Незабаром українці зможуть скаржитися на неякісну журналістику

news-experts-media-journalism

Громадські організації “Детектор медіа” та “Інститут масової інформації” запускають механізм скарг на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Розгляд проводитиметься на предмет порушень законодавства, а також базових професійних стандартів журналістики та журналістської етики. Скарги будуть розглядатися щодо медіа, які працюють на території України або основний контент яких стосується України. За результатами оцінки матеріалу громадські організації готуватимуть висновок. Це може бути й звернення до порушників з пропозицією виправити помилку, й публікація кейсу на сайтах з обов’язковим зверненням по коментар до тих, на кого поскаржилися, або ж передання скарги на розгляд Незалежній медійній раді та Комісії журналістської етики", - зазначається у повідомленні.

Відомо, що на сайтах організацій розміщено спеціальну форму для подання публічної скарги. Відтак, поскаржитися зможе кожен користувач, але анонімні скарги розглядатися не будуть.

"Для того щоб скаргу було розглянуто, користувачу треба заповнити форму, де необхідно вказати своє прізвище та ім’я, адресу електронної пошти, адресу матеріалу, що викладений на сторінках онлайн-засобів масової інформації, онлайн-представництв газет, телеканалів, радіостанцій, або посилання на оцифрований матеріал газет, аудіо, відео у стандартній якості. Також необхідно вказати, у чому він вбачає порушення в цьому матеріалі", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, якщо скаргу візьмуть до розгляду, то повідомлення про це скаржник отримає на електронну пошту не пізніше ніж через 10 робочих днів. Паралельно з цим суть скарги і висновки експерта щодо неї отримає і видання та журналіст, на матеріал яких скаржилися.

"Медіа може не лише виправити порушення у своєму матеріалі на своєму ресурсі, але і дати публічну відповідь-пояснення, які будуть розміщені на сайті “Детектора медіа” та ІМІ. Якщо ж скарга не буде взята до розгляду, повідомлення про це скаржник отримає максимум за п’ять робочих днів", - підсумовують у повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: