Слідчий комітет РФ відкрив кримінальне провадження проти Володимира В’ятровича

Фото Руслана Канюки 15.11.17 Владимир Вятрович
Фото Руслана Канюки

У Слідчому комітеті Росії стосовно голови Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимира В'ятровича порушено кримінальну справу.

Про це повідомляє прес-служба СК РФ.

Голову Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича росіяни підозрюють в скоєнні злочину проти миру і безпеки людства.

«За даними слідства, В'ятрович, використовуючи своє службове становище, діючи під виглядом всебічного вивчення історії української держави і здійснення комплексу заходів з увічнення пам'яті учасників українського визвольного руху, в період з 12 листопада 2014 року і по теперішній час здійснює систематичне заперечення фактів, встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу для суду і покарання головних військових злочинців європейських країн осі, в тому числі про саму приналежність українських націоналістів часів Великої Вітчизняної війни до військ СС і їх участі у військових злочинах проти мирного населення.

Самим же вироком трибуналу встановлено, що «організація СС була активним учасником в скоєнні військових злочинів і злочинів проти людяності», і «неможливо виділити будь-яку частину СС, яка не брала б участі у цій злочинній діяльності», «СС використовувалися для цілей, які відповідно до Статуту є злочинними і включають переслідування і винищення євреїв, звірства і вбивства в концентраційних таборах, ексцеси, що здійснюються при управлінні окупованими територіями, проведення в життя програми використання рабської праці, і жорстоке поводження з військовополоненими і їх вбивства», – повідомляють у СК РФ.

Там вважають, що заперечення встановлених вироком Міжнародного військового трибуналу в Нюрнберзі фактів і, як наслідок, підсумків Другої світової війни, як і героїзація нацистських злочинців, не можуть залишитися без належної уваги. Дії такого роду, тим більше з боку представників народу, чиї предки гинули від рук фашистів, викликають подив, і особи, які вчиняють такі злочини, повинні понести законне покарання.

Нагадаємо, ні ОУН, ні УПА, ні створені за участю Абвера у 1941 році батальйони «Нахтіґаль» і «Роланд», ані навіть дивізія військ СС «Галичина» та їхні члени не були засуджені Нюрнберзьким трибуналом, а самі ці структури не були визнані злочинними.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: