Спадщина ЮНЕСКО: унікальний іконостас з церкви у Жовкві демонтують і реставрують

53212811_2545146012166360_7326890422276456448_n
Фото ДІАЗ у Жовкві.

У церкві Пресвятої Трійці у Жовкві, яка є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО, демонтують іконостас і передадуть його на реставрацію та профілактику до Львівської філії Національного науково-реставраційного центру.

Про це повідомили у Державному історико-архітектурному заповіднику Жовкви.

Зазначається, що заповідник торік розпочав підготовку до реставрації церкви Пресвятої Трійці. Дослідження проектантів показали, що з будівлею церкви є певні проблеми – в непридатний стан прийшла частина підвалин (нижніх брусів зрубу), що призвело до викривлення всього об’єму церкви, підлог та деяких важливих конструктивних елементів.

У процесі реставрації планується замінити пошкоджені нижні бруси зрубу (церкву «підважать» та вирівняють), після чого будуть замінені або відреставровані усі інші важливі конструкції, металеві деталі, замінений ґонт, закріплена поліхромія вівтарної частини.

Для вирівнювання церкви обов’язковою частиною роботи стає демонтаж та пізніше монтаж іконостасу, який є цінним елементом церкви, твором майстрів Жовківського осередку малярства та різьби 17-18 століть. Обговоренню цього процесу було присвячене засідання науково-методичної ради Львівської філії Національного науково-реставраційного центру за участю спеціалістів з Києва. У засіданні брали участь архітектори, реставратори та працівники заповідника. Іконостас буде демонтований, переданий на профілактику та реставрацію в згаданий центр і потім, після завершення основних будівельних робіт, повернений на своє місце.

Паралельно заповідник здійснить детальну інвентаризацію елементів іконостасу – ікон та декоративного обрамлення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: