У центрі Львова руйнується Бернардинський монастир

dbd10d342f5d1149efb8f8297287edf1_XL

Центральний державний історичний архів України не отримував бюджетних коштів для ремонту приміщення ще з 1994 року.

На засіданні постійної комісії законності, депутатської діяльності та свободи слова ЛМР розглянули звернення директора Центрального державного історичного архіву України (м. Львів) Діани Пельц щодо руйнування пам’ятки культурної спадщини національного значення, йдеться на порталі депутатів ЛМР.

Голова комісії законності ЛМР Юлія Гвоздович зазначила, що до комісії надійшло звернення від Державного історичного архіву про проблему з приміщенням, яке належить Львівській міській раді.

Директор Центрального державного історичного архіву України Діана Пельц розповіла, що у комплексі Бернардинського монастиря, збудованого у 1600 – 1630 роках, і який є візитівкою Львова, упродовж усього цього часу не було жодного капітального ремонту. Усередині монастиря на площі понад 4 ,5 тис. кв. м міститься архів. Сам монастир є пам’яткою національного значення, це по-перше. По-друге, там зберігаються найцінніші документи, які є в Україні  і, можливо, в Європі.

«Монастир руйнується. За час мого керівництва (з 1994 року) ми жодного разу не отримували бюджетних коштів для ремонту. З певним часом, коли ми почали заробляти спецкошти, завжди робимо часткові ремонти, про які добре знає балансоутримувач – управління охорони історичного середовища ЛМР. Зараз склалася жахлива ситуація на стіні з вулиці Валової, з якою архів сам не дасть собі ради. Там уже заволоження не тільки стін, а заволоження пішло на стелю», - зазначила Діана Пельц.

Далі на комісії депутати за участю начальника управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, начальника управління комунальної власності ЛМР Інни Свистун, голови Галицької районної адміністрації Андрія Зозулі обговорили те, як можна вирішити проблему, яка склалася у пам’ятці архітектури національного значення.

За результатами обговорення депутати рекомендуватимуть управлінню комунальної власності ЛМР створити комісію, для складання акту обстеження стану будівлі зі сторони вулиці Валової. До складу цієї комісії увійдуть представники Галицької районної адміністрації, управління охорони історичного середовища ЛМР.

Окрім того, депутати звернуться до департаменту економічного розвитку та управління охорони історичного середовища і рекомендуватимуть розглянути питання про виділення коштів на розробку проектно-кошторисної документації для ремонту даху над приміщенням архіву для того, аби усунути причини та наслідки зволоження стін архіву зі сторони вулиці Валової.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: