Які свята відзначають 5 березня (іменини, народні прикмети) 

image

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 березня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 5 березня в Україні і світі.

Свята та події 5 березня

У 2019 році українці відзначатимуть одне з найвеселіших свят – Масляну, яка прийшла від стародавніх слов'ян, із 4 по 10 березня включно.

Цікаво, що фіксованої дати в календарі для цієї події немає, тому щорічно українцям доводиться заздалегідь дізнаватися, коли ж настане "смачне" свято. Початок Масляної випадає на останній тиждень перед Великим постом – за 7 тижнів до Великодня

Вівторок, 5 березня, називається Загравання. Його відводять під забави, веселі ігри та частування млинцями. У цей день здавна молоді хлопці придивлялися собі наречених.

Іменини 5 березня

Цього дня іменини святкують: Антон, Василь, Давид, Денис, Лев, Лука, Корнилій, Микола

Народні прикмети

Нічого нового 5 березня починати не слід – це віщує невдачу. В образі падаючих зірок постають духи, і на ніч вони лягають в ліжко до заміжніх жінок, коли їх чоловіки відсутні.

Вважалося, що поряд з морозом все одно з'являється перша весняна відлига. Тому, сніг 5 березня танув, і дітвора прагнула ще покататися на санках. Вірили, що весна поступово вступає в свої права, а на полях танули сніги – можна було незабаром приступати до посівних робіт.

У православній церкві 5 березня відзначають день єпископа Лева Катанского, але слов'яни свято перейменували в «катиша» або Лева Катальщика. А все тому, що існувала традиція кататися з гори на санях, щоб в останній раз награвшись у сезон «перезим'я», як тоді називали березень. Зиму проводжали з розмахом. Так, наприклад, 5 березня випікали масляничні млинці, влаштовували маскаради, водили хороводи, ходили в гості, просили вибачення у тих, з ким посварилися, ласували солодкими стравами

Раніше заборонялося 5 березня дивитися ввечері на зірки, оскільки в іншому випадку біду на себе накликаєш. Говорили, що на початку березня небо нещастя несе. Пророкували страшні явища тим, хто порушить заборону. Вірили, що 5 березня в образі падаючих зірок постають духи, і на ніч вони лягають в ліжко до заміжніх жінок, коли їх подружжя відсутні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: