Які свята відзначають 16 березня (іменини, народні прикмети) 

Den_Lotyšské_legie_(6)

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 16 березня в Україні і світі.

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 16 березня в Україні і світі.

Свята та події 16 березня

День пам'яті латиських легіонерів. Це неофіційний пам'ятний день, присвячений бійцям Латиського добровольчого регіону, який воював проти росіян в час другої світової війни.

Для остаточної реалізації плану окупації Криму, 16 березня 2014 року маріонетковою владою півострова був проведений референдум щодо статусу автономії.

Спочатку референдум був призначений на 25 травня, але 11 березня, після прийняття декларації про незалежність АРК, голосування перенесли на більш ранній строк.

Сам референдум був призначений з грубим порушенням законодавства України яке не передбачає місцевих референдумів. Крім того, згідно з конституцією, питання про зміну державних кордонів України повинні розглядатися виключно на загальнонаціональних референдумах. Проте, іноземні окупанти та підпорядкована їм маріонеткова влада півострова знехтували законом та організували голосування так як їм це було вигідно.

На референдумі було поставлено всього два питання: 1) чи підтримуєте ви відновлення конституції Криму 1992 року; 2) чи підтримуєте ви входження Криму до складу Росії.

Саме голосування проходило в умовах закритості від громадського та міжнародного контролю з порушенням всіх можливих демократичних процедур та під дулами автоматів окупаційних військ. У якості «незалежних міжнародних» спостерігачів на референдумі були присутні представники європейських маргінальних ультраправих та комуністичних партій. Спостерігачі від авторитетних міжнародних організацій не були запрошені на псевдо референдум.

Згідно з результатами, що були оприлюднені в той же день, за приєднання до Росії висловилися більше 95% громадян при явці 83,1%. Згідно даних незалежних джерел загальна явка на голосування становила не більше 30% громадян з яких тільки 50% проголосували за приєднання півострова до Росії.

Таким чином підтасовані результати незаконного референдуму стали «правовою» основою для приєднання півострова до сусідньої держави 18 березня 2014 року.

Українська влада та міжнародна спільнота не визнала результатів референдуму. Рада безпеки ООН, Парламентська асамблея ОБСЄ, Венеційська комісія визнали даний референдум незаконним та нелегітимним актом результати якого не мають жодної юридичної сили.

Визнали результати референдуму тільки одна Росія та декілька її маріонеткових псевдо держав.

Іменини 16 березня

Цього дня іменини святкують: Марта (Марфа), Михайло, Севастян, Зенон.

Народні прикмети 

16 березня вшановується пам'ять святих мучеників Євтропія, Кліоніка і Василіска. У народі цей день відомий як Євтропій день.

У народі подейкували «Василіск і Євтропій — сніг топлять».

Також у цей день вшановується пам'ять протоієрея Петра Турчанинова.

У минулі часи помітили, яка середина березня - таке і літо. Так само вважалося, що в цей день прокидається ведмідь і вилазить з барлоги.

Помічали люди, що починали повертатися з півдня перелітні птахи, тому готувалися зустріти їх. Для шпаків готували шпаківні, так як їх чекали особливо, оскільки вони оберігають город від шкідників.

У цей день виходили в поля і обходили їх хрест-навхрест, щоб увагу сонця залучити, змусити його на полі сніг топити. Крім того, хрест на поле мав захистити посіви від хвороб і набігів нечистої сили. З цього дня для городників розпочинається підготовка картоплі на посадку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: