливом. Також в броколі багато фолієвої кислоти (вітамін В9), яка «прибирає» безпричинні тривоги і панічні атаки.

Як швидко впоратися зі стресом - експрес-методи

Підіть на невеличку прогулянку

Прогулянка

Півгодини ходьби – достатньо, вам не потрібно буде ані хвилини більше. Просто підіть у парк, наприклад, прогуляйтесь у вашому районі, щоб зняти напругу, потренувати своє тіло, і допомогти йому виробити невелику кількість ендорфінів, які виводять токсини, активують ваше тіло і заспокоюють ваш розум. Прогулянка нічого не коштує, але є відмінним способом зняти стрес. Не забудьте, що прогулюватись разом з кимось важливим для вас, наприклад  рідним чи другом, набагато краще.

Водний релакс

Картинки по запросу ванна антистресс

Прийміть душ або розслабляючу ванну. Вода має унікальну здатність змивати не тільки фізичний бруд, але також емоційну і психічну. Не зайвим буде підключити уяву, представивши як вода вимиває і забирає весь негатив, наповнюючи вас силою і спокоєм. Для розслаблення додайте у ванну по парі крапель ефірних олій герані, троянди, жасмину, лаванди, ромашки, анісу або кипариса. Також можна приготувати вівсяний кисіль і додати його у ванну з хвойним екстрактом. Для приготування «киселю» склянку геркулесу заливаємо двома склянками води, кип'ятимо 15 хвилин і проціджуємо.

Шиатсу - чарівні точки оптимізму

Похожее изображение

Всього пара хвилин точкового масажу шиатсу допоможе в критичній ситуації зібратися з думками і струсити апатію: за 30 секунд подушечками вказівних пальців масажуємо точки, що знаходяться між бровами, під нижньою губою, під носом, і не забудьте про точку розпачу в самому центрі долоні.

Щоб у лічені хвилини скинути нервове напруження та розслабитися, можна просто потерти щосили один про одного долоні, поки вони не розігріються і не стануть гарячими. Після того як остаточно «перетре» всі проблеми, «розжареним» долоньками хапайтеся за вушка і починайте їх гарненько розтирати, м'яти, відтягувати, скручувати в трубочки ... Саме на вушних раковинах сконцентрована величезна кількість біологічно активних точок.

Усього кілька хвилин самомасажу допоможуть підбадьоритися, наповнитися енергією, підвищити концентрацію уваги і налаштуватися на робочий лад.

Загалом, якщо не можете взятися за роботу, хапайтеся за вуха!

Випускаємо пар!

Похожее изображениеНе збирайте в собі негатив, образи, агресію і напругу. Дайте їм вихід, інакше вони рано чи пізно знесуть вам дах! Ні, зриватися на навколишніх не потрібно. Перепишіть на папір все накопичене, а потім скомкають разом з листком всі свої тривожні і негативні думки, рішучим жестом відправивши їх в урну.

Відмінний спосіб випустити пару, без шкоди оточуючим, - боксерська груша. Якщо такої під рукою не виявилося, скористайтеся подушкою, тільки тієї, на якій ніхто не спить. Чудово знімає стрес і все накопичене, навіть у найглибших куточках душі, КРИК. Тільки кричати потрібно на все горло! Звичайно, виконати цей трюк вдома, на роботі або на вулиці не вийде. По-перше, навряд чи вдасться розкріпачитися, щоб крикнути як слід. По-друге, оточуючі вас не зрозуміють. Тому, щоб накричатися від душі, відправляйте в ліс або чисте поле. Не стримуйте себе, кричіть на все горло: А-А-А-А-А-А! Результат буде просто приголомшливий! Ви не тільки позбудетеся від усього, що гризе, а й наберетеся неймовірної енергії.

Все буде в шоколаді!

Похожее изображение
Якщо робота і клопіт не поспішають уподібнюватися вовку і бігти від вас у дрімучі ліси, а душевних і фізичних сил як кіт наплакав - з'їжте шоколадку! Краще чорну. Не любите чорну? А хто вам сказав, що це ласощі?! Це ліки, напхані купою корисностей, а ліки повинні бути з гірчинкою, інакше не спрацює.

Скуштувавши всього 25 грамів чорного шоколаду, в організмі почнеться маленьке свято: підвищиться рівень гормону, що викликає почуття задоволення і щастя - серотоніну, втамовується фізичний біль і знімають душевні печалі. Після такого допінгу все просто приречене бути в шоколаді!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: