Чому термін списання житлових будинків з балансів львівських КП продовжили на три місяці

2017-09-06thumb_143660_news_m

У жовтні минулого року ЛМР прийняла ухвалу «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у Львові».

Згідно з нею до 1 березня цього року усі багатоквартирні будинки комунальної власності мали бути списані з балансу ЛКП. Втім, станом на сьогодні списано лише 2118 будинків, а це 28% від загальної кількості. У мерії кажуть, що недооцінили складності процесу і продовжили термін списання щонайменше на три місяці.

Директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк констатує - процес списання наразі далекий від завершення.

«Станом на сьогодні списано 2118 будинків з 7674. Тому ця робота продовжується. У кожній районній адміністрації створені комісії, до складу яких можуть входити співвласники певних будинків. Для того, щоб списати будинок, необхідно скласти детальний акт обстеження будинку. Обстежуються усі приміщення — житлові і нежитлові, враховується, скільки квартир є неприватизованих, яка площа будинку. Ця вся інформація вкладається в акт, який затверджується розпорядженням голови районної адміністрації. Тоді ці документи скеровуються в міську раду на списання. Однак, наголошую, незважаючи на те, що будинок може бути списаний з балансу місцевих рад, він продовжує знаходитися на балансі ЛКП, поки мешканці не визначаться з формою управління», - каже Ірина Маруняк.

Наразі лідером є Залізничний район. Тут списано 485 будинків. Далі йдуть Франківський район — 473 будинки, і Шевченківський — 477 будинків. Водночас значно повільніше процес йде у Галицькому та Личаківському районах.

«При списанні будинків потрібно враховувати складність робіт через великий об’єм інформації, яку потрібно опрацювати. Наприклад, у Галицькому районі є понад 2 тис будинків. Усі ці будинки, в основному, є пам’ятками архітектури. У цих будинках, зазвичай, на перших поверхах є нежитлові приміщення: кафе, магазини тощо. Тому тут робота потребує більшої уваги і більших зусиль. Аналогічна ситуація з будинками у Личаківському районі», - пояснює Ірина Маруняк.

Піля списання будинку з балансу мешкаці мають провести збори і визначитися з формою управління. Втім, з 2118 будинків, які вже списано, визначилися з формою управління лише 405. З них 145 будинків обрали самоуправління, 101 будинок обрав форму правління ОСББ, 125 будинків уклали угоди з ЛКП на управління, і 34 будинки уклали угоди з приватними управляючими компаніями. Натомість, понад півтори тисячі будинків, які списані, ще не визначилися. Відтак, попри те що в ухвалі ЛМР був чітко прописаний термін завершення списання будинків - 1 березня 2019 року, у мерії змушені його продовжити.

«Для нас важлива і кількість, і якість, щоб не зробити помилки і правильно провести списання, щоб не пропустити приміщень, які є в тому чи іншому будинку. Ми плануючи ці терміни, не в повній мірі врахували те, що процеси є трохи довші. Тому цей період продовжиться, думаю на місяці три, як мінімум», - пояснює Ірина Маруняк.

У тих будинках, де мешканці самостійно не зможуть вибрати форму правління, буде проведено конкурс на визначення управителя. За словами Ірини Маруняк юридичний департамент ЛМР уже розробив положення про конкурс. Його мають затвердити на розглянуть на черговому засіданні виконавчого комітету.

Крім цього, вчора сесія ЛМР прийняла ухвалу «Про реалізацію пункту 2 ухвали міської ради від 11.10.2018 № 4035 «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у м. Львові». Вона уточнює статус будинків, які були зареєстровані як комунальна власність.

Згідно з ухвалою у випадку, якщо при списанні багатоквартирного житлового будинку з балансового обліку Львівських комунальних підприємств буде виявлено, що він зареєстрований за територіальною громадою Львова в особі Львівської міської ради, на розгляд ЛМР виноситься ухвала про припинення права комунальної власності на такий об’єкт.

Неприватизовані квартири у багатоквартирних житлових будинках, які списуються з балансового обліку львівських комунальних підприємств, залишаються у державному житловому фонді, управління яким здійснює Львівська міська рада, незалежно від прийняття ухвали про припинення права комунальної власності на будинок у цілому. Приватизація таких квартир здійснюється уповноваженим на це органом міської ради.

Припинення права комунальної власності на багатоквартирний житловий будинок у цілому не є припиненням права власності на нежитлові приміщення, які залишаються у комунальній власності територіальної громади Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: